Loft in Karitsi Square
Loft in Karitsi Square
INTERIOR DESIGN

Ένα πρώην γραφείο στην καρδιά της Αθήνας μεταμορφώθηκε σε ένα υπέροχο loft διαμέρισμα


Σε μια πολύ γνώριμη πλευρά του κέντρου της Αθήνας, με απρόσκοπτη θέα προς την πλατεία Κλαυθμώνος και ιστορικά εμβληματικά κτίρια, το αρχιτεκτονικό γραφείο Fotis Zapantiotis Associated Architects κλήθηκε να δημιουργήσει ένα νέο διαμέρισμα και να το στεγάσει εκεί που μέχρι πρότινος βρίσκονταν επαγγελματικά γραφεία.

Παρότι κομμάτι μιας πυκνοδομημένης γειτονιάς το κτίριο έχει το προνόμιο η κύρια όψη του να βρίσκεται ψηλά, να είναι ελεύθερη, με απρόσκοπτη θέα προς την πλατεία Κλαυθμώνος, τα ιστορικά κτίρια του κέντρου, το εμβληματικό κτίριο της ALPHA BANK του Sir Basil Spence, την Κοραή και την οδό Σταδίου, θέτοντας τον χρήστη σχεδόν σιωπηλό, αμέτοχο και παρατηρητή της πόλης.

Ζητούμενο των νέων ιδιοκτητών, ήταν η μετατροπή του διαμερίσματος σε χώρο κατοικίας, με απώτερο στόχο την εμπορική αξιοποίησή του μέσω βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Ο συγκεκριμένος τρόπος κατοίκησης, σύγχρονος, πρόσκαιρος, σχεδόν βιαστικός, το μικρό μέγεθος του διαμερίσματος και η έκθεση της κατοικίας προς την θέα, οδήγησαν στους βασικούς χειρισμούς της λύσης.

Loft in Karitsi Square: Ενα λειτουργικό διαμέρισμα στην Αθήνα

Οπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας Φώτης Ζαπαντιώτης, η ίδια η δομή της κατοικίας όρισε το πλέγμα πάνω στο οποίο οργανώθηκαν οι κινήσεις και το λειτουργικό πρόγραμμα της κάτοψης. Σκοπός του σχεδιασμού υπήρξε εξαρχής να δημιουργηθεί, παρά την μικρό μέγεθος της κατοικίας, μια ελεύθερη κάτοψη, που θα έδινε την δυνατότητα στον χρήστη και στον επισκέπτη να αντιλαμβάνεται την πλήρη έκταση της διαμερίσματος.

Σκοπός του σχεδιασμού υπήρξε εξαρχής να δημιουργηθεί μια ελεύθερη κάτοψη, που θα έδινε την δυνατότητα στον χρήστη και στον επισκέπτη να αντιλαμβάνεται την πλήρη έκταση της διαμερίσματος.
Το διαμέρισμα έχει απρόσκοπτη θέα προς την πλατεία Κλαυθμώνος,

Την ιδέα, λοιπόν, συγκρότησαν τρεις βασικές συνθετικές κινήσεις-επιλογές: Η ελεύθερη, ρέουσα κάτοψη που διασφαλίζει την καθολική εκμετάλλευση των χώρων, με τις δραστηριότητες του χρήστη να διαχωρίζονται κατά το δυνατόν, αλλά κυρίως να αλληλοσυμπληρώνονται. Η υποχώρηση όλων των συνθετικών στοιχείων από την όψη του διαμερίσματος.

H παράλληλη διάταξη όλων των λειτουργιών ως προς την όψη (κουζίνα, χώρος αποθήκευσης, λουτρό, υπνοδωμάτιο), άφησε ελεύθερη την ζώνη των χώρων διημέρευσης (καθιστικό, χώρος εργασίας-φαγητού), δημιουργώντας οπτικές φυγές και θεάσεις προς την πόλη, σχεδόν από όλους τους χώρους της κατοικίας.

Η σχεδιαστική προσέγγιση που ακολουθήθηκε, χαρακτηρίζεται από λιτές γραμμές και καθαρές γεωμετρίες.

Η συγκρότηση της λύσης πάνω σε δύο εγκάρσιους άξονες σε σχήμα Τ που οργανώνουν, χωρίζοντας και ενοποιώντας, τις λειτουργίες στην κάτοψη. Ο γραμμικός τοίχος, αποκτά σοβαρή υλική υπόσταση (εμφανές σκυρόδεμα), υλοποιείται πάνω στον βασικό άξονα της εισόδου και οδηγεί στον πυρήνα της κατοικίας, συναντώντας εγκάρσια την ζώνη των χώρων διημέρευσης.

Ο χώρος δίνει την αίσθηση της ηρεμίας και γαλήνης.
Η απλότητα χαρακτηρίζει τα υλικά.

Συμπληρωματικά του στοιχείου του τοίχου, αρθρώνονται το τριγωνικό ξύλινο πρίσμα των λειτουργιών της κουζίνας και του αποθηκευτικού χώρου, καθώς και του ξύλινου επίσης στοιχείου σχήματος U, που εσωκλείει τον χώρο του ύπνου. Ως ένδειξη αυτής της οργάνωσης των λειτουργιών στην κάτοψη, κατασκευάσθηκε το κεντρικό φωτιστικό που διατρέχει την οροφή του διαμερίσματος.

Η χρήση των υλικών που επιλέχθηκαν για να εκφραστούν τα επιμέρους στοιχεία (μπετόν, ξύλο και μέταλλο), έγινε με πρόθεση την ανάδειξη όλων των παραπάνω προθέσεων και την ανάγνωση του αρχιτεκτονικού λεξιλογίου που συγκροτεί την λύση.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια σχετικά μικρή κατοικία, που, ωστόσο, είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείχνει μεγαλύτερη και απόλυτα σύγχρονη. Κατάλληλα έπιπλα και απρόσμενοι αποθηκευτικοί χώροι, συνθέτουν το σκηνικό όπου η λιτότητα και η άνεση πρωταγωνιστούν. Βλέπουμε καθαρές, μινιμαλιστικές γραμμές στα έπιπλα, φωτεινοί χώροι που επιτρέπουν στον ήλιο να κάνει τη δουλειά του, design pieces και γήινες αποχρώσεις που δείχνουν να παίρνουν «ζωή» μέσα σε ένα τόσο αρμονικό περιβάλλον.

Ο χώρος του μπάνιου
Το διαμέρισμα βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας.

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτέκτονας: Zαπαντιώτης Φώτης

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Zαπαντιώτης Φώτης

Μηχ/κη Μελέτη : ECOENERGY Δημήτρης Τόλης

Κατασκευαστική Μελέτη: Zαπαντιώτης Φώτης

Μελέτη Φωτισμού: Zαπαντιώτης Φώτης

Εσωτερική διακόσμηση: Zαπαντιώτης Φώτης

Eπίβλεψη κατασκευής : Zαπαντιώτης Φώτης, Κάρολος Μιχαηλίδης

3D VISUALIZATION: Κάρολος Μιχαηλίδης

Συνολική επιφάνεια : 67m2

SHARE