σπίτι με ατμοσφαιρικό φωτισμό
Φωτογραφία: Shutterstock
28|11|2023 13:32
SHARE
COSY HOME

Γιατί το «μεγάλο φως» είναι ο εχθρός της cosy ατμόσφαιρας στο σπίτι


Ένα βίντεο δύο διακοσμητών που εξηγούν γιατί το «μεγάλο φως» θα έπρεπε να απαγορευτεί σε κάθε σπίτι έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο.

Στο χιουμοριστικό και καλαίσθητο κλιπ, ο Josh και ο Matt, κινούνται στους ίδιους χώρους με περιφερειακό, ατμοσφαιρικό φωτισμό και μετά με ένα σκληρό και έντονο φως οροφής -η εικόνα μιλά από μόνη της.

«Αρχικά, το μεγάλο φως κάνει τον χώρο να μοιάζει αποστειρωμένος, σαν νοσοκομείο, λένε, ενώ ο ένας από τους δύο διερωτάται «πώς μπορείς να χαλαρώσεις έτσι;».

Ο επιπλέον, και μάλλον ισχυρότερος, για τους περισσότερους, λόγος είναι απλώς ότι το μεγάλο φως «σε κάνει να δείχνεις άσχημος». Μάλιστα επιστρατεύουν και μια παλαιότερη δήλωση της Μαράια Κάρεϊ η οποία είχε χαρακτηρίσει το φως οροφής ως «κακοποιητικό». Κανείς δεν χρειάζεται, λένε, να δει το πρόσωπό μας με τόση λεπτομέρεια.

«Έρευνες λένε ότι το μπλε, ψυχρό φως σε κάνει πιο παραγωγικό, αλλά δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις το φως οροφής. Αντίθετα, μπορείς να προτιμήσεις ένα full spectrum φως και να το ρυθμίσεις στο θερμό», συμβουλεύουν στο βίντεο. Full spectrum ονομάζεται το φως ομοιόμορφης φασματικής απόδοσης, το οποίο παράγει φωτισμό στον οποίο υπάρχει ισορροπία ψυχρού και θερμού φωτός.

Η «αποκαθήλωση» του μεγάλου φωτός έγινε τάση ήδη από πέρυσι, όταν η Αυστραλιανή παρουσιάστρια Gemma Driscoll, η οποία ανάρτησε ένα βίντεο λέγοντας «Δεν έχω πολλούς κανόνες στο σπίτι μου, αλλά έχω έναν, και αυτός είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ το μεγάλο φως».

Δείτε το viral βίντεο για το μεγάλο φως

Εκατοντάδες χρήστες του Tik Tok δανείστηκαν την ατάκα της και ανάρτησαν βίντεο με vintage λάμπες, κεριά, μικρά LED φωτάκια και «κρυμμένες» πηγές φωτός, για να δείξουν τους κομψούς τρόπους με τους οποίους δημιουργούν ατμόσφαιρα στο σπίτι τους.

Πάντως, παρά την έκταση που πήρε το trend, και παρά το γεγονός ότι πράγματι, το φως που έρχεται από τις οθόνες βάζει τον εγκέφαλο σε λειτουργία εγρήγορσης, φαίνεται ότι το μόνο επιχείρημα που στηρίζεται «επιστημονικά» είναι το ότι το φως οροφής είναι πράγματι μη κολακευτικό.

Φωτογράφοι, στιλίστες και make up artists συμφωνούν ότι οι κάθετες γραμμές είναι σκληρές για το πρόσωπο και δημιουργούν σκιές, ενώ συχνά μας μεγαλώνουν.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η υπεροχή των περιφερειακών φώτων και των κεριών είναι αυταπόδεικτη, πολλοί χρήστες κάτω από το βίντεο αλλά και σε αντίστοιχες αναρτήσεις σχολιάζουν ότι προτιμούν το μεγάλο φως γιατί αλλιώς δεν βλέπουν καλά, πράγμα που τους στρεσάρει περισσότερο.

@athomewithananya Except when my eyesight fails me tho 👀 #millenialproblems #interiordecor #apartmenttour #cottagecorraestheric #interiorinspo #londonapartment #homeinspo #cozyathome #apartmentdecor #softlighting #modernvictorian ♬ original sound - GeeOfDee
SHARE