Ροζ τοίχος
Φωτογραφία / Shutterstock
19|03|2024 13:32
SHARE
DECO

To elegant και ουδέτερο χρώμα που αντικαθιστά το λευκό στο σπίτι -Με τη σύμφωνη γνώμη των διακοσμητών


Αν θέλετε να αλλάξετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας βάφοντας ένα δωμάτιο σε μία ζωηρή απόχρωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το ξεθωριασμένο ροζ ή αλλιώς το «βρώμικο» ροζ.

Το ροζ πλέον δεν αποτελεί επιλογή μόνο για παιδικά δωμάτια καθώς με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορεί να ταιριάξει παντού και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Το ροζ παίρνει πλέον επάξια τη θέση του λευκού, του γκρι, του κρεμ.

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων χρησιμοποιούν το απαλό ροζ εδώ και πολύ καιρό λόγω της μοναδικής ικανότητάς του να δίνει σε ένα δωμάτιο μια απαλή, ρόδινη λάμψη και να κάνει όποιον βρίσκεται σε αυτό να φαίνεται ανανεωμένος.

Ξεχάστε το φούξια της Barbieland που διαφημιζόταν ως το in χρώμα της περσινής χρονιάς, καθώς και την τάση του «millennial pink» πριν από μερικά χρόνια που θύμιζε τσιχλόφουσκα. Το φετινό trend είναι ένα απαλό, διακριτικό, άψογα καλόγουστο ροζ, πιο διασκεδαστικό και χαρούμενο από το γκρι ή το μπεζ και πιο μαλακό και πιο ζεστό από το υπόλευκο.

Φωτογραφία/Shutterstock

Τα νέα ροζ είναι, κατά καιρούς, ελάχιστα αισθητά ως ροζ, ανάλογα με τον τρόπο που τα χτυπά το φως, αλλά παρ' όλα αυτά προσφέρει μια αισιόδοξη ατμόσφαιρα σε ένα δωμάτιο: ιδανικό για όσους θέλουν να ανεβάσουν τη διάθεσή τους.

Κομψό ροζ, όχι ζαχαρούχο

Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Sarah Brown αναγνωρίζει στην Telegraph ότι μπορεί να είναι μια δύσκολη πώληση για ορισμένους. «Όταν το αναφέρετε σε ορισμένους πελάτες, ιδιαίτερα σε άντρες, μπορεί να ανησυχούν λίγο», λέει. «Αλλά έχω μια ροζ κουζίνα στο σπίτι και δεν νομίζω ότι ο σύζυγός μου την καταχωρεί πλέον ως ροζ, γιατί 'διαβάζεται' ως ουδέτερη». Η συμβουλή της για την αποφυγή του λάθους στην πλευρά της ζαχαρώδους είναι να επιλέξετε ένα ροζ με κίτρινες νότες βάσης, που θα μειώσουν τη γλύκα της απόχρωσης. «Ένα ροζ με κίτρινους υποτόνους στρέφεται περισσότερο προς το γύψινο ροζ, το οποίο είναι πολύ πιο αποδεκτό ως κυρίαρχο χρώμα σε ένα σαλόνι», εξηγεί.

Η Georgina Cave, επίσης σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, λατρεύει την απαλότητα που φέρνει το ροζ στους τοίχους, αλλά προτιμά το «βρώμικο ροζ» στο δικό της υπνοδωμάτιό της, δηλαδή αυτό που φαίνεται «ξεθωριασμένο».

Φωτογραφία/Shutterstock

Το ροζ και ο φωτισμός

Η Brown εργάζεται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών και αναφέρει ότι ακόμη και οι Αμερικανοί πελάτες της, συνήθως γνωστοί για την αγάπη τους για το μπεζ και το λευκό, αρχίζουν να αγκαλιάζουν τα ροζ, «το οποίο, για αυτούς, μάλλον φαίνεται λίγο ριζοσπαστικό». Ωστόσο, σημειώνει ότι τα ζεστά ροζ ταιριάζουν ιδιαίτερα στο πιο ψυχρό φως του βρετανικού κλίματος. «Εδώ, με τις σκοτεινές, θαμπές μέρες μας, αυτός ο τύπος ροζ λειτουργεί πολύ καλά», λέει.

Φωτογραφία/Shutterstock

Σε αντίθεση με το γκρι, το ουδέτερο πριν από μια δεκαετία περίπου – το οποίο μπορεί να φαίνεται απίστευτα εκλεπτυσμένο σε δωμάτια που λαμβάνουν πολύ φως, αλλά ανεπιφύλακτα ζοφερό σε αυτά που δεν λαμβάνουν – το ροζ μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται πιο φωτεινό και ηλιόλουστο. «Το απαλό ροζ προσφέρει ευελιξία, συμπληρώνοντας διάφορα χρώματα ενώ αποπνέει ζεστασιά και άνεση».

Είναι επίσης ένα χρώμα που ανταποκρίνεται καλά στο φωτισμό. «Όταν ανάβεις τα φώτα σε ένα ροζ δωμάτιο δείχνει τόσο κομψό».

Φωτογραφία/Shutterstock

Με τι χρώματα ταιριάζει

Σχετικά με ποια χρώματα ταιριάζει; «Σχεδόν με όλα» λέει η Sarah Brown. «Είναι τόσο υπέροχο και ουδέτερο, είναι μια καλή βάση για οτιδήποτε άλλο. Ταιριάζει ιδιαίτερα με μπορντό, και με μουσταρδί κίτρινα. Λειτουργεί πολύ καλά με τα καφέ, πολύ καλά με το πράσινο – είναι απλώς το ονειρεμένο χρώμα. Το έχω χρησιμοποιήσει με ζωηρά μπλε κουφώματα και έχω σκούρες μπλε πόρτες στο σπίτι μου που οδηγούν σε ένα ροζ καθιστικό, και αυτό φαίνεται υπέροχο. Ίσως δεν θα το έβαζα μαζί με μοβ».

SHARE