Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
20|02|2024 09:00
SHARE
ΧΑΛΙΑ

Πώς να καθαρίσετε με φυσικό τρόπο τα χαλιά σας πριν τα αποθηκεύσετε


Η εποχή μπορεί να μη θυμίζει ούτε ξεκάθαρο χειμώνα, ούτε ξεκάθαρη άνοιξη, πλησιάζει όμως η στιγμή που θα κάνουμε τη γενική καθαριότητα στο σπίτι με τον καθαρισμό και την τακτοποίηση των χαλιών να είναι στην to do list μας.

Αν και ο χειμώνας δεν ήταν τόσο δύσκολος, σιγά -σιγά ο Μάρτιος θα κάνει την εμφάνισή του με την άνοιξη να είναι προ των πυλών.

Αν σκοπεύετε λοιπόν τις επόμενες ημέρες να μαζέψετε τα μάλλινα χαλιά και να αλλάξετε το design του σπιτιού σας προσθέτοντας χρώμα, φυτά και γιατί όχι, χαλιά από γιούτα, έχουμε τον πιο εύκολο και έξυπνο τρόπο να καθαρίσετε τα ήδη υπάρχοντα χαλιά σας.

Και επειδή η φύλαξη είναι ακόμη ένα μεγάλο κεφάλαιο, παρακάτω εκτός από τον τρόπο να καθαρίσετε τα χαλιά του σπιτιού σας εύκολα και γρήγορα, έχουμε και μυστικά ώστε να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας έτσι ώστε να διατηρήσουν τη μακροζωία τους για πολλά ακόμη χρόνια.

Πώς να κάνετε έναν βαθύ καθαρισμό στα χαλιά μόνοι σας

Η χρήση μιας ειδικής μηχανής καθαρισμού χαλιών είναι το καλύτερο για τον σχολαστικό καθαρισμό εάν όμως δεν έχετε, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα.

Για αρχή, κάντε ένα καλό σκούπισμα στο χαλί με την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να φύγουν σκόνες, τρίχες και υπολείμματα τροφών από την επιφάνειά του. Αν δεν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, πασπαλίστε με μαγειρική σόδα την επιφάνεια του χαλιού σας. Ανακατέψτε σαπούνι πιάτων με ζεστό νερό και στη συνέχεια, προσθέστε το μείγμα σε ένα μπουκάλι.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ψεκάστε το χαλί με το μείγμα σας και βουρτσίστε με μια ειδική βούρτσα ή σε μικρότερη επιφάνεια με μια οδοντόβουρτσα.

Σκουπίστε την περιοχή με απορροφητικό χαρτί ή πανί και στη συνέχεια ψεκάστε μόνο με ζεστό νερό. Σκουπίστε ξανά το χαλί και αφήστε να στεγνώσει καλά, ώστε να μην μείνει υγρασία.

Πώς να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας

Η σωστή αποθήκευση των χαλιών είναι απαραίτητη για τη διατήρησή τους. Είτε αποθηκεύετε πολύτιμα περσικά χαλιά, μάλλινα, είτε μοκέτες, ακολουθώντας τις σωστές τεχνικές αποθήκευσης θα εξασφαλίσετε τη μακροζωία τους.

Πριν τυλίξετε τα χαλιά σας με το ειδικό χαρτί, τοποθετήστε χαρτί υγείας χωρίς οξέα ή ακουμπήστε στην επιφάνειά του ένα καθαρό σεντόνι και μετά τυλίξτε το. Αυτό αποτρέπει τη μεταφορά χρώματος, την τριβή αλλά εμποδίζει και τη σκόνη παρέχοντας ένα προστατευτικό φράγμα.

Φωτογραφία: Shutterstock

Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες όταν τυλίγετε τα χαλιά σας, καθώς μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και να οδηγήσουν σε ανάπτυξη μούχλας. Τα πλαστικά υλικά δεν επιτρέπουν τη σωστή ροή αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη διατήρηση της υγρασίας των χαλιών και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας ή οσμών.

Χρησιμοποιήστε βαμβακερό σπάγγο ή ιμάντες για να δέσετε με ασφάλεια τα τυλιγμένα χαλιά. Βεβαιωθείτε ότι οι δεσμοί είναι αρκετά σφιχτοί για να συγκρατούν το περιτύλιγμα στη θέση του, αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε να αφήσουν σημάδι στο χαλί σας.

Όσον αφορά το σημείο αποθήκευσης, ο καλός εξαερισμός είναι απαραίτητος για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρασίας και οσμών. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αποθήκευσης αερίζεται καλά χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες, αεραγωγούς ή ανοίγοντας τακτικά τις πόρτες και παράθυρα.

Προσέξτε για σημάδια από σκόρο, σκαθάρια ή τρωκτικά. Επιθεωρήστε τη γύρω περιοχή και σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες.

SHARE