κήπος
Φωτογραφία/Shutterstock
08|04|2024 12:10
SHARE
URBAN GARDEN

Πώς να μετατρέψετε τον κήπο σας σε έναν επίγειο παράδεισο μέσα στην πόλη


Η ζωή στην πόλη συχνά μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο για όσους θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τoν κήπο τους.

Ωστόσο μπορείτε να μετατρέψετε τον εξωτερικό σας χώρο σε ένα μικρό «παράδεισο» που δεν θα θυμίζει σκηνικό πόλης.

Το νέο Urban Show της RHS στο Μάντσεστερ στην Βρετανία δίνει έμπνευση για τους κατοίκους των πόλεων. «Όλοι όσοι ζουν σε πόλη έχουν διαφορετικό χώρο, διαφορετικό μέγεθος και διαφορετικά κριτήρια για το τι θέλουν να έχουν στον κήπο τους», λέει ο σχεδιαστής Conal McGuire, ο οποίος έχει κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο για τον κήπο του «Brickyard» στην περσινή έκθεση λουλουδιών RHS Tatton Park στο Knutsford, Cheshire και σχεδιάζει έναν κήπο «Urban Shade» στην έκθεση του Μάντσεστερ.

«Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται ότι δεν έχουν επιλογές γιατί μένουν σε πόλη, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσες πολλές λύσεις για να ωφελήσετε το περιβάλλον αλλά και τον εαυτό σας».

Ο McGuire προσφέρει τις ακόλουθες σχεδιαστικές συμβουλές σε νέους κηπουρούς, που δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν…

Χρησιμοποιήστε όλο τον χώρο

«Αν έχετε έναν μικρό κήπο ή αυλή, χρησιμοποιήστε όλο τον κάθετο χώρο, πηγαίνετε κάθετα, πηγαίνετε οριζόντια. Μην φοβάστε να φυτέψετε μεγάλα φυτά, τα οποία μπορούν πραγματικά να δώσουν την εντύπωση ενός πολύ μεγαλύτερου χώρου», συμβουλεύει. «Τα φυτά δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να ενθαρρύνουν την άγρια ​​ζωή και τη βιοποικιλότητα σε έναν χώρο που είναι αρκετά αποστειρωμένος, όπως οι πόλεις».

Μεγαλώστε τον χώρο σας χρησιμοποιώντας φυτά

«Τα μεγάλα φυτά έχουν το πλεονέκτημα να «θολώνουν» τις γωνίες. Αν, για παράδειγμα, τοποθετήσετε μία γλάστρα στη γωνία της αυλής, αντί να δείτε αυτή τη γωνία ως ορισμό της περιοχής γύρω της, θολώνετε τα όρια του εξωτερικού σας χώρου και δημιουργείτε μια ψευδαίσθηση βάθους», εξηγεί ο McGuire. «Όλο το ύψος πάνω από το δέντρο είναι κατακόρυφος χώρος που συχνά παραβλέπεται, επομένως δανείζεστε ελεύθερο χώρο από ψηλά που δεν θα χρησιμοποιούσατε». Τα κατάλληλα δέντρα για γωνίες είναι: οι μανόλιες, φυτά με πολύχρωμα φύλλα ή συκιές, δέντρα που προσφέρουν έντονο φως.

Προσελκύστε την άγρια ​​ζωή

Σε έναν μεγαλύτερο κήπο της πόλης, δοκιμάστε να φυτέψετε φυτικό φράχτη. Ο φυτικός φράχτης παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα και μπορεί να αντικαταστήσει έναν παραδοσιακό ξύλινο ή χτιστό φράχτη δίνοντας χρώμα και πνοή στον κήπο μας και παράλληλα λειτουργεί ως μία όμορφη και φυσική περίφραξη για τον σπίτι μας. Για τη δημιουργία του φράχτη μπορούμε να επιλέξουμε καλλωπιστικούς και αρωματικούς θάμνους, καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα καθώς και εξαιρετικά αναρριχώμενα φυτά, όπως βουκαμβίλια, γιασεμί, κισσός.

Οι φυτικοί φράκτες θα προσελκύσουν επίσης την τοπική άγρια ​​ζωή, ενώ η περιοχή που έχετε σκάψει για να φυτέψετε τον φράχτη θα βοηθήσει στην παροχή βιώσιμης αστικής αποστράγγισης.

Προτιμήστε την μαζική φύτευση

Εάν καλλιεργείτε λαχανικά, σκεφτείτε τη μαζική φύτευση, καθώς με τη συγκαλλιέργεια μπορούμε να εξοικονομήσουμε χώρο, νερό, θρεπτικά συστατικά και λίπασμα. Βάλτε για παράδειγμα, αγγούρι με καλαμπόκι, αρακά, ραδίκι, άνηθο ή φράουλα με σκόρδο, κρεμμύδι, σπανάκι, μαρούλι.

Αποφύγετε το «σκληρό» τοπίο

Μην υπερκατασκευάζετε τον μικρό αστικό σας κήπο με σκληρό τοπίο όπως είναι το τσιμέντο, οι πέτρες ή τα χαλίκια. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τη φύτευση ως βασικό υλικό, συμβουλεύει ο McGuire. Φυτά όπως το Ρυγχόσπερμο (αναρριχόμενο) μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς ένα όριο και επίσης διαθέτει το πλεονέκτημα της μυρωδιάς αλλά και της συγκέντρωσης επικονιαστών που είναι πολύ σημαντικοί για τα φυτά. «Ελαχιστοποιήστε την υπερβολική κατασκευή αν δεν χρειάζεται. Όσον αφορά τα υλικά, αν ζείτε σε παλαιότερο ακίνητο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ανακυκλωμένο τούβλο, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε σύγχρονο μοτίβο», λέει ο McGuire.

Προφανώς, οι επιλογές σας εδώ μπορεί επίσης να εξαρτώνται από το αν νοικιάσετε το ακίνητό σας, οπότε είναι απίθανο να μπορείτε να αλλάξετε τη φύση του τοπίου και ίσως χρειαστεί να βασιστείτε σε γλάστρες και έπιπλα για να δημιουργήσετε το δικό σας στυλ.

«Αν όμως είστε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, μπορείτε πραγματικά να μεταμορφώσετε την αυλή σας, ειδικά αν τοποθετήσετε φυτικό φράχτη και προσθέσετε ένα μικρό τραπέζι και δύο καρέκλες».

SHARE