aids διάσημοι φορείς
Φωτογραφία: AP Images
01|12|2021 07:00
SHARE
AΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Διάσημοι καλλιτέχνες που διαγνώστηκαν με τον HIV και έγιναν σύμβολα


Από το 1988, η 1η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχτεί επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα για το Aids μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες του αιώνα μας, που μέχρι σήμερα έχει πλήξει περισσότερους από 36 εκατομμύρια ανθρώπους.

Για δεκαετίες, οι ασθένειες που έπασχαν από τον ιό αντιμετωπίζονταν με καχυποψία, φοβούμενοι ότι θα περιθωριοποιηθούν. Ο φόβος ότι η αρρώστια αυτή μεταδίδεται εύκολα, ακόμα και με μια κοινή χειραψία, καταρρίφθηκε πολύ αργότερα και σε αυτό, και πέρα από την επιστήμη, συνέβαλαν αρκετοί διάσημοι που τόλμησαν, σε ακόμα και σε δύσκολες εποχές, να αποκαλύψουν δημοσίως ότι ήταν φορείς, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.

Ο πρώτος καλλιτέχνης, που μίλησε ανοιχτά για το AIDS και μάλιστα  το 1985, όταν ακόμα ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του ιού, ήταν ο ηθοποιός Rock Hudson. Η τοποθέτησή του έφερε το ζήτημα του AIDS στην παγκόσμια ατζέντα. Είναι γεγονός ότι μετά από την ανακοίνωσή του συγκεντρώθηκαν γύρω στα 1.8 εκατομμύρια δολάρια από ιδιώτες, που δόθηκαν για την καταπολέμηση του ιού. Μετά από τον θάνατό του, το Κογκρέσο έδωσε 221 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για το φάρμακο, ενώ η συμπρωταγωνίστριά του και καλή του φίλη Ελίζαμπεθ Τέιλορ τότε άρχισε να αναπτύσσει την ακτιβιστική της δράση κατά του AIDS, συγκεντρώνοντας μεγάλα ποσά για την αντιμετώπισή του.

Ένα από τα πιο γνωστά θύματα της νόσου ήταν ο τραγουδιστής των Queen Freddie Mercury, που έχασε τελικά τη μάχη με την αρρώστια σε ηλικία 45 ετών. Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από τον θάνατό του δημόσια εξομολογήθηκε πως νοσούσε,  υπογραμμίζοντας πως πήρε την απόφαση να μιλήσει, γιατί ήθελε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη και να αγωνιστεί για την καταπολέμηση της αρρώστιας, που του κόστισε τη ζωή.

Rock Hudson/ Φωτογραφία: AP Images

Μια εμβληματική μορφή του παγκόσμιου μπάσκετ, ο θρυλικός Magic Johnson το 1991  αποκάλυψε ότι σταματάει την καριέρα του στους LA Lakers, επειδή διαγνώστηκε θετικός στον ιό.  Η δημόσια του εξομολόγηση του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Σήμερα ο ίδιος δραστηριοποιείται έντονα στη μάχη κατά του AIDS και προτρέπει όσους έχουν ανάλογα θέματα να μιλούν ανοιχτά γι’ αυτά.

Magic Johnson/ Φωτογραφία: AP Images

Ο ηθοποιός Charlie Sheen, που είχε τη φήμη του «κακού παιδιού» στο Χόλιγουντ, αφού συχνά μιλούσε για τις εξαρτήσεις του, διαγνώστηκε με AIDS το 2011, αλλά για τέσσερα χρόνια προσπαθούσε να κρατήσει κρυφό το πρόβλημά του, θεωρώντας ότι η  κινηματογραφική βιομηχανία θα τον απομόνωνε. Τελικά το 2015 αποκάλυψε σε μια συνέντευξη την αλήθεια, λέγοντας μάλιστα ότι επί τόσα χρόνια είχε πέσει θύμα εκβιασμού και είχε εξαναγκαστεί να πληρώσει τεράστια ποσά, προκειμένου να διαφυλάξει το μυστικό του. Μην αντέχοντας άλλο το ψυχικό βάρος και θέλοντας να δώσει κουράγιο σε όσους νοσούν, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Ένας θρύλος του τένις, ο Arthur Ashe, μολύνθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια μια εγχείρησης, εξαιτίας μια λάθος μετάγγισης. Ο ίδιος και η γυναίκα του μίλησαν δημόσια για το θέμα και το πώς το ανακοίνωσαν στην πεντάχρονη κόρη τους. Συγκεκριμένα τόνισαν πως ήθελαν να της μάθουν ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίζει τις ατυχίες στη ζωή της και τη σκληρή πραγματικότητα, χωρίς να το βάζει κάτω. Στη συνέχεια ίδρυσε το ίδρυμα Αrthur Ashe Endowment for the Defeat of AIDS.

Arthur Ashe/ Φωτογραφία: AP Images

Σε αντίθεση με τον Ashe, ο πολυγραφότατος συγγραφέας Isaac Asimov, που επίσης μολύνθηκε από μετάγγιση, κράτησε σε όλη τη ζωή μυστική την αρρώστια του, καθ’ υπόδειξη των γιατρών του. Δέκα χρόνια μετά από τον θάνατό του, η σύζυγός του με ένα γράμμα της μίλησε ανοιχτά για το στίγμα που κουβαλούσαν και το ψυχικό φορτίο του να ζουν μέσα στο ψέμα εξαιτίας του φόβου.

Isaac Asimov/ Φωτογραφία: AP Images

Ο Danny Pintauro, παιδί- θαύμα του σινεμά που έγινε διάσημος μέσα από τη συμμετοχή του στο «Who’s the Boss?», το 2015 σε ηλικία 39 ετών αποκάλυψε ότι έπασχε από AIDS. Η συνέντευξή του απασχόλησε  τα ΜΜΕ για καιρό, όχι επειδή ο ίδιος είπε κάτι περίεργο, αλλά λόγω των κακόβουλων ερωτήσεων που δέχτηκε για την προσωπική του ζωή. Εκείνος όμως ψύχραιμα απάντησε ότι μολύνθηκε την περίοδο, που ήταν εξαρτημένος στα ναρκωτικά. Αμέσως μετά από αυτή την εξομολόγησή, αφοσιώθηκε στον αγώνα κατά του AIDS, διοργανώνοντας καμπάνιες για την ενημέρωση του κοινού.

Ο βραβευμένος με Emmy για την τηλεοπτική σειρά «Pose» Billy Porter διαγνώστηκε θετικός το 2007, αλλά βρήκε το κουράγιο να μιλήσει ανοιχτά για το θεμα το 2017. «Είμαι πολλά περισσότερα από μια διάγνωση, όποιος δεν θέλει να δουλέψει μαζί εξαιτίας της κατάστασής μου δεν του αξίζω» είπε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας έναν διάλογο για το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με AIDS. Ο ίδιος δήλωσε πως η δημόσια εξομολόγησή του λειτούργησε θετικά σε αυτόν, πως τον βοήθησε να διαχειριστεί το τραύμα του και πως τον οδήγησε σε μια προσωπική ελευθερία, παρακινώντας κι άλλους ανθρώπους να πράξουν αντίστοιχα και να μην ντρέπονται για αυτό που είναι.

SHARE