Γεράνια
Φωτογραφία/Shutterstock
17|04|2024 15:01
SHARE
ΓΕΡΑΝΙΑ

Πώς να κάνετε τα γεράνια να ανθίσουν -5 μυστικά φροντίδας από ειδικούς


Θέλετε ένα φυτό που θα συνδυάζει ένα όμορφο χρώμα λουλουδιών και να είναι λειτουργικό σε οποιοδήποτε έδαφος και τοποθεσία; Τα γεράνια είναι τα κατάλληλα φυτά, και αν φροντιστούν σωστά, μπορούν να συνεχίσουν να ανθίζουν όλο το χρόνο.

Τα ανθεκτικά γεράνια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανθοφόρα πολυετή φυτά και ανθεκτικά στην ξηρασία. Συχνά φυτεύονται καλά μαζί με θάμνους και τριαντάφυλλα. Τα περισσότερα είναι τόσο εύκολο να αναπτυχθούν ώστε να δημιουργήσετε ένα μικρό κήπο σε ελάχιστο χρόνο.

Τα ανθεκτικά γεράνια έρχονται σε πολλές αποχρώσεις, σε λευκό, σε κάθε απόχρωση του ροζ και του μωβ έως και πιο σκούρο βιολετί. Επίσης το φύλλωμά τους είναι πολύ ελκυστικό, είναι χαμηλής συντήρησης, προσελκύουν μέλισσες και σπάνια ενοχλούνται από παράσιτα.

Πώς να τα διατηρήσετε ανθισμένα

Ωστόσο τα γεράνια σας ενδέχεται να μην ανθίζουν όταν δεν λαμβάνουν αρκετό ήλιο, όταν δέχονται χαμηλές θερμοκρασίες, όταν ζουν σε ένα κακώς στραγγιζόμενο έδαφος ή έχουν λίπασμα το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε άζωτο.

Τα γεράνια προσφέρουν πολλές επιλογές όσον αφορά το μέγεθος και το χρώμα. Υπάρχουν ποικιλίες που ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο. Παρακάτω σας δίνουμε πέντε tips για να διατηρήσετε τα γεράνια σας ανθισμένα.

Βεβαιωθείτε ότι το γεράνι έχει αρκετό φως

Σύμφωνα με το homesandgardens.com που επικαλείται κηπουρούς, για την καλύτερη δυνατή άνθηση, τα γεράνια χρειάζονται αρκετό ηλιακό φως (4 - 6 ώρες/ημέρα κατά μέσο όρο) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τακτικό κλάδεμα

Τα ανθεκτικά γεράνια θα ωφεληθούν από το τακτικό κλάδεμα. Μετά την πρώτη «έκρηξη» λουλουδιών την άνοιξη, μπορείτε να κόψετε το φυτό κατά το ένα τρίτο, αφαιρώντας τα άνθη που βγήκαν. Τα νεκρά γεράνια και το ελαφρύ κλάδεμα θα βοηθήσουν ώστε να αναδυθεί το φρέσκο ​​φύλλωμα το οποίο θα είναι πιο υγιές, πιο δυνατό και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων μπουμπουκιών.

Φωτογραφία/Shutterstock

Βεβαιωθείτε ότι το χώμα στραγγίζεται καλά

Εάν το γεράνι σας δεν ανθίζει, μπορεί να οφείλεται στο χώμα του. Τα γεράνια, όπως τα περισσότερα πολυετή φυτά, ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Το φυτό σας μπορεί να μην ανθίζει καθόλου σε μουσκεμένο, βρεγμένο έδαφος. Μπορείτε να βελτιώσετε την αποστράγγιση του εδάφους σας εισάγοντας οργανικά υλικά.

Χρησιμοποιείστε λίπασμα

Τις περισσότερες φορές, τα ανθεκτικά γεράνια δεν χρειάζεται να γονιμοποιηθούν. Ωστόσο, εάν το φυτό σας δεν ανθίζει, μπορείτε να βάλετε ένα ισορροπημένο λίπασμα μία φορά το χρόνο. Αποφύγετε τα λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και εφαρμόστε διαλυτά λιπάσματα με μέτρο για να αποφύγετε το κάψιμο του φυτού.

Χωρίστε τα φυτά σας

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο το γεράνι σας μπορεί να μην ανθίζει θα μπορούσε να είναι επειδή είναι παλαιότερο φυτό και μπορεί να χρειάζεται διαίρεση. Η καλύτερη προσέγγιση, που ταιριάζει στις περισσότερες ποικιλίες, είναι να χωρίσετε τα αρχικά σας φυτά. Το να γνωρίζετε πώς να χωρίζετε τα φυτά είναι μια απλή διαδικασία και δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος κηπουρός.

Φωτογραφία/Shutterstock

Απλώς ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

  • Ξεθάβετε το φυτό σας το φθινόπωρο ή την άνοιξη
  • Βγάζετε τη μάζα σε κομμάτια
  • Χρησιμοποιείτε ένα κλαδευτήρι για να χωρίσετε το καθένα με ρίζες και δύο ή τρεις βλαστούς
  • Ξαναφυτεύετε τα κομμάτια και τα ποτίζετε
  • Βάζετε λίπασμα

Σύντομα θα εξελιχθούν σε νέα υγιή φυτά.

SHARE