Φωτογραφία: @cobratate
Φωτογραφία: @cobratate
ANDREW TATE

Andrew Tate: Ένας επικίνδυνος μισογύνης ευρείας αποδοχής που «τρεντάρει» για λάθος λόγους


Τις τελευταίες μέρες το όνομα του Andrew Tate βρίσκεται πολύ ψηλά στις τάσεις του διαδικτύου, για τους λάθος όμως λόγους.

Ο Tate δεν είναι απλώς ένας μισογύνης, αλλά συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τον μύθο των Αlpha male, οι οποίοι, ούτε λίγο-ούτε πολύ, αποδίδουν την έλλειψη της ερωτικής τους ζωής σε προηγούμενη απόρριψη τους από κάποια γυναίκα.

Ο πρώην επαγγελματίας αθλητής kick boxing έγινε ευρέως γνωστός με τη συμμετοχή του στην Βρετανική εκδοχή του Big Brother το 2016. Όσο συμμετείχε στην εκπομπή, η tabloid «The Sun» δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο χτυπούσε μια συμπαίκτρια του με τη ζώνη του, ενώ ταυτόχρονα της φώναζε πως θα την σκοτώσει αν τολμήσει να στείλει μήνυμα σε άλλον άντρα. Η παραγωγή ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του από την εκπομπή, ενώ λίγες μέρες αργότερα βγήκε στη δημοσιότητα και δεύτερο, εξίσου κακοποιητικό, βίντεο. Βέβαια, τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα που εμφανίζεται στο πρώτο βίντεο αρνούνται ότι υπήρξε κάποια παραβατική συμπεριφορά και δηλώνουν πως το όλο υλικό προέρχεται από συναινετική σεξουαλική συνεύρεση.

Πλέον, στα 35 του, δηλώνει δημιουργός περιεχομένου και lifestyle guru. Η ρητορική του περιστρέφεται γύρω από τον μύθο του Αlpha male και την υπεροχή του ανδρικού φύλου. Συμβουλεύει ως άλλος «coach» τους άντρες να βγαίνουν με γυναίκες 18 – 19 ετών, γιατί είναι πιο άπειρες, επομένως πιο αγνές και υπάκουες.

@ufc_circle #andrewtate ♬ dance(256762) - TimTaj

Ισχυρίζεται ότι δεν μισεί τις γυναίκες, μάλιστα η μητέρα του είναι το είδωλό του, απλώς διαχωρίζει τους ανθρώπους σε «καλούς» και «κακούς». Διδάσκει τους ακόλουθούς του τον τρόπο να ξεχωρίζουν τους «low value» ανθρώπους και τους «toxic men», χωρίς να αντιλαμβάνεται την ειρωνεία στα όσα λέει. Το 2017 είχε δηλώσει πως η κατάθλιψη δεν είναι αληθινή και πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας προσπάθησαν να τον βάλουν στην θέση του, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Συνέχισε με προσβλητικές αναρτήσεις σχετικές με το κίνημα #MeToo και το Twitter του απαγόρευσε δια βίου την πρόσβαση στον λογαριασμό του.

@pattypopculture 😡 WHY DOES EVERYONE HATE THEM? 😡 PART 27: Andrew Tate #AndrewTate #andrewtatequotes ♬ original sound - Patty

Εν μια νυκτί, χωρίς να έχει καν λογαριασμό στο TikTok, η φήμη του εκτινάχθηκε και βίντεο με το #AndrewTate συγκέντρωσαν μέχρι και 12.7 δις. προβολές. Τα βίντεο του αναπαράχθηκαν από άντρες που τον θαυμάζουν και θέλουν να γίνουν σαν αυτόν. Ο Tate στα μάτια του κοινού του είναι ένας πετυχημένος σύγχρονος άντρας, με αξίες, που ξέρει να κατακτά αυτά που του αναλογούν. Στην πραγματικότητά ο Αμερικανοβρετανός δημιουργός δεν είναι μόνο ένας προνομιούχος νάρκισσος, αλλά στο τέλος της ημέρας καταλήγει να είναι και επικίνδυνος. Ο ακραίος λόγος του Tate προτρέπει νεότερους άνδρες να μην σέβονται τα υπόλοιπα άτομα γύρω τους και να τοποθετούν τους εαυτούς τους σε μια νοητή θέση εξουσίας. Το αφήγημά του δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε από το ελληνικό TikTok, με χρήστριες να σχολιάζουν με σκεπτικισμό το γεγονός ότι υπάρχουν άντρες που ακολουθούν προσωπικότητες σαν τον Tate «που έχουν κάνει την ανασφάλεια τους personality trait και μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος».

Η ελίτ των A male, που ο Andrew Tate θέλει να δημιουργήσει, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ορισμένους άντρες που θεωρούν πολύ απλά ότι είναι καλύτεροι απ’ όλους τους άλλους. Κάτι τέτοιο είναι βαθιά προβληματικό, -ιδανικά την κοινωνία μας θα έπρεπε να την απασχολούν αποκλειστικά και μόνο ζητήματα ισότητας και όχι διαχωρισμού.

Ο Tate όμως δεν μένει στα λόγια. Έχει ιδρύσει το «Hustlers University», μια πλατφόρμα που δείχνει στους άντρες πώς να βγάλουν λεφτά, με τους νεότερους χρήστες της να είναι 13 χρονών! Ο «οδηγός σπουδών» ξεκινάει από ένα ερωτηματολόγιο που απαντά στο «Time VS Money», ώστε να καθοδηγήσει ξεχωριστά τον καθένα ανάλογα με τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει ώστε να γίνει πλουσιότερος. Το main corpus του προγράμματος αποτελείται από μαθήματα για συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, οδηγίες για να στήσεις μια πετυχημένη επιχείρηση στο Amazon και έναν οδηγό για copywriting. Στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του τρόπου σκέψης, λέει ο Tate, και φυσικά στο κέρδος.

Ο μισογυνισμός είναι μια καλά εδραιωμένη στάση δυστυχώς και ο Tate δεν είναι ο μόνος που την εκμεταλλεύεται. Οι αντιδράσεις στα social media, ιδιαίτερα στο TikTok είναι μαζικές και ζητούν από την ίδια την εταιρεία να σταματήσει την αναπαραγωγή βίντεο με το #AndrewTate.

Ο γνωστός Youtuber Daz Black, είναι αυτός που συνέβαλε σημαντικά στην εκθρόνιση του Tate από τα social media. Αφού έλαβε πολλαπλές κατηγορίες από γυναίκες, που ισχυρίζονται ότι ο Tate τις κακοποίησε, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Μέσα από το κανάλι του στο Youtube, την Πέμπτη 18.08.2022, ανέβασε βίντεο με το οποίο απευθύνεται στον Tate, σχολίασε το περιεχόμενο του καθώς και το ότι παραβιάζει τους όρους της διαδικτυακής κοινότητας. Κλείνοντας είπε το εξής «Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα σε πλησίαζαν, ενώ αυτές που θα έκαναν το μεγάλο λάθος να έρθουν μαζί σου, σύντομα θα συνειδητοποιούσαν ότι δεν θέλουν να είναι σκλάβες κάποιου».

Από το Σάββατο 20 Αυγούστου ο Tate δεν έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς του σε Facebook και Instagram, με τους πιστούς του ακόλουθους να κατηγορούν ότι αυτή η κίνηση είναι ενάντια στην ελευθερία του λόγου. Κανείς δεν αφαίρεσε την πρόσβαση του στην κοινή γνώμη, αλλά η ρητορική μίσους σε μια σύγχρονη συμπεριληπτική κοινωνία έχει ως συνέπεια την απομάκρυνση σου από αυτή. Εξάλλου, στις αγέλες ζουν οι λύκοι και όχι τα ελεύθερα άτομα.

SHARE