Διαμέρισμα Αγία Παρσκευή
Φωτογραφία: Panos Arvanitakis
INTERIOR DESIGN

Ένα διαμέρισμα των '80s ανακαινίστηκε διατηρώντας τα στοιχεία της εποχής του -Και είναι απλά υπέροχο


Το «HAP Athenian Mosaic» αποτελεί το πιο πρόσφατο έργο του Fluo architecture & design studio και αφορά στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός διαμερίσματος στην Αγία Παρασκευή.

Το διαμέρισμα στεγάζεται σε ένα κτίριο της δεκαετίας του '80 και ανακαινίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, με γνώμονα τις σύγχρονες τάσεις, αλλά παράλληλα και την αίσθηση διαχρονικότητας και διακριτικής πολυτέλειας.

«Το project αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη ενός διαμερίσματος στην Αγία Παρασκευή, στην Αθήνα. Τοποθετείται σε ένα οικιστικό συγκρότημα του ’80 και στη σχεδιαστική μας πρόταση προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις μαξιμαλιστικές γραμμές της περιόδου εκείνης, εμπλουτίζοντάς τες με νέα υλικά και τεχνολογίες» αναφέρει η ομάδα που επιμελήθηκε το πρότζεκτ.

Η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Αγία Παρασκευή από τα '80s

Χαρακτηριστικό αυτής της αισθητικής αποτέλεσε και η επιλογή του πατώματος-μωσαϊκού, μία συλλογή διαφορετικών μαρμάρων πάνω σε μια γήινη ροζ βάση που εκτείνεται στο μακρύ διάδρομο της εισόδου, την κουζίνα και το wc.

Ένα διαχωριστικό-μπουφές, που ξεκινάει από την είσοδο και διατρέχει κατά μήκος την κουζίνα και ουσιαστικά την απομονώνει από το χώρο του καθιστικού, αποτελεί το σημείο αναφοράς του σπιτιού. Στη μεγαλύτερη έκτασή του αποτελείται από ημιδιάφανο γυαλί με υφή, το οποίο επιτρέπει μια διακριτική επικοινωνία με τον υπόλοιπο χώρο.

Μια ανοιχτή βιβλιοθήκη διαχωρίζει το γραφείο από το σαλόνι και την τραπεζαρία, ενώ στο χώρο της κουζίνας κυριαρχούν έντονες υφές και χρώματα. Αντιδιαμετρικά της κουζίνας στο χώρο του γραφείου δημιουργείται ακόμα ένα διαχωριστικό, κινητό αυτή τη φορά, με μια συρόμενη πόρτα τεσσάρων μέτρων που επιτρέπει στο γραφείο την πλήρη απομόνωση.

Η πόρτα αποτελείται από δύο τμήματα των 2 μέτρων, ενώ το κάθε φύλο είναι μοιρασμένο σε μικρότερα κομμάτια που της επιτρέπουν να στρίβει και να κρύβεται στο εσωτερικό ενός τοίχου. Τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά εκτείνονται στο βάθος ενός αρκετά μακρύ διαδρόμου με δυνατότητα απομόνωσης από το υπόλοιπο σπίτι.

Στο δώμα δημιουργείται ένα δεύτερο σαλόνι που φιλοξενεί την οικογένεια τους θερινούς μήνες. Η πέργκολα στηρίζεται πάνω σε κυκλικές κολώνες και κλείνει διάτρητα στη μία της πλευρά προσφέροντας ιδιωτικότητα σημειακά στο χώρο.

Φωτογραφία: Panos Arvanitakis

SHARE