Αυτό το διαμέρισμα 60 τ.μ. είναι εμπνευσμένο από το γαλάζιο του ουρανού
Φωτογραφία: Martín Peláez Estudio
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αυτό το διαμέρισμα 60 τ.μ. είναι εμπνευσμένο από το γαλάζιο του ουρανού


Ο πρώτος κάτοικος αυτού του διαμερίσματος, που βρίσκεται σε ένα κτίριο που ολοκληρώθηκε το 1882, δεν θα μπορούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα να φανταστεί πώς θα ήταν το 2023.

Τραπέζια σε σχήμα σύννεφου, ιριδίζοντα ακρυλικά πάνελ και χρωματιστοί κύλινδροι που λειτουργούν και ως καθίσματα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της εσωτερικής του διακόσμησης. Εμπνευσμένο από τον ουρανό και τα διάφορα χρώματά του, καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ριζοσπαστικό και ηρεμιστικό.

«Με τη θέση του κοντά στην Plaza Mayor, το κτίριο βρίσκεται σε μια από τις πιο ζωντανές και πολυσύχναστες περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά η αίσθηση στο εσωτερικό του διαμερίσματος είναι αυτή ενός καταφυγίου που αιωρείται πάνω από την πόλη. Είναι ένα ήσυχο και φωτεινό καταφύγιο, αλλά χωρίς σαφή θέα στην πόλη έξω. Οι πέντε φεγγίτες του πλαισιώνουν κομμάτια του ουρανού της Μαδρίτης, με τα εναλλασσόμενα χρώματα, τα σύννεφα και τις δραματικές ανατολές και ηλιοβασιλέματα. Αυτές οι εικόνες αποτέλεσαν την έμπνευση για αυτό το έργο, ξεκινώντας από την πρώτη μας επίσκεψη», λένε οι αρχιτέκτονες του στούντιο Martín Peláez στο κορυφαίο περιοδικό Architectural Digest.

Ενώ κάποιοι ιδιοκτήτες μπορεί να είχαν τρομάξει, ο πελάτης ήταν ενθουσιασμένος με το σχέδιο. «Εμπνευστήκαμε επίσης από την προσωπικότητα του πελάτη μας, ενός πολύ κοινωνικού και χαρούμενου ανθρώπου που ονειρευόταν να έχει ένα χαρούμενο περιβάλλον (το οποίο περιγράφει με το hashtag #myhappyplace) που ορίζεται από το χρώμα και την προσωπικότητά του. Ήθελε έναν φιλόξενο χώρο όπου θα μπορούσε να μαζεύεται με τους φίλους του».

Στην πραγματικότητα, ο πελάτης, ένας νεαρός άνδρας γύρω στα 30 που εργάζεται σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας και τον οποίο γνώρισε το στούντιο μέσω κοινών φίλων, ήταν αυτός που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη πρόκληση της ανακαίνισης. Ήθελε αυτός ο χώρος παστέλ και γεωμετρικής ομορφιάς να περιλαμβάνει επίσης την τελευταία λέξη της οικιακής τεχνολογίας και να μπορεί να τα ελέγχει όλα μέσω της εφαρμογής Google Home.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να ενσωματώσουμε την τεχνολογία στο έργο με έναν ευαίσθητο και σχεδόν αόρατο τρόπο. Το λύσαμε αυτό σε συνεργασία με τον πελάτη, ο οποίος ήταν εξοικειωμένος με το σύστημα έξυπνου σπιτιού, και βρήκαμε γρήγορα πώς να το ενσωματώσουμε στο έργο μας», εξηγεί το γραφείο. Τώρα, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να δημιουργεί εξατομικευμένες λειτουργίες, να ελέγχει τον καιρό, να ρυθμίζει τη μετάδοση των βραδινών ειδήσεων και να γνωρίζει την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού του απλά κοιτάζοντας το κινητό του τηλέφωνο.

Ενώ ο υποθετικός πρώτος κάτοικος του 1882 θα μπορούσε να εκπλαγεί από πολλές από τις αλλαγές στο παλιό του σπίτι, θα αναγνώριζε τουλάχιστον κάποιες πτυχές του, συγκεκριμένα ότι πολλά από τα δομικά στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά των κτιρίων της Μαδρίτης εκείνης της εποχής έχουν παραμείνει ορατά. Οι ακατέργαστες ξύλινες κολώνες και τα δοκάρια που στηρίζουν την οροφή βοηθούν τώρα να δημιουργηθεί μια πιο ευρύχωρη αίσθηση στη μονάδα και συνδέουν προηγουμένως ξεχωριστούς χώρους. Με την αφαίρεση της οροφής που έκρυβε τα δοκάρια, οι εσωτερικοί χώροι του διαμερίσματος έχουν τώρα επίσης το μέγιστο δυνατό ύψος.

Φωτογραφία: Martín Peláez Estudio

«Το συνεχές δάπεδο σε ανοιχτό γκρι χρώμα και το λευκό που χρησιμοποιείται για τις υπόλοιπες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των ξύλινων δομικών στοιχείων, λειτουργούν ως ένα είδος βάσης. Στη συνέχεια, προστίθεται από πάνω το τυπικό μπλε του ουρανού της Μαδρίτης, το οποίο εμφανίζεται στα τελειώματα των αποθηκευτικών χώρων, στην κουζίνα και αλλού. Ένας πορτοκαλί τόνος πλημμυρίζει ολόκληρο το μπάνιο και η ζεστή του λάμψη επεκτείνεται πέρα από το δωμάτιο. Τα μπλε και τα πορτοκαλί πλακάκια είναι συμπληρωματικά υλικά, που υπάρχουν σε αρμονία με τον χρωματικό συνδυασμό», λέει η ομάδα Martín Peláez.

Φωτογραφία: Martín Peláez Estudio
Φωτογραφία: Martín Peláez Estudio

Τα statement κομμάτια αυτού του σχεδιασμού είναι τα τραπέζια με τα σύννεφα, που δημιουργήθηκαν από το στούντιο. Έχουν κατασκευαστεί με σανίδες κόντρα πλακέ και διαφανή ακρυλικά σωληνωτά πόδια που δημιουργούν ένα αιωρούμενο εφέ. «Ενσωματώσαμε επίσης πινελιές χρώματος με τη μορφή κυλίνδρων σε διαφορετικούς τόνους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκαμπό, τραπέζια ή βάθρα».

Φωτογραφία: Martín Peláez Estudio
Φωτογραφία: Martín Peláez Estudio

Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται σε μια σειρά από ιριδίζοντα ακρυλικά πάνελ που σχεδίασε το στούντιο, ενώ καθρέφτες μεγάλου μεγέθους δημιουργούν «νέα εσωτερικά παράθυρα». Οι αντανακλάσεις τους ενισχύουν την ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το σύνολο του φωτός και του χρώματος που καθορίζουν αυτό το έργο.

Φωτογραφία: Martín Peláez Estudio
Φωτογραφία: Martín Peláez Estudio

«Επανερμηνεύσαμε υλικά τον ουρανό σε αυτόν τον χώρο στην καρδιά της ιστορικής Μαδρίτης».





SHARE