Μάρθα Καραγιάννη και  Δημήτρης Νικολαΐδης
Μάρθα Καραγιάννη και Δημήτρης Νικολαΐδης/Φωτογραφία: Φίνος Φιλμ
FLASHBACK

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης και η Σούλη Σαμπάχ την ημέρα του γάμου τους -Το ρετρό κλικ από το 1955


Ο Δημήτρης Νικολαΐδης ήταν σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αν και τον έχουμε συνηθίσει σε δεύτερους ρόλους, το πηγαίο ταλέντο και η έντονη παρουσία του έκλεβαν πάντα την παράσταση.

Ταλαντούχος ηθοποιός, ο Δημήτρης Νικολαΐδης κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στη «χρυσή φουρνιά» των ηθοποιών, που έδωσαν λάμψη στον ελληνικό κινηματογράφο τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60.

Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και στην εφηβεία του εγκαταστάθηκε με πολλά προβλήματα στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία, του άρεσε ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο στίβος. Ήταν καλός μαθητής, γι’ αυτό και ήταν ένα από τα 30 παιδιά που πέρασαν με υποτροφία στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα θέατρο στη Σχόλη του Καρόλου Κουν.

Το 1942 ο Δημήτρης Νικολαΐδης έπαιξε στο νεοσύστατο τότε Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν σε μια παράσταση με μαθητές της Σχολής. Το ουσιαστικό όμως θεατρικό ντεμπούτο του, το έκανε το 1944, στο έργο «Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολωμού.

Το 1945 συνεργάστηκε για 4 χρόνια με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας από τον οποίο έφυγε για να συνεργαστεί με τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη στο έργο του Αλέκου Σακελάριου «Δελησταύρου και Υιός». Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με διαφόρους θιάσους και το 1954 πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με πρώτη «Το Κορίτσι της Γειτονιάς», δίπλα στη Σμαρούλα Γιούλη και στον Ορέστη Μακρή. Το 1965 δοκίμασε για πρώτη φορά τις σκηνοθετικές του ικανότητες στο θέατρο με το έργο «Μιας Πεντάρας Νιάτα» των Πρεντεντέρη -Γιαλαμά που σημείωσε επιτυχία. Την επόμενη χρονιά σκηνοθέτησε την περίφημη κωμωδία της Φίνος Φιλμ, «Η Γυναίκα μου Τρελάθηκε», σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου, που ήταν και η μόνη σκηνοθετική του εργασία στον κινηματογράφο. Στο θέατρο συνέχισε να παίζει και να σκηνοθετεί με σημαντικότερες σκηνοθετικές δουλειές του, στα έργα: «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» του Αλέκου Σακελλάριου –Γιανακόπουλου και «Αγάπη Μου Παλιόγρια» των Πολύβιου Βασιλειάδη - Λάκη Μιχαηλίδη. Η τελευταία παράστασή του στην σκηνή ήταν το 1980 στο έργο «Οι ερωτιάρηδες» του Βάσου Ανδριανού.

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης και η Σούλη Σαμπάχ την ημέρα του γάμου τους -Το ρετρό κλικ από το 1955

Στην προσωπική του ζωή ο Δημήτρης Νικολαΐδης παντρεύτηκε το 1955 την Σούλη Σαμπάχ. Ενα ασπρόμαυρο κλικ από την ημέρα του γάμου τους δημοσιεύτηκε στο Elenas Diary Blog όπου αναφέρεται για το ζευγάρι: « Ο Δημήτρης Νικολαΐδης και η Σούλη Σαμπάχ την ημέρα του γάμου τους, τον Σεπτέμβριο του 1955. Οι δυο τους υπήρξαν ήταν από τα πιο αγαπημένα -και αγαπητά- ζευγάρια καλλιτεχνών.

Ο Δημήτρης Νικολαΐδης είχε παίξει χαρακτηριστικούς ρόλους σε δεκάδες κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και διακρίθηκε ως σκηνοθέτης τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεοραση. Η γεννημένη στην Αλεξάνδρεια Σούλη Σαμπάχ, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Αναστασία Χριστοδούλου, με ταλέντο τόσο στην υποκριτική όσο και στο τραγούδι, χάραξε τη δική της πορεία με εμφανίσεις στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση αλλά και την πίστα. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το καλοκαίρι του 1955 και παντρεύτηκαν στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι μόλις έναν μήνα αργότερα. Έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του ηθοποιού, το 1993, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, με τη σύντροφο του να τον εμψυχώνει, πάντοτε στο πλευρό του. Η Σούλη Σαμπάχ, που τα τελευταία χρόνια έχει πλέον αποσυρθεί αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με τη υγεία της, πάντοτε έλεγε πως “ο ωραιότερος ρόλος της ζωής μου ήταν αυτός κοντά στον Δημητράκη”…».

Με πληροφορίες από την Φίνος Φιλμ.

SHARE