Alessandro Michele
Alessandro Michele/ Φωτογραφία: AP Images
29|11|2023 12:28
SHARE
ALESSANDRO MICHELE

Ο Alessandro Michele μάς ξεναγεί στο νέο του σπίτι -Ένα μεσαιωνικό παλάτι στη Ρώμη, γεμάτο ιστορίες και θρύλους


Ο Alessandro Michele υποδέχτηκε την ιταλική Vogue στο νέο του σπίτι στη Ρώμη, ένα εκπληκτικό Palazzo με πλούσια ιστορία 800 ετών.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Alessandro Michele -ο οποίος αποχώρησε πριν από ένα χρόνο από τον οίκο Gucci, μετά από σχεδόν 8 χρόνια στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή- έχει αδυναμία στα ερειπωμένα κτίρια με ιστορία, που εκπέμπουν μεγαλείο και αρχοντιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανέλαβε να ανακαινίσει ένα από τα πιο εμβληματικά και μυστηριώδη κτίρια της Ρώμης, το Palazzo Scapucci.

«Είμαι ένας γιατρός που θεραπεύει κατεστραμμένα και ερειπωμένα κτίρια», λέει ο Alessandro Michele παρουσιάζοντας το νέο του σπίτι, ένα μεσαιωνικό παλάτι στη Ρώμη, γεμάτο ιστορίες και θρύλους.

Το Palazzo Scapucci είναι ένα από τα λίγα κτίρια στη Ρώμη που διαθέτει μεσαιωνικό πύργο. Τον 15ο αιώνα ήταν μοναστήρι που ανήκε στον Πάπα Σίξτο IV, του οποίου το οικόσημο βρέθηκε σκαλισμένο στα δοκάρια κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, η ιδιοκτησία πέρασε στην πλούσια οικογένεια Scapucci, το όνομα της οποίας συνδέεται με έναν θρύλο που διηγείται ο Nathaniel Hawthorne στο έργο του «Passages from the French and Italian Notebooks», που δημοσιεύτηκε το 1871.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η οικογένεια Scapucci είχε έναν πίθηκο ως κατοικίδιο, ο οποίος, συνηθισμένος να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ζήλεψε τρομερά όταν γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, τόσο πολύ που άρπαξε το μωρό από την κούνια του και κατέφυγε στην κορυφή του πύργου.

Ο πατέρας του βρέφους επικαλέστηκε την Παναγία, υποσχόμενος σε αυτήν, σε αντάλλαγμα για τη σωτηρία του παιδιού, να διατηρεί πάντα αναμμένη μια λάμπα πετρελαίου προς τιμήν της στην κορυφή του πύργου. Το θαύμα συνέβη: η μαϊμού επέστρεψε το παιδί και έκτοτε μια λάμπα καίει στην κορυφή του κτιρίου.

Ο Alessandro Michele μάς ξεναγεί στο νέο του σπίτι

«Δεν είμαι βέβαιος ότι ο χρόνος περνάει όπως πιστεύουμε, όπως δείχνει το ημερολόγιο ή το ρολόι», λέει ο Alessandro Michele. «Τα οκτακόσια χρόνια που μετρούν αυτοί οι τοίχοι είναι για μένα παρόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είμαι νοσταλγικός. Ποτέ δεν πίστεψα ότι οι άνθρωποι που δεν ζουν πια, έχουν φύγει. Ο καθένας αφήνει βαθιά ίχνη πίσω του».

Francois Halard/ Vogue Italia
Francois Halard/ Vogue Italia
Francois Halard/ Vogue Italia

Όταν ο Alessandro Michele είδε για πρώτη φορά το Palazzo Scapucci ήταν μια κατοικία σκοτεινή, με χαμηλά ταβάνια και πολύ μικρά παράθυρα. Αλλά συνέχισε να επιστρέφει και να παρατηρεί το σπίτι από το δρόμο. Ο ίδιος ήξερε ότι η αγορά του σπιτιού δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να το κάνει.

Ένα από τα πολλά απίστευτα πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης ήταν η ανακάλυψη της αρχικής στέγης κάτω από το ταβάνι. Ήταν γεμάτη από χαρακτικά, τοιχογραφίες, σύμβολα των βασιλιάδων της Γαλλίας και άλλα στοιχεία μιας άλλης εποχής.

Francois Halard/ Vogue Italia
Francois Halard/ Vogue Italia
Francois Halard/ Vogue Italia
Francois Halard/ Vogue Italia

Σε ένα από τα σαλόνια κρέμονται δύο πολυέλαιοι που αναπαριστούν τα κλαδιά μιας βελανιδιάς, ενώ η κουζίνα λούζεται στο φως του μεσημεριανού ήλιου, το οποίο αντανακλάται στα όμορφα πλακάκια και στα ντουλάπια από ξύλο και γυαλί. Μια μαρμάρινη σκάλα οδηγεί στη βιβλιοθήκη, κρυμμένη στον παλιό μεσαιωνικό πύργο: «Το πιο όμορφο δωμάτιο του σπιτιού», σημειώνει ο Alessandro Michele στην ιταλική Vogue.

Francois Halard/ Vogue Italia
Francois Halard/ Vogue Italia
Francois Halard/ Vogue Italia

Το αρχικό κτίριο διέθετε πολλά περάσματα και μυστικά δωμάτια. Ένα από αυτά είναι κρυμμένο πίσω από μια ντουλάπα, όπου συναντά κανείς μια μπανιέρα και γυάλινες πόρτες διακοσμημένες με υφάσματα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία στη διακόσμηση του σπιτιού βρίσκεται σε ένα από τα υπνοδωμάτια, όπου ένα πλαίσιο πόρτας, ένα υπέροχο βενετσιάνικο έργο, έχει μετατραπεί από τον Alessandro Michele σε κεφαλάρι κρεβατιού.

Είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε τον Alessandro Michele μετά την αποχώρησή του από τον οίκο Gucci και όλοι οι fashion lovers ανυπομονούν να μάθουν τι σχέδια έχει για το μέλλον. Σίγουρα, πάντως, ο πολυμήχανος καλλιτέχνης επιφυλάσσει κάτι σπουδαίο για τους λάτρεις της μόδας. Αναμένουμε.

SHARE