Πώς θα καταλάβεις αν σου ταιριάζει η open plan κουζίνα

Ταιριάζει στο σπίτι σου η ανοιχτή κουζίνα; Ένας αρχιτέκτονας σε βοηθά να αποφασίσεις

Αν σιχαίνεσαι τον θόρυβο και δεν αντέχεις τη μυρωδιά της σαρδέλας...στον καναπέ σου, ίσως η ανοιχτή, ενιαία με το καθιστικό κουζίνα να μην είναι η ιδανική επιλογή για σένα.

Η ιδέα της ανοιχτής κουζίνας, με όλες τις συσκεύες, δείχνει υπέροχη στις φωτογραφίες, τραβάει τα βλέμματα στο Instagram και γεμίζει τους πίνακες του Pinterest. Είναι όμως τόσο πρακτική όσο φαίνεται;

Ο αρχιτέκτονας Pablo Borraz δεν χαρίζεται στις απαντήσεις του, μιλώντας στο ισπανικό El Mueble σχετικά με τις τάσεις του ντιζάιν για την κουζίνα, και προτείνει να ξεκινήσουμε από το πιο βασικό: να κοιτάξουμε την καθημερινότητά μας με ειλικρίνεια.

«Όταν έρχεται ένας πελάτης, συνήθως δεν ξέρει πώς να εκφράσει αυτό που θέλει. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο ρόλος του αρχιτέκτονα είναι να κάνει πραγματικότητα αυτό που ο πελάτης έχει στο μυαλό του», εξηγεί.

Γιατί η ανοιχτή κουζίνα ίσως να μην σου ταιριάζει

Οι ανοιχτές κουζίνες έχουν γίνει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σημεία σε κάθε νέα κατοικία ή ανακαίνιση. Όλοι εντυπωσιαζόμαστε από την ενιαία αίσθηση χώρου, τη σύνδεση μεταξύ κουζίνας και σαλονιού, την άνεση.

Open plan κουζίνα/ Φωτογραφία: Unsplash

Όμως, όπως τονίζει ο Borraz, δεν είναι λύση για όλους. «Αν μισείς τη φασαρία, τις μυρωδιές, την ακαταστασία και τη "φλυαρία" του σπιτιού, τότε μια ανοιχτή κουζίνα πιθανότατα δεν κάνει για σένα», αναφέρει.

Από την άλλη, «αν σου αρέσει να μαγειρεύεις μιλώντας με τους φίλους σου, να βλέπεις τα παιδιά σου όσο είσαι στην κουζίνα και γενικά απολαμβάνεις έναν πιο ενιαίο, ζωντανό χώρο, τότε μπορεί να είναι η τέλεια λύση για την οικογένειά σου».

Η σύγκρουση ανάμεσα στο ιδανικό και την πραγματικότητα είναι κάτι που ο αρχιτέκτονας βλέπει συχνά. Θέτει με χιούμορ το ζήτημα: «Όλοι θέλουμε μια όμορφη κουζίνα που ανοίγει στο σαλόνι. Αλλά είναι όντως πρακτικό;».

Πολλοί πελάτες, λέει, ερωτεύονται την ιδέα, αλλά όχι τη λειτουργία της. «Όλοι θέλουν μια ανοιχτή κουζίνα, μέχρι να τη ζήσουν. Αυτό έχω διαπιστώσει επανειλημμένα», σημειώνει. Και δίνει ένα απλό παράδειγμα: «Αρχίζεις να ζεις σε αυτό το σπίτι και ο καναπές σου αρχίζει να μυρίζει σαρδέλα!».

Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «ο πρώτος φαν της ανοιχτής κουζίνας», αλλά επιμένει πως η επιλογή αυτή δεν πρέπει να βασίζεται στη μόδα. «Δεν κάνω έργα με βάση τις τάσεις. Μια ανοιχτή κουζίνα δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Όλα εξαρτώνται από τα γούστα και τις ανάγκες του καθενός», δηλώνει.

Και προτρέπει τον καθένα να φανταστεί τον εαυτό του να ζει πραγματικά σε αυτόν τον χώρο. «Αν είσαι σίγουρος, υπέροχα. Αν όμως δεν είσαι, φαντάσου τον εαυτό σου μέσα στην καθημερινότητα αυτής της κουζίνας, πριν πάρεις την τελική απόφαση», καταλήγει.