Μπαλκόνι διακόσμηση
Φωτογραφία / Shutterstock
05|04|2024 12:44
SHARE
OUTDOOR SPACE

Πώς θα μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε ανοιξιάτικη όαση -15 απλές ιδέες από διακοσμητές εξωτερικού χώρου


Όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι και ανοίγει ο καιρός τόσο περισσότερο θέλουμε να καθόμαστε έξω και να απολαμβάνουμε τον ήλιο. Φτάνει η εποχή που οι cozy χειμερινές γωνιές του σπιτιού μας θα δώσουν την θέση τους στα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τις βεράντες μας.

Ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού μας ανεξάρτητα από το μέγεθός του μπορεί να μετατραπεί σε έναν από τους πιο φιλόξενους χώρους που μπορούμε να απολαύσουμε ακόμα και όλο το χρόνο -μιας και βρισκόμαστε στην Ελλάδα.

Διακοσμητές εσωτερικών χώρων δίνουν 15 συμβουλές ώστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσετε τον εξωτερικό σας χώρο.

Επιλέξτε ένα θέμα

Αρχικά επιλέξτε ένα θέμα. Ο εξωτερικός σας χώρος πρέπει να αντικατοπτρίζει το γούστο σας. Επιλέξτε ένα θέμα και μείνετε σε αυτό για να μην μπερδεύεστε με τις άπειρες επιλογές. «Μπορείτε για παράδειγμα να αντλήσετε έμπνευση από έναν ιαπωνικό κήπο, που περιβάλλει την περιοχή με έναν φράχτη από μπαμπού και εστιάζει στην χαλάρωση με φυτά και πέτρινα σιντριβάνια», προτείνει ο Ryan Reed-Baum, Διευθύνων Σύμβουλος της Siding.

«Αν έχετε σπίτι στην εξοχή με κήπο μπορείτε να τον διακοσμήσετε με ξύλινα παγκάκια, αγριολούλουδα και πλακόστρωτο», προσθέτει.

Φωτογραφία/Shutterstock

Το ίδιο μοτίβο μπορεί να λειτουργήσει και σε ένα μικρό μπαλκόνι του κέντρου της πόλης, προσαρμόζοντας τις διαστάσεις των επίπλων. Το παν είναι να δώσετε νόημα στον χώρο σας.

Χωρίστε τον εξωτερικό χώρο σε ενότητες

Μην σκέφτεστε τον εξωτερικό σας χώρο ως ένα δωμάτιο, ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Η διαίρεση της περιοχής σε τμήματα θα την κάνει πιο λειτουργική και χρήσιμη. «Σκεφτείτε να έχετε ξεχωριστούς χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας. Οι πάγκοι είναι ένα από τα αγαπημένα μου έπιπλα εξωτερικού χώρου για να δημιουργήσω αυτό το εφέ. Χρησιμοποιούνται για καθίσματα και μεγάλα τραπέζια. Επιπλέον, είναι υπέροχα με ζαρντινιέρες και κεριά», αναφέρει η Annemarie Schumacher.

Ενσωματώστε το πράσινο

Μία πινελιά πρασίνου μπορεί να μεταμορφώσει άμεσα τον εξωτερικό χώρο, όπως για παράδειγμα οι μπανανιές, οι ορχιδέες, οι ζαρντινιέρες με διάφορα είδη φυτών αναδεικνύουν τον χώρο σας», εξηγεί ο Lance Thomas από το Thomas Guy Interiors.

Περισσότερα χρώματα και αξεσουάρ

Αν και δεν έχετε πολλούς τοίχους για να προσθέσετε πολύχρωμα στοιχεία, μπορείτε να επιτύχετε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα τοποθετώντας χρωματιστά μαξιλάρια. «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια μικρά ή μεγάλες μαξιλάρες με σχέδια. Ακόμη ως αξεσουάρ μπορείτε να ενσωματώσετε σιντριβάνια ώστε να δώσετε στον χώρο σας μια αίσθηση χαλαρότητας και ηρεμίας», λέει η Brittany Farinas από το House of One.

Φωτογραφία/Shutterstock

Χρησιμοποιήστε τις εποχές ως έμπνευση

«Προσθέστε χρώματα στις καρέκλες εξωτερικού χώρου ή συνθέσεις με λουλούδια. Ειδικά για την άνοιξη, φαίνεται κατάλληλο να χρησιμοποιούμε έντονα χρώματα σε έναν χώρο εμπνευσμένο από τη φύση», συνιστά η Mary Patton από τη Mary Patton Design. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε μικρούς όσο και σε ευρύχωρους εξωτερικούς χώρους.

Συνδέστε τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο

Ο εξωτερικός χώρος πρέπει να λειτουργεί σαν προέκταση του εσωτερικού. Προσθέστε ίδια χρώματα και υφές από το εσωτερικό σας. «Η σύνδεση εσωτερικού/εξωτερικού χώρου ωφελεί ιδιαίτερα τους μικρότερους χώρους, κρατώντας τις ανέσεις από το εσωτερικό κοντά σας όταν θέλετε ένα ποτό ή ένα σνακ για τους επισκέπτες σας και ταυτόχρονα φέρνει φυσικό φως στο εσωτερικό», συνιστά η Sarah Barnard από τη Sarah Barnard Design.

Φωτογραφία/Shutterstock

Εξωτερικός φωτισμός

«Για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα του φωτισμού αρχίζει και τελειώνει στους εσωτερικούς χώρους – αλλά ο εξωτερικός φωτισμός μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός αν θέλετε να απολαύσετε τον χώρο σας ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου, εξηγεί ο Mitchell Elworthy από το The Lighting Outlet.
«Θέλετε μια ζεστή λάμψη. Αντικαταστήστε τα παλιά, αντιαισθητικά φωτιστικά με όμορφα κρεμαστά φαναράκια ή λαμπάκια», προτείνει ο Robert Johnson, ιδρυτής της Sawinery.

Φωτογραφία/Shutterstock

Σχεδιάστε τους εξωτερικούς χώρους όπως θα κάνατε στους εσωτερικούς

«Ο εξωτερικός χώρος πρέπει να είναι σχεδιασμένος όπως ο εσωτερικός σας χώρος. Σκεφτείτε πώς θέλετε να χρησιμοποιήσετε το χώρο, το μέγεθος της περιοχής που έχετε και το στυλ που θέλετε να επιτύχετε. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα σημεία, σχεδιάστε ένα κλιμακωτό σχέδιο του εξωτερικού σας χώρου και χωρίστε τον σε περιοχές με βάση την πρακτικότητα», εξηγεί ο Andrew Porwol του Garden Center Shopping.

Δημιουργείστε ξεχωριστούς χώρους

«Αν έχετε ένα μικρό μπαλκόνι, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φυτά και έπιπλα για να δημιουργήσετε ξεχωριστούς χώρους για χαλάρωση ή φαγητό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ομπρέλες βεράντας για να προσθέσετε επιπλέον σκιά και στιλ. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε διαφορετικές ζώνες για διαφορετικές δραστηριότητες εάν έχετε μεγαλύτερη αυλή. Ένα καθιστικό κοντά στον κήπο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσετε, ενώ ένας παιδότοπος μπορεί να διασκεδάσει τα παιδιά», λέει η Christina Mobley από το Restyle Homes.

Φωτογραφία/Shutterstock

Ενεργοποιήστε τα αχρησιμοποίητα κενά

Πολλοί από εμάς έχουμε αχρησιμοποίητες παράπλευρες αυλές. «Μπορεί να παραμεληθούν ή να μετατραπούν σε όμορφους χώρους. Ανεξάρτητα από το μέγεθος, με λίγη δημιουργικότητα, μπορείτε να κερδίσετε μεγάλη χρήση από έναν μικρό υπαίθριο χώρο», εξηγεί η Karina Farah, κύρια σχεδιάστρια στο MC Design.

Αφαιρέστε τα περιττά

«Το μόνο πράγμα που λέω πάντα στους πελάτες μου όταν ξεκινώ ένα νέο έργο σχεδιασμού κήπου είναι να αφαιρέσω τα περιττά. Με αυτό, εννοώ ότι οτιδήποτε δεν χρειάζεται σε έναν κήπο θα πρέπει να αφαιρεθεί για να δημιουργήσω τον καλύτερο δυνατό χώρο. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα μεγάλο υπόστεγο στο τέλος της αυλής σας που χρησιμοποιείται για αποθήκευση, μπορούν αυτά τα αντικείμενα να απορριφθούν και το υπόστεγο να κατεδαφιστεί; Η αφαίρεση ενός υπόστεγου μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο χώρο και θα μπορούσατε να κάνετε πολλά περισσότερα με αυτόν τον ανοιχτό χώρο», λέει η Zara O'Hare, Σύμβουλος Εσωτερικού Σχεδιασμού στο Land of Rugs.

Εξετάστε το εσωτερικό του σπιτιού

Λάβετε υπόψη την σχεδίαση και το στιλ του εσωτερικού σας χώρου προκειμένου να δημιουργήσετε ένα παρόμοιο στιλ και έξω. «Μην αμελήσετε να κοιτάξετε το εσωτερικό του σπιτιού σας όταν πρόκειται να φτιάξετε τον εξωτερικό σας χώρο», συμβουλεύει η Sarah Bernard της Sarah Bernard Design.

Αναβαθμίστε τον χώρο με ένα σιντριβάνι

«Ένα πράγμα που προσθέτει ελκυστικότητα και αναβαθμίζει κάθε υπαίθριο χώρο είναι ένα σιντριβάνι. Τα σιντριβάνια εξωτερικού χώρου έχουν μεγάλη γκάμα μεγεθών, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ο χώρος σας», λέει η Sarah από την The Soothing Company.

Φωτογραφία/Shutterstock

Ενσωματώστε διαφορετικούς χώρους καθιστικού

«Συνιστώ να έχετε πάντα κάποια παραλλαγή του καθιστικού. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα μικρό τραπέζι μπιστρό με μόνο δύο καρέκλες – το να έχετε έναν χώρο για να απολαύσετε άνετα έξω κ.λπ., είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε έναν εξωτερικό χώρο» αναφέρει η Susan Taylor από το Davis Taylor Design. «Συνιστώ επίσης πάντα να τοποθετείτε πράσινο. Προσωπικά είμαι μεγάλος λάτρης των παχύφυτων επειδή είναι τόσο χαμηλής συντήρησης και ομορφαίνουν εύκολα έναν εξωτερικό χώρο», προσθέτει η Susan.

Προσθέστε χαλιά

«Για να διαχωρίσετε τους χώρους μπορείτε να προσθέσετε χαλιά. Αν χρησιμοποιείτε τον εξωτερικό χώρο και τον χειμώνα αυτό θα συμβάλλει στη ζεστή ατμόσφαιρα και στο coziness.», εξηγεί ο Robin Antill, Διευθυντής στο Leisure Buildings.

Φωτογραφία/Shutterstock

Διακοσμήστε τους τοίχους

«Πέρα από τη διακόσμηση των τοίχων των εσωτερικών χώρων μπορείτε να διακοσμήσετε και τους εξωτερικούς. Μπορείτε να κρεμάσετε φυτά ή άλλα κρεμαστά τοίχου στο μπαλκόνι σας ώστε να δώσετε μία παραπάνω πινελιά»,
λέει η Corie Humble, Creative Director της Circle & Line.

Φωτογραφία/Shutterstock
SHARE