Ένας βιομηχανικός χώρος δίπλα στην οδό Πειραιώς έγινε λειτουργική κατοικία

Μεταμόρφωση στα Πετράλωνα: Ένας βιομηχανικός χώρος 160 τ.μ. έγινε ιδανικό σπίτι για οικογένεια

Ένας ανοικτός χώρος 160 τ.μ. μετατράπηκε από εργαστήριο ζωγραφικής σε σπίτι για οικογένεια: Η Εύη Σιούτη περιγράφει στο Bovary.gr την άκρως γοητευτική ανακατασκευή που ανέλαβε με το γραφείο της, office111.

Στο κάτω κομμάτι των Πετραλώνων, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές χρόνο με τον χρόνο, βρίσκεται ο χώρος που ανέλαβε να αναδιαμορφώσει και να ανακαινίσει η Εύη Σιούτη. Εδώ, λίγο πιο μέσα από την οδό Πειραιώς, η περιοχή χαρακτηρίζεται από κτίρια βιομηχανικά. Στον τέταρτο όροφο ενός από αυτά, βρίσκουμε την κατοικία που εμπνεύστηκε από την αρχή η interior architect.

Πώς ο βιομηχανικός χώρος των 160 τ.μ. έγινε σπίτι για οικογένεια

Από το εγχείρημα της μετατροπής ενός ανοιχτού, βιομηχανικού χώρου σε λειτουργική κατοικία οικογένειας θα ήταν, χωρίς αμφιβολία, αδύνατον να λείπουν οι προκλήσεις.

Το ευρύχωρο σαλόνι αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του σπιτιού/ Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανακης

Δημιουργήθηκε μάλιστα το αντίθετο πρόβλημα από αυτό που προκύπτει συνήθως στις ανακαινίσεις: Αντί να χρειάζεται να απαλειφθούν τοίχοι, και χώροι να αλλάξουν χρήση, σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να δημιουργηθούν και νέοι, κλειστοί χώροι- οι άκρως απαραίτητοι.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορούσε πράγματι τη μετάβαση από έναν ενιαίο χώρο εργαστηρίου ζωγραφικής 160 τ.μ. σε μια πλήρως λειτουργική κατοικία τριών υπνοδωματίων, λουτρού, WC, πολλών αποθηκευτικών χώρων, και ενός ενιαίου κοινόχρηστου χώρου αποτελούμενου από κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία και γραφείο», αποκαλύπτει η ιδρύτρια του office111.

Μία από τις κρεβατοκάμαρες του σπιτιού/ Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανακης

Επιπλέον, η κάτοψη «με τις ακανόνιστες απολήξεις απαιτούσε μεγαλύτερη προσοχή ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση καθαρών γραμμών και ελεύθερης ροής». Από την προηγούμενη χρήση διατηρήθηκε κάτι; «Το μωσαϊκό δάπεδο, το οποίο και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν του χώρου».

Πώς διαμορφώθηκαν, λοιπόν, οι χώροι της νέας κατοικίας; «Η διαμόρφωση βασίστηκε στην ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα σε ιδιωτικότητα και κοινή καθημερινή ζωή. Για την επίτευξη ενός κεντρικού πυρήνα κοινωνικοποίησης δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κοινόχρηστος χώρος», μας λέει η κ. Σιούτη.

Το ανοιχτό τζάκι από μπετόν/ Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανακης

Η προσθήκη του ανοιχτού τζακιού από μπετόν στο κέντρο του, αποτέλεσε τη βασική ιδέα της αρχιτεκτονικής μελέτης. «Το σημείο αυτό αποτελεί το κέντρο της κατοικίας και γύρω του εκτείνονται οι υπόλοιπες χρήσεις», συμπληρώνει.

Η λειτουργικότητα και η διάχυση του φυσικού φωτός, ήταν από τα βασικά ζητούμενα: «Ο τρόπος που μελετήθηκε η κάτοψη, δημιούργησε την αίσθηση της ελεύθερης κίνησης. Οι προσωπικοί χώροι αγκαλιάζουν τους κοινόχρηστους, καταλαμβάνοντας τα λιγότερα δυνατόν τετραγωνικά, αφήνοντας αρκετά στην κουζίνα και το καθιστικό».

Οι λιτές γραμμες χαρακτηρίζουν και το μπάνιο/ Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανακης

Παρατηρούμε πως στην επιλογή των υλικών κυριάρχησε το μπετόν και το ξύλο. «Τα υλικά επιλέχθηκαν με στόχο τη δημιουργία μιας ζεστής αλλά και διαχρονικά σύγχρονης ατμόσφαιρας, εξυπηρετώντας κάθε ένα το σκοπό του. Tο μπετόν και το ξύλο αποτέλεσαν τη βάση, με τις εσωτερικές επενδύσεις από δρυ να προσθέτουν ζεστασιά, ενώ στα παιδικά δωμάτια χρησιμοποιήθηκε κόντρα πλακέ σημύδας σε λιτές γραμμές», σημειώνει η Εύη Σιούτη.

Στην open plan κουζίνα «τα κεραμικά πλακάκια ήρθαν σε αντίθεση με τις μαύρες ματ επιφάνειες, δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας στους κατοίκους του διαμερίσματος».

Στην κουζίνα, τα γαλάζια κεραμικά πλακάκια δημιουργούν αντίθεση με τις μαύρες ματ επιφάνειες/  Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανακης

Για την επίπλωση η κ. Σιούτη κινήθηκε, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, «σε αισθητική mid-century με επιλογή αυθεντικών vintage κομματιών, ενισχύοντας τη συνολική ταυτότητα του χώρου».

Για τον χώρο επιλέχθηκε διακόσμηση mid-century αισθητικής/  Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανακης

Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες τους; «Οι πελάτες μού έδειξαν πλήρη εμπιστοσύνη, επιτρέποντας τον σχεδιασμό της κατοικίας με βάση μια συνολική προσέγγιση που ανταποκρινόταν στις ανάγκες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία επαρκών και λειτουργικών αποθηκευτικών λύσεων, καθώς και στην επιδίωξη μιας αίσθησης ζεστασιάς και οικειότητας», υπογραμμίζει.

Μπάνιο/ Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανακης

«Από κοινού αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός ευρύχωρου και ενιαίου καθιστικού, και η προσθήκη του τζακιού — στοιχείο που δεν υπήρχε στην προηγούμενη χρήση του χωρου. Το τελικό αποτέλεσμα τούς ικανοποίησε πλήρως και έγινε άμεσα οικείο».

Διατρέχοντας τους χώρους του διαμερίσματος παρατηρούμε πως διακρίνεται από καθαρότητα γραμμών, ισορροπία υλικών και έντονη γραμμικότητα. «Η mid-century αισθητική, σε συνδυασμό με τη βιομηχανική κληρονομιά του κτιρίου, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα λιτό αλλά με έντονο χαρακτήρα—ένα περιβάλλον που συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την αίσθηση οικειότητας και προσωπικής ταυτότητας», τονίζει η Εύη Σιούτη.

Γωνιά γραφείου/ Φωτογραφία: Γιώργος Σφακιανακης

Ταυτότητα έργου

Τίτλος: Κατοικία στα Πετράλωνα

Αρχιτεκτονική μελέτη: office111

Επικεφαλής αρχιτέκτονας: Εύη Σιούτη

Φωτογράφηση: Γιώργος Σφακιανακης