Φωτογραφία: Kalesma Mykonos
Φωτογραφία: Kalesma Mykonos
25|07|2023 14:56
SHARE
DESIGN

Kalesma chapel: Ένα μοντέρνο, μίνιμαλ εκκλησάκι σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μυκόνου


Στο πολυτελές boutique ξενοδοχείο «Kalesma» στον Ορνό της Μυκόνου, θα συναντήσει κανείς το παρεκκλήσι του Αγ. Δημητρίου, ένα εντυπωσιακό σύμβολο αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας και καινοτόμου σχεδιασμού.

Είναι ευρέως γνωστό πως στο παρελθόν, οι αρχοντικές κατοικίες στα ελληνικά νησιά στέγαζαν προσκυνητάρια, ιδιωτικούς χώρους λατρείας οι οποίοι ενσάρκωναν την αίσθηση αφοσίωσης στα Θεία που διέπνεε τη νοοτροπία των κατοίκων.

Αντλώντας έμπνευση από το εν λόγω έθιμο, οι ιδιοκτήτες του «Kalesma» πήραν μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία -αποφάσισαν να χτίσουν ένα γραφικό παρεκκλήσι στην καρδιά του πολυτελούς ξενοδοχείου, φιλοδοξώντας να αποτίνουν φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Μυκόνου και να «αγκαλιάσουν» τη θρησκευτική παράδοση το τόπου.

Φωτογραφία: Kalesma Mykonos

H επιμελήτρια του καινοτόμου έργου και ιδιοκτήτρια του «Kalesma», Σοφία Κουσαθανά ανέθεσε την υλοποίησή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της εκκλησίας στη διακεκριμένη ελληνική εταιρεία K-Studio, ενώ τον εσωτερικό χώρο ανέλαβε ο interior designer Βαγγέλης Μπονιός του Studio Bonarchi.

Οι δημιουργικοί συντελεστές του πρότζεκτ είχαν ένα ξεκάθαρο όραμα: να δανειστούν από τη ντόπια παράδοση και να της δώσουν μία νέα πνοή -να την επαναπροσδιορίσουν με γνώμονα το παρόν. Αμφότεροι έδωσαν έμφαση στις κυκλαδίτικες πινελιές, συνδυάζοντας αρμονικά την παράδοση του νησιού με το σύγχρονο στοιχείο και ακολουθώντας τη νοοτροπία την οποία ενσαρκώνει το Kalesma, «ωδή στην κληρονομιά».

Φωτογραφία: Kalesma Mykonos

Πέραν του άρτιου και καινοτόμου σχεδιασμού της, το εντυπωσιακότερο ίσως γνώρισμα της μοναδικής αυτής εκκλησίας είναι οι ασπρόμαυρες αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό της, απεικονίζοντας τα πάθη του Ιησού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας -από την Κυριακή των Βαΐων και τη Σταύρωση, μέχρι την Ταφή και της Ανάστασή.

Μέσα από την σύγχρονη ματιά και την περίτεχνη εικονογράφηση του καταξιωμένου γραφίστα Γεράσιμου Χατζή, η προαιώνια θρησκευτική παράδοση ζωντανεύει στο παρεκκλήσι του Αγ. Δημητρίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας η οποία εμπλουτίζεται από τη μουσική υπόκρουση που «ντύνει» τον γαλήνιο χώρο.

Φωτογραφία: Kalesma Mykonos

Συνδυάζοντας εικόνες, παράδοση και μουσική, το ιδιότυπο αυτό εκκλησάκι δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να εντρυφήσει στον πολιτισμό του νησιού μέσα από μία καθηλωτική αισθητική εμπειρία.

SHARE