Σαλόνι
Φωτογραφία/Shutterstock
09|04|2024 12:48
SHARE
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διευκολύνει την ανακαίνιση του σπιτιού σας


Έχετε δημιουργικές ιδέες για το πώς θα θέλατε να είναι το εσωτερικό του σπιτιού σας, αλλά είναι όλες στο μυαλό σας και είναι πιθανό να παραμείνουν εκεί;

Ή ίσως δεν έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε για την ανακαίνιση και αναζητάτε απελπισμένα έμπνευση.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να σας δώσει τη βοήθεια που χρειάζεστε. Τα εργαλεία σχεδίασης AI μπορούν να επανασχεδιάσουν τους εσωτερικούς σας χώρους σε δευτερόλεπτα – το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανεβάσετε μια φωτογραφία του δωματίου σας και η τεχνητή νοημοσύνη θα σας δείξει πώς θα μπορούσε να είναι το δωμάτιο.

Οι υπηρεσίες σχεδίασης με τεχνητή νοημοσύνη, όπως το HomedesignsAI, το nuie 3D Design Tool και το RoomGPT, μπορούν επίσης να προτείνουν πόσο θα κοστίσει ο σχεδιασμός.

Φωτογραφία/Shutterstock

«Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να μπαίνει στον εσωτερικό σχεδιασμό όλο και περισσότερο», λέει ο Rob Owen, επικεφαλής εσωτερικού χώρου στο στούντιο σχεδιασμού Manser. «Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εκλεπτυσμένα γραφικά υπολογιστών και η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει μόνο στο να γίνουν ακόμα καλύτερα».

Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Anna Straw μιλώντας στον Independent εξηγεί ότι τα εργαλεία AI αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης για ανακαινίσεις που δίνουν έμπνευση– αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις δεξιότητες ενός σχεδιαστή εσωτερικών χώρων.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον επανασχεδιασμό του σπιτιού σας

Τα πλεονεκτήματα σχεδίασης με AI

Μπορούν να ενσωματώσουν το δικό σας στυλ

Ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν τις τρέχουσες τάσεις παράλληλα με τις δικές σας προτιμήσεις. Η Straw εξηγεί: «Προσφέρουν εξατομικευμένες προτάσεις που ταιριάζουν με το προσωπικό σας στυλ και μπορούν επίσης να αξιολογήσουν την πρακτικότητα της αναδημιουργίας μιας συγκεκριμένης αισθητικής στον χώρο με τον οποίο εργάζεστε, παρέχοντας εξατομικευμένη έμπνευση για κάθε δωμάτιο του σπιτιού».

Σας βοηθά να χρησιμοποιήστε τον χώρο σας αποτελεσματικά

Είναι δύσκολο να γνωρίζεις αν οι ιδέες που έχεις για τα δωμάτιά σου θα λειτουργήσουν στον χώρο. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνει υπόψη τους χωρικούς περιορισμούς και τις προτιμήσεις των χρηστών κατά τη δημιουργία προτάσεων διάταξης για διαφορετικά δωμάτια.

«Οι αυτόματες προτάσεις διάταξης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο και να διασφαλίσετε ότι τα φωτιστικά και τα έπιπλα τοποθετούνται στην πιο φιλική προς τον χρήστη θέση», εξηγεί η Αnne Straw.

Φωτογραφία/Shutterstock

Σας βοηθά να δείτε τις ιδέες σας

Μπορεί να θέλετε να συνδυάσετε ορισμένα χρώματα, υφές, στάμπες και υλικά στο δωμάτιο, αλλά δεν είστε σίγουροι αν η τελική εμφάνιση θα είναι καλαίσθητη. Για αυτό υπάρχουν οι προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας (VR) που βασίζονται στην AI. «Με τη βοήθεια του VR θα βιώσετε μια εικονική αναπαράσταση του σχεδίου τους βοηθώντας σας να πάρετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τη διάταξη και τη διακόσμηση προτού δεσμευτείτε για ορισμένα προϊόντα»

Σας βοηθά να αξιοποιήσετε με τον σωστό τρόπο τον προϋπολογισμό σας

Τα λάθη εσωτερικού σχεδιασμού μπορεί να κοστίσουν αρκετά. «Τα εργαλεία AI σας επιτρέπουν να εισάγετε δεδομένα όπως φωτογραφίες, διαστάσεις και άλλες βασικές λεπτομέρειες για να δοκιμάσετε τις ιδέες σας, έτσι ώστε να μην ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό και να αξιοποιήσετε τα χρήματά σας με τον σωστό τρόπο».

Ορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν ακόμη και να παρέχουν αναλύσεις κόστους και να προτείνουν τα καλύτερα προϊόντα και υλικά για τον προϋπολογισμό σας.

Φωτογραφία/Shutterstock

Τα μειονεκτήματα σχεδίασης με AI

Πολλά εργαλεία έχουν περιορισμένες λειτουργίες

«Τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή, η αποτελεσματικότητα των εργαλείων AI εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευσή τους», εξηγεί.

Η ευκολία χρήσης ποικίλλει

Εξηγεί ότι ορισμένα εργαλεία μπορεί να μην κατανοούν τις προτιμήσεις στυλ που δεν εμπίπτουν στα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύτηκαν, ενώ άλλα μπορεί να μην έχουν τη λειτουργικότητα να λάβουν υπόψη τους περιορισμούς του προϋπολογισμού.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν ειδικό

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο ικανή, η τεχνολογία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην τεχνογνωσία ενός ανθρώπου σχεδιαστή εσωτερικών χώρων και θα πρέπει να θεωρείται ως βοήθημα και όχι ως αντικατάσταση, τονίζει η Straw.

Φωτογραφία/Shutterstock

«Τα εργαλεία AI δεν έχουν τα ένστικτα και την ενσυναίσθηση των ανθρώπινων όντων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν συχνά να παραβλέψουν τη διαισθητική και δημιουργική σκέψη για την ανακαίνιση ενός σπιτιού», λέει.

«Ο σχεδιασμός ενός χώρου δεν έχει να κάνει μόνο με την τακτοποίηση των πραγμάτων στο δωμάτιο αλλά απαιτεί την κατανόηση του τρόπου ζωής του ατόμου, της προσωπικότητάς του και λαμβάνει υπόψη δομικούς περιορισμούς. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κατανοήσει αυτές τις πολυπλοκότητες».

Μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Τέλος η Anne Straw εξηγεί ότι «οι λειτουργίες AI μπορεί να είναι περιορισμένες. Αυτό σημαίνει ότι τα δωμάτια που σχεδιάζετε μπορεί να μην είναι εφικτά στην πραγματική ζωή, είτε λόγω περιορισμών στο χώρο, τον προϋπολογισμό ή τη διαθεσιμότητα προϊόντων».

SHARE