σπίτι με πράσινο και μαύρο
Φωτογραφία: Youtube/BLOK7
25|02|2024 09:00
SHARE
HOUSE DESIGN

Ένα ατμοσφαιρικό σπίτι όπου συνυπάρχουν το πράσινο μέταλλο και το μαύρο ξύλο


Το πράσινο και το μαύρο δεν είναι δύο από τα χρώματα που θα φανταζόμασταν να συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα σπίτι.

Και όμως, αυτό συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο σπίτι στο Πόρτο, όπου οι δύο αποχρώσεις συνυπάρχουν αρμονικά, διανθισμένες από ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές πινελιές, παράθυρα και ανοίγματα φωτός.

Όταν το αρχιτεκτονικό στούντιο Ottotto αφαίρεσε τον σοβά από τους τοίχους αυτού του σπιτιού, αποκαλύφθηκαν δύο επιβλητικοί πέτρινοι τοίχοι. Ήταν τόσο όμορφοι, που οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να τους κρατήσουν εκτεθειμένους, ντύνοντάς τους όμως με λενα μεταλλικό πλέγμα.

Όπως συνηθίζεται στο Πόρτο, το σπίτι είναι στενό και μακρύ και έχει μόνο δύο μέτωπα: η πρόκληση ήταν να φέρουν περισσότερο φως στο ημιυπόγειο και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Η λύση σε αυτό ήταν η χάραξη μιας μόνο τομής στην οροφή - ένας «τετράγωνος δακτύλιος», με σταθερό πλάτος 70 εκατοστών, που διασχίζει τους τρεις ορόφους και έχει θέα σε οκτώ παράθυρα.

Φωτό: Alexander Bogorodskiy

Τα παράθυρα που δημιουργούν επικοινωνία μεταξύ κάθε δωματίου, καθώς από το ένα μπορεί κανείς πάντα να βλέπει το άλλο.

Η μεγάλη γυάλινη επιφάνεια, η νέα δομή από πράσινο ατσάλι και το πράσινο δάπεδο και το μεταλλικό πλέγμα, έδωσαν στο αναδιαμορφωμένο σπίτι το όνομά του - Green House.

Στον πρώτο όροφο, ένα δωμάτιο σε κάθε άκρη του σπιτιού- στο κέντρο, ένα μπάνιο βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό γραφείο-μπαλκόνι. Στη σοφίτα, ένας ημιώροφος βρίσκεται πάνω από ένα από τα υπνοδωμάτια και μια εκπληκτική σοφίτα πάνω από το γραφείο.

Mαύρες σκάλες συνδέουν τα διαφορετικά επίπεδα - το ίδιο που χρωματίζει τις πόρτες και τους πάγκους, ενώ οι πορτοκαλί κουρτίνες προσφέρουν ιδιωτικότητα και χρώμα στους χώρους, όπως και ο καναπές σε απαλό ροζ.

Εξωτερικά, η πρόσοψη του σπιτιού έχει διατηρηθεί ακριβώς όπως ήταν, με τη μόνη αποκάλυψη της νέας παρέμβασης να δίνεται στον πίσω κήπο.

SHARE