γυναικείο ποδόσφαιρο
Η Ευρυδίκη Ναλμπάντη, Φωτογραφία: instagram/@evri_nal
02|04|2022 09:25
SHARE
WOMEN POWER

Ένα βίντεο για το γυναικείο ποδόσφαιρο απαντά στο κλισέ «Πήγαινε πλύνε κάνα πιάτο»


Ένα βίντεο που σπάει τα στερεότυπα για το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τον κόσμο του αθλητισμού.

Η Ευρυδίκη Ναλμπάντη, επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια και δημιουργός του βίντεο μίλησε στο Voria.gr για την ιδέα που είχε, την υλοποίηση της αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις μετά την ανάρτηση του.

Η ίδια έχοντας ζήσει επί πολλά χρόνια στο Βέλγιο, επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό να σπουδάσει φαρμακευτική στο ΑΠΘ και έτσι συνέχισε το αγαπημένο της άθλημα στην ομάδα του Άρη.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση των αθλητριών που συμμετέχουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι τουλάχιστον σεξιστική, αφού αμείβονται με πενιχρούς μισθούς(που μόλις αγγίζουν το ποσό του βασικού μισθού στην Ελλάδα) και πολλές φορές εξαναγκάζονται να συμμετέχουν σε ανδρικές ομάδες προκειμένου να συνεχίσουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν θέλει να της λένε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα ανδρικό άθλημα, μιας και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία τα γυναικεία πρωταθλήματα είναι εξίσου ανεπτυγμένα και διαδεδομένα με τα ανδρικά.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να αποκτήσει προβολή το άθλημα, να το δείξει η τηλεόραση και να έρθουν χορηγοί. Βλέπεις για παράδειγμα μεγάλες ομάδες με επιτυχίες στο γυναικείο ποδόσφαιρο να μην γνωρίζουν οι οπαδοί τους ότι έχουν γυναικείο τμήμα» είπε μεταξύ άλλων.

Όσο αναφορά στην ιδέα να δημιουργήσει το συγκεκριμένο βίντεο η ίδια δήλωσε: «Ασχολούμαι με την κινηματογράφηση και έτσι αναρωτήθηκα τι στερεότυπα υπάρχουν και προσπαθήσαμε συλλογικά, με τα μέσα που κατέχουμε, να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά».

Στο βίντεο βλέπονται να καταρρίπτονται τα στερεότυπα και τα κλισέ χρόνων, όπως το «πλύνε κάνα πιάτο» και το «εγώ το παιδί μου θα το γράψω σε κοριτσίστικο άθλημα». Φράσεις που ακούγονται κατά κόρον, ειδικά στο πλαίσιο επαρχιακών πόλεων, όπου το σύστημα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τα κορίτσια που αγαπούν το ποδόσφαιρο.

Δείτε το βίντεο:

SHARE