Πώς να κάνετε ένα δωμάτιο - ντουλάπα
Φωτογραφία: Shutterstock
23|10|2023 13:09
SHARE
HOME IDEAS

Πώς να μετατρέψετε ένα πολύ μικρό υπνοδωμάτιο σε βεστιάριο και να οργανώσετε τα ρούχα σας


Τα παλιά σπίτια συνοδεύονται με μεγάλες προκλήσεις, αλλά μεταξύ των πιο κοινών είναι τα μικρά υπνοδωμάτια και οι ντουλάπες. Πιθανή λύση και στα δύο προβλήματα; Η κρεβατοκάμαρα να μετατραπεί σε δωμάτιο - ντουλάπα και να μπει, επιτέλους, μια τάξη στα ρούχα.

Και ναι, μπορεί ένα δωμάτιο - ντουλάπα να ακούγεται υπερβολή αν ο χώρος είναι μικρός, αλλά αν γίνει σωστά, θα δείτε πώς θα «μεγαλώσει» αμέσως το σπίτι ενώ μπορεί να έχει και δευτερεύουσα χρήση. Για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργεί και ως δωμάτιο για σίδερωμα ή αν μπει και ένα μπουντουάρ να είναι ιδανικό για γρήγορη προετοιμασία το πρωί.

Shutterstock

Πώς να κάνετε μόνοι σας ένα δωμάτιο - ντουλάπα

Πειραματιστείτε

Η Lindsayanne Brenner, ιδρύτρια του site Hawk Hill, μετέτρεψε την κρεβατοκάμαρα στο σπίτι της στο Σεντ Λούις του 1910 σε δωμάτιο-ντουλάπα και γκαρνταρόμπα, αλλά πριν αγοράσει οτιδήποτε για την ανακαίνιση, πειραματίστηκε με αυτοσχέδια κομμάτια. «Χρησιμοποιήστε, για παράδειγμα, μια κινούμενη ντουλάπα που είναι σε ρόδες, ένα πτυσσόμενο τραπέζι ή ακόμα και μια βιβλιοθήκη», προτείνει. Ολα αυτά θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ιδανική διάταξη. Η Brenner ανακάλυψε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακόμα και ένα σημαντικό τμήμα του τοίχου στα αριστερά της πόρτας χωρίς να εμποδίζει την είσοδο στο δωμάτιό της.

Προσθέστε τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεστε

Για να καταλάβετε πόσο αποθηκευτικό χώρο θα χρειαστείτε, «Κάντε έναν κατάλογο με όλα όσα έχετε στη ντουλάπα σας», λέει η Cassandra Cymbal, σχεδιάστρια του Bless This Place Interior Design στην Καλιφόρνια.

Στη συνέχεια μετρήστε τον τρέχοντα κρεμαστό χώρο αποθήκευσης, τον διπλωμένο χώρο αποθήκευσης και τα συρτάρια που έχετε στη διάθεσή σας και σημειώστε πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα. Εάν αποθηκεύετε ρούχα έξω από το υπνοδωμάτιό σας επειδή η υπάρχουσα ντουλάπα είναι πολύ μικρή, μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη αυτά τα αντικείμενα στο νέο σας σχέδιο.

Σχεδιάστε μια κάτοψη

Μόλις αφιερώσετε λίγο χρόνο για να φανταστείτε τις αλλαγές και να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας, σχεδιάστε μια βασική κάτοψη του δωματίου, λέει η Cymbal. Μετρήστε και σημειώστε το μήκος που έχουν οι τοίχοι και τα παράθυρα. Ανάλογα με τον χώρο και τη θέση που έχουν τα παράθυρα και οι πόρτες, θα εξαρτηθεί το μέγεθος και το σχήμα που θα πάρουν τα έπιπλα αποθήκευσης.

Ψάξτε για πρακτικά έπιπλα

Το ιδανικό σενάριο είναι να απευθυνθείτε σε ξυλουργό και να εξοικονομήσετε χρήματα ακόμα και τροποποιώντας έτοιμες ντουλάπες, ράφια και έπιπλα. Η Brenner, ωστόσο εξόπλισε έναν τοίχο στο βεστιάριό της με μια ντουλάπα από την Ikea, επειδή ήταν προσιτή, εύκολη στη συναρμολόγηση και διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη.

Για να κάνετε τα αντικείμενα μαζικής παραγωγής να φαίνονται πιο εντοιχισμένα, μπορείτε να πλαισιώσετε τις άκρες με φρεζαρίσματα που ταιριάζουν με το καλούπι του σπιτιού σας. Μπορείτε ακόμη και ταπετσαρία να βάλετε για να καλύψετε το απλό λευκό και να το κάνετε το δωμάτιο - ντουλάπα να φαίνεται λίγο πιο «υψηλών προδιαγραφών».

Αποφασίστε τι θα κρύψετε και τι θα εμφανίσετε

Μια μεγάλη απόφαση που θα πρέπει να πάρετε είναι πόση ανοιχτή έναντι κλειστής αποθήκευση θέλετε. Η Cymbal λέει ότι, κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ανοιχτή αποθήκευση για πράγματα που θέλετε να έχετε εύκολη πρόσβαση. Τα παπούτσια είναι, ας πούμε, για πρώτο πλάνο σε ένα δωμάτιο - βεστιάριο.

Αντιθέτως επιλέξτε κλειστή αποθήκευση για πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά ή που θέλετε να προστατεύσετε από το φως ή από τη φθορά. Για παράδειγμα, για τα μακριά καλά φορέματα.

Shutterstock

Επιλέξτε τον σωστό φωτισμό

Δεδομένου ότι κάποτε ήταν ένα υπνοδωμάτιο, η νέα σας «ντουλάπα» είναι πιθανό να επωφελείται από το φυσικό φως, αλλά ο σωστός φωτισμός εξακολουθεί να είναι σημαντικός. Η Cymbal προτείνει να εγκαταστήσετε λαμπτήρες LED για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε κολακευτικό φωτισμό και λάμψη ενώ ντύνεστε στον καθρέφτη. Σε ένα walk-in μεγέθους υπνοδωματίου, μπορείτε επίσης να «παίξετε» με τα φωτιστικά. Μην ξεχνάτε ότι ένας όμορφος πολυέλαιος μπορεί να κάνει θαύματα για τη δημιουργία ενός φωτεινού και φιλόξενου χώρου γκαρνταρόμπας.

Αξιοποιήστε την πόρτα

Μην αφήνετε την ίδια την πόρτα να πάει χαμένη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες λύσεις αποθήκευσης πίσω από την πόρτα για να αυξήσετε τη λειτουργικότητα του δωματίου ή να χρησιμοποιήσετε το κλασικό κόλπο της προσθήκης ενός καθρέφτη σε όλο το μήκος της πόρτας στην πίσω πλευρά.

Shutterstock

Προσθέστε ένα μέρος για να καθίσετε

Ενα μπουντουάρ, μια καρέκλα, μια πολυθρόνα ή έστω ένα πουφ χρειάζεται για να μπορείτε κάπου να καθίσετε και να φορέσετε τα παπούτσια σας. Στη χειρότερη, απλά προσθέστε ένα χαλί ή μαξιλάρες.

SHARE