fbpx Μια αποθήκη στο Λυκαβηττό μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα ξεχωριστής και μίνιμαλ αισθητικής | BOVARY
Studio στο Λυκαβηττό South
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
SHARE
ΟΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ

Μια αποθήκη στο Λυκαβηττό μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα ξεχωριστής και μίνιμαλ αισθητικής


Το αρχιτεκτονικό γραφείο South μεταμόρφωσε μια παλιά αποθήκη στο Λυκαβηττό σε ένα εκπληκτικό διαμέρισμα.

Ζωή σε μια παλιά αποθήκη στο Λυκαβηττό έδωσε το αρχιτεκτονικό γραφείο South, μεταμορφώνοντάς τη σε ένα πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα 40 τμ. «Μας ζητήθηκε να σχεδιάσουμε από την αρχή έναν υπόγειο χώρο και να δημιουργήσουμε ένα διαμέρισμα studio, που θα περιλάμβανε υπνοδωμάτιο, καθιστικό, χώρο φαγητού, μικρή κουζίνα και λουτρό» αναφέρει η ομάδα πίσω από το πρότζεκτ.

Ο συγκεκριμένος υπόγειος χώρος είχε ένα μοναδικό άνοιγμα προς τον εσωτερικό, ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας και δύο διαφώτιστα ανοίγματα στην οροφή που επιτρέπουν στο φως να διαχέεται έμμεσα στο εσωτερικό. Ο χώρος ήταν ενιαίος και εντελώς αδιαμόρφωτος.

«Σκοπός του σχεδιασμού ήταν να δημιουργήσουμε από την αρχή τους διακριτούς λειτουργικούς χώρους, εντείνοντας τα χαρακτηριστικά στοιχεία που ήδη υπήρχαν και μεγιστοποιώντας το φυσικό φως. Ταυτόχρονα θέλαμε οι διακριτοί αυτοί χώροι να μπορούν να απομονώνονται αλλά και να διατηρούν την επικοινωνία μεταξύ τους» συμπληρώνουν οι designers.

Σκοπός του σχεδιασμού ήταν να εντείνει την αντίθεση της μετάβασης από έναν πλήρως προστατευμένο, σκιασμένο χώρο, προς έναν περισσότερο φωτισμένο και ανοιχτό-δηλαδή από το βάθος, προς το μοναδικό άνοιγμα προς τον ακάλυπτο.

Έτσι η ιδέα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού, διακριτού στοιχείου, το οποίο καταφέρνει να συγκεντρώσει τις βοηθητικές, νέες λειτουργίες σε ένα διαμέρισμα, ώστε να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των χώρων, διατηρώντας ωστόσο και την ιδιωτικότητα.

Το αρχιτεκτονικό studio υπογραμμίζει «Δημιουργήσαμε έναν καινούριο τοίχο, ο οποίος εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέσα στο χώρο, φιλοξενώντας στις εσοχές του τη μικρή κουζίνα και τη ντουζιέρα. Το άνοιγμα-γραφείο βρίσκεται μεταξύ των δύο κυρίων χώρων, καθιστικού και υπνοδωματίου. Καθώς καμπυλώνει, λυγίζει, κόβεται ή διαπερνάται, ο καινούριος αυτός τοίχος, οργανώνει τους τρεις διαφορετικούς λειτουργικούς χώρους γύρω του και επιτρέπει άλλοτε την επικοινωνία μεταξύ τους και άλλοτε την εξασφάλιση της πλήρους ιδιωτικότητας. Με αυτό τον τρόπο, ο σχεδιασμός πετυχαίνει να δημιουργήσει έναν άνετο και χαλαρωτικό χώρο διαμονής, ένα σπίτι όπου ο κάτοικος θα βρει καταφύγιο και θα οικοιοποιηθεί τους χώρους του με το δικό του ρυθμό».

Όλα τα σταθερά αντικείμενα και έπιπλα μέσα στο διαμέρισμα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου από το South studio, ως πρότυπες ιδιοκατασκευές. Έτσι, η ντουλάπα, το ερμάριο του καθιστικού, το γραφείο, ο καθρέπτης και ο αποθηκευτικός χώρος του μπάνιου καθώς και τα ερμάρια της κουζίνας, σχεδιάστηκαν από την αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις τις διαστάσεις, τον φωτισμό και τις υπόλοιπες συνθήκες.

Επιλέχθηκαν υλικά στην αρχική τους μορφή, χωρίς επενδύσεις, όπως τσιμεντένια και ψημένα κεραμικά πλακίδια, μαζί με κόντρα πλακέ θαλάσσης και μαύρο μέταλλο, τα οποία λειτουργούν αντιστικτικά στους λευκούς τοίχους. Τα υλικά είναι αδρά, ώστε το φως να μην αντανακλάται αλλά να απορροφάται, δημιουργώντας συνθήκες ηρεμίας και φυσικής κατάστασης.

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα, South architecture





SHARE