Πώς ένας φούρνος έγινε σπίτι

Αυτό το σπίτι των 24 τ.μ στην Ισπανία ήταν κάποτε ένας μικρός φούρνος

Τα περιορισμένα τετραγωνικά αποδεικνύεται πως δεν αποτελούν μειονέκτημα σε ένα σπίτι όταν έχει γίνει μια καλή μελέτη σχεδιασμού. Τρανό παράδειγμα αυτό το πολύ μικρό σπίτι στην Ισπανία.

«Ο ιδιοκτήτης είναι ένας νεαρός άνδρας που έρχεται εδώ μόνο μια φορά στο τόσο και το αντιμετωπίζει σαν δεύτερο σπίτι του. Ζει έξω από τη Βαλένθια, αλλά αυτή είναι η μικρή του φωλιά στο κέντρο της πόλης», περιγράφει στο Clever η αρχιτέκτονας Ana Hernández, επικεφαλής του γραφείου Her Arquitectura. Έχει σχεδιαστεί σαν σουίτα ξενοδοχείου, η οποία όμως περιλαμβάνει καθιστικό και πλήρως λειτουργική κουζίνα. Και, όπως οι καλύτερες σουίτες ξενοδοχείων, έχει μια αναμφισβήτητη ωραία ατμόσφαιρα.

Φωτογραφία: Her Arquitectura

«Προσπαθούμε πάντα να μεταφέρουμε μια αίσθηση διακοπών στο σπίτι κάθε πελάτη. Νομίζω ότι με αυτό το έργο δημιουργήσαμε έναν πολύ ευχάριστο χώρο, σχεδόν σαν καταφύγιο, γιατί ενώ δέχεται πολύ φως και είναι φωτεινό, είναι και δροσερό παράλληλα», λέει η Ana.

Ακόμη και ο ιδιοκτήτης δυσκολευόταν να πιστέψει ότι ο πρώην φούρνος θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε κάτι τόσο γαλήνιο, φιλικό και λειτουργικό. Τούτου λεχθέντος, υπήρχαν εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν: «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν να βοηθήσουμε τον πελάτη να καταλάβει πώς θα φαινόταν αυτός ο συμπαγής χώρος όταν θα τελειώναμε. Δεν μπορούσε να το φανταστεί, παρά το γεγονός ότι είδε τις απεικονίσεις, ότι τελικά θα γινόταν ένα πραγματικά άνετο σπίτι».

 Φωτογραφία: Her Arquitectura

Για να πετύχει αυτό το cozy αποτέλεσμα, η ομάδα Her εμπνεύστηκε από την ατμόσφαιρα που έχουν τα αγροτόσπιτα: είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα, αλλά εξακολουθούν να είναι άνετα και λειτουργικά. «Ήταν σημαντικό για τον πελάτη να αισθάνεται το σπίτι ευρύχωρο, οπότε έπρεπε να προσέξουμε να μην το υπερφορτώσουμε. Παρόλο που χρησιμοποιείται μόνο σποραδικά, πρέπει να λειτουργεί ως σπίτι».

Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού της Ana ήταν να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα διάφορα επίπεδα του διαμερίσματος, η ίδια η δομή των οποίων βοηθάει στον καθορισμό των διαφορετικών χώρων. Για παράδειγμα ο χώρος ύπνου χρησιμεύει ως η «φωλιά» που ήθελε ο πελάτης της στην καρδιά του σπιτιού του .Διαθέτει οροφή διπλού ύψους, η οποία ολοκληρώνεται με ένα τεράστιο παράθυρο και ένα ενσωματωμένο κρεβάτι. «Λέει ότι είναι δύσκολο να σηκωθείς από αυτό το κρεβάτι το πρωί», λέει η Ana.

 Φωτογραφία: Her Arquitectura
 Φωτογραφία: Her Arquitectura
 Φωτογραφία: Her Arquitectura

«Η ύπαρξη πολλών διαφορετικών επιπέδων στο ίδιο διαμέρισμα το μετατρέπει σε έναν πολύ δυναμικό χώρο και δημιουργεί ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι του φωτός», εξηγεί η Ana. Αυτή η διαμόρφωση μετατρέπει επίσης το σπίτι σε έναν «διασκεδαστικό» χώρο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο οποίος, παρά το μικρό του μέγεθος, σας προσκαλεί να τον περπατήσετε και να τον εξερευνήσετε, ανεβοκατεβαίνοντας μεταξύ των διαφόρων περιοχών.

 Φωτογραφία: Her Arquitectura
 Φωτογραφία: Her Arquitectura
 Φωτογραφία: Her Arquitectura

Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία από το παλιό αρτοποιείο που βρισκόταν κάποτε εδώ. Η κύρια κληρονομιά του ήταν η υγρασία που αποδείχθηκε πρόκληση. Αφού οι τοίχοι στεγανοποιήθηκαν κατάλληλα, επεξεργάστηκαν με ένα διαπνέον, αντιβακτηριδιακό και αντιμολυσματικό ασβεστοχρώμα, ενώ το δάπεδο καλύφθηκε με μικροτσιμέντο, δημιουργώντας ένα σύγχρονο περιβάλλον, που διακόπτεται μόνο από ένα μικρό «χαλί» από τσιμεντοπλακάκια που διασώθηκαν κατά την ανακαίνιση.