Ένα ταξίδι στη Χίο ξεκινά από τον Κάμπο και καταλήγει στον Περλέα
Μέσα στην καρδιά της Χίου, σε ένα περιβόλι εσπεριδοειδών, ο Ξενώνας Περλέας στέκει πίσω από τοξωτές καστροειδείς πόρτες και ψηλούς μαντρότοιχους, διασώζοντας την ατμόσφαιρα και την αισθητική του παλιού Κάμπου.
Περίκλειστο από πέτρινους τοίχους, σαν να προστατεύει ένα μυστικό, το κτήμα Περλέας ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε 17 στρέμματα γης στον Κάμπου της Χίου. Εκεί, ένα αρχοντικό του 1640, φτιαγμένο από την χαρακτηριστική θυμιανούσικη πέτρα, δεσπόζει ως ξενώνας διατηρώντας, όμως, την κομψότητα, τη γοητεία και την αύρα μιας άλλης εποχής.

Το αρχιτεκτονικό στίγμα που άφησαν οι Γενουάτες στον Κάμπο από τον 14ο αιώνα είναι ακόμη ορατό. Στον τόπο που τότε αναπτύχθηκε ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά και αγροτικά κέντρα της Χίου, συναντά κανείς ακόμη τοξωτές αυλόπορτες, λιθόστρωτες αυλές με βοτσαλωτά, μαρμάρινες σκάλες, μαγκανοπήγαδα και παλιά πηγάδια. Πίσω από αυτά τα επιβλητικά αρχοντικά, που συνήθως «γυρίζουν την πλάτη» στον δρόμο, βρίσκεται η ιστορία μιας αριστοκρατίας εμπόρων και των ανεστάτων, των ανθρώπων που με φροντίδα και γνώση καλλιεργούσαν τη γη και φρόντιζαν τα κτήματα με σεβασμό και αγάπη.


Στο κτήμα Περλέας, αυτό το ιστορικό πλαίσιο συναντά τη σύγχρονη εκδοχή της φιλοξενίας. Ο ξενώνας διαθέτει οκτώ δωμάτια, διακοσμημένα με χειροποίητα έπιπλα και πλαισιωμένα από όλες τις σύγχρονες ανέσεις, χωρίς όμως να προδίδεται ούτε στιγμή η ατμόσφαιρα του αρχοντικού. Από κάθε παράθυρο, η θέα στο περιβόλι προσφέρει ένα είδος καθημερινής τελετουργίας: ευωδιές από γιασεμιά και εσπεριδοειδή, δέντρα γεμάτα σκιές, και μια σπάνια ηρεμία που σε ακολουθεί παντού.


Το πρωινό σερβίρεται στην εξωτερική τραπεζαρία, με μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και φρέσκους χυμούς που προέρχονται από το ίδιο το κτήμα. Η αίσθηση είναι προσωπική, σχεδόν οικογενειακή, σαν να φιλοξενείσαι σε ένα παλιό σπίτι κάποιου συγγενή και όχι σε έναν τουριστικό ξενώνα.


Και αυτό οφείλεται στον Βαγγέλη Ξύδα, ψυχή του Περλέα, που δεν είναι ένας κοινός οικοδεσπότης. Με ρίζες βαθιές στον Κάμπο και αληθινή αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του, έχει καταφέρει να συνδυάσει την καθημερινή φροντίδα του ξενώνα με την ουσιαστική συμβολή του στη διάσωση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Το αποτύπωμά του όμως δεν περιορίζεται μόνο στον Περλέα. Στον Κάμπο σήμερα κατοικούνται τουλάχιστον 40 αρχοντικά και, εκτός από τον Περλέα, αξίζει να δείτε και εκείνο του Καράλη, το οποίο ο ίδιος, μαζί με τον Γιώργο Πλακωτάρη και το Ίδρυμα Ιωάννης Σ. Φαφαλιός, μετέτρεψε σε Μουσείο Εσπεριδοειδών.
Ο Κάμπος της Χίου: Τόπος ιστορικός, τοπίο μυστικό
Ο Κάμπος είναι μια ιδιαίτερη περιοχή στη νοτιοανατολική Χίο, απλωμένη σε περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ένας εύφορος τόπος, γεμάτος νερό, φως και αρωματικά δέντρα. Διασχίζεται από χειμάρρους και ρέματα, ενώ τα πετρώδη υψώματα στα δυτικά τον προστατεύουν και τον τροφοδοτούν με νερό, δημιουργώντας μια εύφορη πεδιάδα που έχει στηρίξει την οικονομία και την αρχιτεκτονική του νησιού για αιώνες.
Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στον Κάμπο ξεκίνησε από τον 13ο αιώνα, όταν οι Γενουάτες ανακάλυψαν το εύφορο έδαφος και το νερό της περιοχής. Σύντομα, τα περιβόλια έγιναν πηγή πλούτου. Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια δεν ήταν απλά φρούτα, τυλίγονταν ένα-ένα σε χαρτί, μπαίναν προσεκτικά σε τελάρα και στέλνονταν στο εξωτερικό σαν πολύτιμα προϊόντα. Οι εργάτες έπρεπε ακόμη και να δείχνουν τα χέρια τους πριν μαζέψουν τους καρπούς, για να βεβαιωθούν ότι δεν θα τους τραυματίσουν.
Τα περιβόλια περιφράσσονται από εντυπωσιακούς ψηλούς μαντρότοιχους, χτισμένους με την χαρακτηριστική θυμιανούσικη πέτρα, ένα υλικό με μοναδική σύνθεση και βαθύ κοκκινωπό χρώμα, προερχόμενο από τα λατομεία των Θυμιανών. Σκοπός τους, να προστατεύουν τον «μικρόκοσμο» κάθε αρχοντικού από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Τα αρχοντικά του Κάμπου είναι συνήθως διώροφα ή τριώροφα. Έχουν αψιδωτές πόρτες και παράθυρα, μαρμάρινες στοές, αυλές διακοσμημένες με βότσαλα, στη σειρά φυτεμένα κυπαρίσσια και μικρές καμάρες κάτω από τα μπαλκόνια. Στους κήπους τους υπάρχουν μαγκανοπήγαδα και στέρνες για το πότισμα. Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα ξεχωριστής ομορφιάς και αρχοντιάς, σαν να βρίσκεσαι σε έναν ήσυχο, καλά προστατευμένο παράδεισο.
Κι όμως, ο Κάμπος, παρά τη βαρύτητα της ιστορίας του, δεν αποκαλύπτεται εύκολα. Ο επισκέπτης βλέπει μονάχα τις κορυφές των δέντρων, μυρίζει τα αρώματα των εσπεριδοειδών και περπατά σε στενά, δαιδαλώδη δρομάκια, σαν να κινείται μέσα σε έναν λαβύρινθο ευωδίας και σιωπής. Μόνο όταν ανοίξει η αυλόπορτα, ξεδιπλώνεται μπροστά του η κρυμμένη ομορφιά που απλώς είχε διαισθανθεί.



Ο Ξενώνας Περλέας λοιπόν, με την ιστορία του, τη φροντισμένη αισθητική και τη βαθιά σύνδεσή του με το τοπίο, προσφέρει μια από τις πιο αυθεντικές εμπειρίες αγροτουρισμού στην Ελλάδα. Είναι ένας τόπος ιδανικός για όποιον αναζητά ηρεμία, πολιτισμό και ομορφιά. Ένα αληθινό ταξίδι εμπειρίας.
Πού: Ξενώνας Περλέας, Βιτιάδου 8 Κάμπος, Χίος -Τηλέφωνο: 227103221, 6944866020