κουζίνα
Φωτογραφία/Shutterstock
02|05|2024 12:12
SHARE
DESIGN

Σπίτι πολλών γενεών: 5 τρόποι για να δημιουργήσετε ένα πολυλειτουργικό χώρο -Άνετο για όλα τα μέλη της οικογένειας


Είναι αρκετά τα σπίτια τα οποία φιλοξενούν πολλές γενιές ανθρώπων. Παππούδες και γιαγιάδες που έχουν μείνει μόνοι φιλοξενούνται στα διαμερίσματα των παιδιών τους ή νέοι που δυσκολεύονται οικονομικά να εγκαταλείψουν το πατρικό τους μένουν στην οικία των γονιών τους.

Επομένως έχοντας αυτό υπόψη οι συμβουλές των designers έχουν προσαρμοστεί ώστε να σας δώσουν λύσεις για το πώς θα δημιουργήσετε ένα πολυλειτουργικό σπίτι που να είναι άνετο για όλους.

Κάντε τα δωμάτια πολυλειτουργικά

Σε περίπτωση που θα πρέπει να φιλοξενήσετε ένα ακόμη μέλος της οικογένειας στο σπίτι σας καλό θα είναι να προσθέσετε έξτρα χώρους αποθήκευσης αλλά και μονάδες εξοικονόμησης χώρου, όπως: πτυσσόμενα τραπέζια ή επιτοίχια γραφεία, αναφέρει η Amanda Pollard, αρχισυντάκτρια στην κορυφαία πλατφόρμα για το σπίτι και το σχεδιασμό, Houzz μιλώντας στον Independent.

Η Amnah Bugrein, διευθύντρια της Black & Milk, προσθέτει πως: «Η δημιουργία πολυλειτουργικών χώρων σε ένα άνετο εσωτερικό έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας χωρίς να θυσιάζεται η άνεση. Ενσωματώνοντας ευέλικτες διατάξεις επίπλων, έξυπνες λύσεις αποθήκευσης, όπως καναπέδες-κρεβάτια μπορείτε να βελτιώσετε τη χρηστικότητα κάθε χώρου διατηρώντας παράλληλα μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Φωτογραφία/Shutterstock

«Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την ισορροπία, ενώ ενσωματώνετε ευέλικτα κομμάτια που βοηθούν στη βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας του χώρου», σημειώνει η Amnah Bugrein.

Κοινωνική κουζίνα

Η κουζίνα αποτελεί το πιο κοινωνικό δωμάτιο του σπιτιού αφού εκεί περνάμε πολλές ώρες με την οικογένειά μας, μαγειρεύοντας ή τρώγοντας στο τραπέζι. Σύμφωνα με την telegraph που επικαλείται έρευνα του Houzz, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών όταν κάνουν ανακαίνιση στην κουζίνα αφιερώνουν όλο και περισσότερο χώρο. Συγκεκριμένα «τρεις στους πέντε θέλουν να μεγαλώνουν τις κουζίνες τους», σημειώνει η Pollard.

Επομένως αν συγκατοικείτε με πολλά άτομα καλό θα είναι να προσθέσετε επιπλέον καθίσματα γύρω από το τραπέζι, να φωτίσετε περισσότερο τον χώρο αλλά να φροντίσετε να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να μπορείτε να περνάτε.

Έξυπνα σχεδιασμένοι κοινόχρηστοι χώροι

«Ο προσεκτικός σχεδιασμός κοινόχρηστων χώρων είναι το κλειδί. Για παράδειγμα οι παππούδες ή οι γιαγιάδες θα πρέπει να μπορούν να επιβλέπουν τα μικρά παιδιά αλλά ταυτόχρονα να υποστηρίζεται το ανεξάρτητο παιχνίδι.

«Για τους παππούδες που ζουν στο σπίτι, ένα καθιστικό με θέα στον κήπο ή στην κουζίνα μπορεί να δημιουργήσει σύνδεση σε έναν ανοιχτό χώρο, ακόμα κι αν δεν συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα», εξηγεί η Becky Storey, ιδρύτρια και δημιουργική διευθύντρια της Storey Interiors.

Διαχωριστικά δωματίων

Σε ένα σπίτι που ζουν ηλικιωμένοι θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε ιδιωτικό χώρο καθώς χρειάζονται περισσότερες ώρες ξεκούρασης. Για να δημιουργήσετε επιπλέον δωμάτια μπορείτε να τοποθετήσετε διαχωριστικά δωματίων ή ακόμη να επιλέξετε να κλείσετε έναν χώρο δημιουργώντας ένα δωμάτιο επιπλέον με γυψοσανίδες ή πορομπετόν.

Βελτιώστε την προσβασιμότητα

Η εξασφάλιση πρακτικών χώρων, όπως το μπάνιο, που ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των ηλικιών στο σπίτι σας είναι υψίστης σημασίας, αναφέρει η Pollard.

Φωτογραφία/Shutterstock

Επομένως καλό είναι να λαμβάνετε υπόψη την προσβασιμότητα. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να επιλέξετε ντουζιέρα αντί για μπανιέρα ή να τοποθετήσετε λαβές στήριξης και αντιολισθητικά χαλιά σε όλο το μπάνιο σας.

SHARE