Στα Κανάρια Νησιά υπάρχει ένα ξενοδοχείο που μπορείς να κλείσεις μόνο στέλνοντας χειρόγραφη επιστολή

Στα Κανάρια Νησιά υπάρχει ένα ξενοδοχείο που μπορείς να κλείσεις μόνο στέλνοντας χειρόγραφη επιστολή

Στο Ελ Ιέρο, το μικρότερο και δυτικότερο από τα κατοικημένα Κανάρια Νησιά, ένα εγκαταλελειμμένο αντλιοστάσιο απέκτησε νέα ζωή ως χώρος φιλοξενίας. Το El Elevador δεν αποτελεί ένα συμβατικό ξενοδοχείο, αλλά μια διαφορετική εμπειρία με τον τόπο, τον χρόνο και την αρχιτεκτονική.

Το Ελ Ιέρο είναι το μικρότερο και πιο απομονωμένο από τα κατοικημένα Κανάρια Νησιά. Το ηφαιστειακό του τοπίο, που διαμορφώθηκε πριν από περίπου 15.000 χρόνια, αποτελείται από εκτεταμένες ροές βασάλτη, απόκρημνους βράχους και χαράδρες που καταλήγουν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε μια από αυτές τις απόκρημνες πλαγιές, σχεδόν αθέατο μέσα στο σκούρο ανάγλυφο της λάβας, βρίσκεται το El Elevador, ένας μικρός κύβος από εμφανές σκυρόδεμα που δύσκολα διακρίνεται από το φυσικό περιβάλλον.

 Το El Elevador είναι χτισμένο στην άκρη ενός ηφαιστειακού γκρεμού στο Ελ Ιέρο, το μικρότερο από τα κατοικημένα Κανάρια Νησιά.

Το έργο, σχεδιασμένο από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Alejandro Beautell, φιλοξενεί έναν ή δύο επισκέπτες και αποτελεί περισσότερο έναν χώρο παραμονής και παρατήρησης παρά ένα συμβατικό κατάλυμα. Εδώ, η αρχιτεκτονική λειτουργεί διακριτικά, αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τοπίο.

Από αντλιοστάσιο σε αρχιτεκτονικό καταφύγιο

Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το El Elevador ήταν μέρος ενός συστήματος άντλησης νερού που κατασκευάστηκε στα μέσα του 20ού αιώνα. Εκείνη την περίοδο, η πρόσβαση στο γλυκό νερό αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους κατοίκους του νησιού.

Στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου έργου, ανοίχτηκε ένα στενό μονοπάτι πάνω στον απόκρημνο βράχο, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση μιας φυσικής πηγής. Το αντλιοστάσιο αποτελούσε τμήμα αυτής της προσπάθειας, η οποία τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφήνοντας πίσω της εγκαταστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα.

Περίπου 70 χρόνια αργότερα, ο φωτογράφος και επιχειρηματίας Alberto del Hoyo Mora μαζί με τη σύντροφό του Silvia Rodríguez ανακάλυψαν το εγκαταλελειμμένο κτίριο και αποφάσισαν να του δώσουν μια νέα χρήση. Σε συνεργασία με τον Alejandro Beautell δημιούργησαν έναν χώρο φιλοξενίας που διατηρεί πολλά από τα στοιχεία της αρχικής κατασκευής, δίνοντάς του παράλληλα έναν νέο ρόλο.

Ένας σχεδιασμός που σέβεται την ιστορία του κτιρίου

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση βασίστηκε στην ιδέα της ελάχιστης δυνατής επέμβασης.

Οι τοίχοι από εμφανές σκυρόδεμα και διάτρητα τούβλα διατηρήθηκαν σχεδόν όπως βρέθηκαν. Τα σημάδια που άφησαν ο άνεμος, το αλάτι και η υγρασία δεν καλύφθηκαν ούτε αποκαταστάθηκαν. Αντίθετα, ενσωματώθηκαν στη νέα ταυτότητα του κτιρίου ως στοιχεία της ιστορίας του.

 Ένα αντλιοστάσιο ηλικίας περίπου 70 ετών μετατράπηκε σε έναν χώρο φιλοξενίας με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου και του τοπίου.

Στο εξωτερικό προστέθηκε μια προστατευμένη βεράντα, η οποία δημιουργεί έναν μεταβατικό χώρο ανάμεσα στο εσωτερικό και το άγριο φυσικό περιβάλλον. Από εκεί ο επισκέπτης βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τον ήχο του Ατλαντικού και το έντονο ηφαιστειακό ανάγλυφο του νησιού.

Ένα εσωτερικό που περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα

Στο εσωτερικό κυριαρχούν το εμφανές σκυρόδεμα, ο φελλός και μια μεταλλική κατασκευή από βαμμένο μαύρο χάλυβα, η οποία οργανώνει τους βασικούς χώρους της κατοικίας.

 Η αρχιτεκτονική διατηρεί τα ίχνη του χρόνου, αφήνοντας το εμφανές σκυρόδεμα και τα φυσικά υλικά να πρωταγωνιστήσουν.

Τα ανοίγματα προς το τοπίο είναι ελάχιστα και σχεδιάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Ένα χαμηλό παράθυρο φέρνει τον επισκέπτη οπτικά κοντά στον γκρεμό και τη θάλασσα, ενώ από το κρεβάτι η ματιά κατευθύνεται αποκλειστικά προς τον ουρανό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χώρος του μπάνιου, ο οποίος διαμορφώθηκε στον παλιό κατακόρυφο άξονα του ανελκυστήρα που χρησιμοποιούνταν για την άντληση του νερού. Η οροφή αφαιρέθηκε, επιτρέποντας στο φυσικό φως και τον ουρανό να αποτελούν μέρος της εμπειρίας.

Η επίπλωση περιορίζεται στα απαραίτητα και σχεδιάστηκε ειδικά για το έργο. Πολλά από τα αντικείμενα κατασκευάστηκαν από τεχνίτες του ίδιου του Ελ Ιέρο, με φυσικά υλικά και έμφαση στη χειροποίητη κατασκευή.

 Στο El Elevador δεν υπάρχει Wi-Fi, τηλεόραση ή δυνατότητα online κράτησης.

Η επιλογή αυτή ενισχύει τη σύνδεση του καταφυγίου με τον τόπο και αναδεικνύει τη σημασία της τοπικής τεχνογνωσίας, χωρίς περιττές διακοσμητικές παρεμβάσεις.

Για να μείνει κανείς εκεί, πρέπει πρώτα να γράψει ένα γράμμα

Η φιλοσοφία του El Elevador γίνεται εμφανής ήδη από τη διαδικασία της κράτησης.

Δεν υπάρχει πλατφόρμα online κρατήσεων ούτε σύστημα άμεσης επιβεβαίωσης. Όποιος επιθυμεί να φιλοξενηθεί στο καταφύγιο καλείται να γράψει ένα χειρόγραφο γράμμα, εξηγώντας τι είναι αυτό που τον οδηγεί στο συγκεκριμένο μέρος και γιατί θέλει να το επισκεφθεί.

 Η διαμονή ξεκινά με ένα χειρόγραφο γράμμα, το οποίο αποστέλλεται στους δημιουργούς του καταφυγίου.

Η απάντηση αποστέλλεται επίσης ταχυδρομικά, σε χειρόγραφη μορφή. Η ταχυδρομική διεύθυνση είναι η εξής:

El Elevador
Apartado de Correos 14
38900 Villa de Valverde
El Hierro, Islas Canarias
España

Σε μια εποχή όπου σχεδόν κάθε ταξιδιωτική εμπειρία οργανώνεται ψηφιακά και ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά, το El Elevador επιλέγει μια διαφορετική προσέγγιση. Όχι από νοσταλγία για το παρελθόν, αλλά ως προέκταση της αρχιτεκτονικής του φιλοσοφίας: να αφαιρέσει ό,τι περιττό και να αφήσει χώρο για τον τόπο, τον χρόνο και την εμπειρία.

Φωτογραφίες: Derek Pedros