Ενα μικρό διαμέρισμα στο Μιλάνο
Φωτογραφία: Studio falu
02|02|2024 13:33
SHARE
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ένα διαμέρισμα 65 τ.μ. χωράει τη λειτουργικότητα και την άνεση σε ένα μικρό χώρο


Πώς μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τον χώρο και να κάνετε ένα σπίτι όσο πιο πρακτικό γίνεται;

Κατ' αρχάς, πρέπει να αποχαιρετήσετε οτιδήποτε είναι περιττό. Στη συνέχεια, μια ιδανική προσέγγιση περιλαμβάνει καθαρούς όγκους, μια ουδέτερη χρωματική παλέτα και μια επιλογή φυσικών υλικών. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα καλό σχέδιο όταν και οι δύο ιδιοκτήτες είναι γεωλόγοι -όπως συνέβη με αυτό το διαμέρισμα στο Μιλάνο.

Γνώστες της δομής και της εξέλιξης της γης, οι αρχιτέκτονες του Studio Falù εξηγούν στο Architectural Digest ότι «οι πελάτες αναζητούσαν ένα διαμέρισμα που θα μπορούσε να είναι -όπως οι βράχοι- τόσο μίνιμαλ αλλά με υφή, ουσιώδες αλλά εκλεπτυσμένο, μικρό αλλά λειτουργικό». Ξεκινώντας από αυτό το σημείο εκκίνησης, αυτό το κλασικό διαμέρισμα τριών δωματίων συνολικής επιφάνειας 65 τ.μ. στο Μιλάνο μετατράπηκε σε ένα σπίτι που αναδεικνύει μια σειρά από διαφορετικά υλικά.

Συνδυάζοντας τα αιτήματα των δύο πελατών και τις γνώσεις σχεδιασμού του Studio Falù, οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές έδωσαν μορφή στην επιθυμία αυτού του ζευγαριού: να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό σπίτι όπου τα υλικά στις πιο αγνές τους μορφές καθοδηγούν το σχεδιασμό. Είναι ένας φόρος τιμής στην ιταλική αισθητική, μέσω της χρήσης μοναδικών υλικών όπως το Ceppo, μια γκρίζα πέτρα που είναι «ένα τυπικό προϊόν του Μιλάνου, νηφάλιο και κομψό», καθώς και του ιαπωνικού σχεδιασμού με μια εκλεπτυσμένη διάταξη που θυμίζει τα παραδοσιακά σπίτια της χώρας αυτής. Για παράδειγμα, οι συρόμενες πόρτες πλήρους ύψους που ορίζουν και δημιουργούν χώρους θυμίζουν το fusuma, τα συρόμενα πάνελ που χρησιμοποιούνται σε πολλά ιαπωνικά σπίτια.

Ανάμεσα στα δωμάτια που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τη χρήση τους, το επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού του σπιτιού περιστρέφεται πάντα γύρω από έναν διάλογο για τις πέτρες. Ένας από τους ιδιοκτήτες, η Ornella, γράφει για την πέτρα Ceppo ότι, «σχηματίστηκε από τη φυσική τσιμεντοποίηση ιζημάτων από μεγάλες κατολισθήσεις και ποτάμιες και ποταμοχερσαίες αποθέσεις. Μπορεί να βρεθεί σε κοιλάδες αλπικών ποταμών κοντά στην πεδιάδα της Λομβαρδίας της Ιταλίας. Περπατώντας στο Μιλάνο, το παρατηρείτε σχεδόν παντού: από πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης μέχρι τις πιο σημαντικές δημόσιες δομές. Αυτή η μιλανέζικη πέτρα ενσαρκώνει το νηφάλιο και διακριτικό γούστο της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε από τη ρωμαϊκή εποχή και φαίνεται στους επαναχρησιμοποιημένους κίονες της Βασιλικής του Αγίου Αμβρόσιου, δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα ακόμη και στο πέρασμα των αιώνων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, ειδικά, γνώρισε μεγάλη άνθηση- στην πραγματικότητα, το βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα κτίρια εκείνης της περιόδου, όταν η χρήση του ήταν υποχρεωτική από τους οικοδομικούς κανονισμούς της πόλης».

Σε αυτή την πανδαισία των διαφορετικών υλικών, ο εσωτερικός σχεδιασμός περιελάμβανε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με κυρίως σκανδιναβική ευαισθησία: ουδέτερα χρώματα, καθορισμένες γεωμετρίες, φωτεινά δωμάτια, φυσικά υλικά, απλοί και λειτουργικοί χώροι, καθαροί όγκοι, αντικείμενα εκλεπτυσμένου σχεδιασμού και διαφορετικές αποχρώσεις σε διάλογο με τη φύση. «Στόχος μας ήταν να ενώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το στυλ με την ιταλική χειροτεχνία», λέει η Silvia Marlia, σχεδιάστρια στο Studio Falù, η οποία συνεχίζει: «Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα πράγματα που διακρίνει το στούντιό μας: Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη "falù", μεταφρασμένη από τα σουηδικά, περιγράφει την κόκκινη χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται στους εξωτερικούς χώρους πολλών βορειοευρωπαϊκών σπιτιών». Οι ταξιδιώτες στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία μπορούν να δουν πολλές ξύλινες κατασκευές και αχυρώνες σε αυτή τη χαρακτηριστική απόχρωση του κόκκινου. Τα ξύλινα στοιχεία βρίσκονται σε όλο το σπίτι, στα διάφορα τελειώματα και έπιπλα.

Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του έργου, ωστόσο, είναι πάντα ο «βράχος με τα βότσαλα» - ο Τσέπο. Επιλέχθηκε για τον πάγκο εργασίας και το backsplash της κουζίνας, «αν και σε τροποποιημένη εκδοχή», τονίζουν, «δηλαδή ως ομοιογενές μείγμα αδρανών υλικών από το Ceppo di Grè που στη συνέχεια μετατράπηκε σε μπλοκ, αφού η ίδια η πέτρα δεν μπορεί να γυαλιστεί ή να σμιλευτεί». Ακόμα και η επιλογή των επίπλων κατά παραγγελία είναι μια διακριτική αλληλεπίδραση διασταυρούμενων παραπομπών, χωρίς καμία να υπερισχύει της άλλης. Το κόκκινο χρώμα της μεγάλης τραπεζαρίας και του πάγκου της κουζίνας, «ξεχωρίζουν από τους ανοιχτούς, ουδέτερους τόνους της πέτρας και του ξύλου, όπως δύο απομονωμένοι κρύσταλλοι γρανάτη αλμαντίνης μέσα στη γκρίζα μήτρα του». Ο μινιμαλισμός του διαμερίσματος αναζητά έμπνευση σε άλλους πολιτισμούς, συγκεκριμένα σε σκανδιναβικούς και ασιατικούς.

Περιηγηθείτε στο μικρό διαμέρισμα στο Μιλάνο

Ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στο κέντρο του Μιλάνου, στο οποίο η χωροταξία και οι διαστάσεις θυμίζουν Ιαπωνία, ενώ τα τελειώματα είναι τοπικά, όπως το κούτσουρο, ένα τυπικό υλικό του Μιλάνου, λιτό και κομψό όπως ο σχεδιαστικός τόνος αυτού του μικρού διαμερίσματος τριών δωματίων.

Φωτογραφία: Studio falu
Φωτογραφία: Studio falu
Φωτογραφία: Studio falu
Φωτογραφία: Studio falu
Φωτογραφία: Studio falu
Φωτογραφία: Studio falu
Φωτογραφία: Studio falu
Φωτογραφία: Studio falu
SHARE