Η Μαρία Τζομπανάκη
Η Μαρία Τζομπανάκη/Φωτογραφία: NDP photo agnecy
FLASHBACK

H Mαρία Τζομπανάκη πριν από 42 χρόνια -Το πορτρέτο της ηθοποιού από τον φωτογράφο Κλεισθένη


Μια φωτογραφία της Μαρίας Τζομπανάκη από το 1980 δημοσιεύτηκε στο προφίλ του γνωστού φωτογράφου Κλεισθένη στο Instagram.

Θυμίζουμε ότι ο Κλεισθένης Δασκαλάκος ήταν ο προσωπικός φωτογράφος της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη και καλός της φίλος. Εκτός όμως από την μεγάλη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, είχε φωτογραφίσει κι άλλους ηθοποιούς. Μία από αυτούς ήταν και η Μαρία Τζομπανάκη.

To 1980, η Μαρία Τζομπανάκη έπαιζε στη σειρά «Λάουρα» που προβαλλόταν από την ΥΕΝΕΔ. Πρωταγωνιστούσαν ακόμη οι Γιώργος Κιμούλης, Κάκια Ιγερινού, Κάκια Παναγιώτου, Ελένη Ανουσάκη, Βύρων Κολάσης κ.α. Η Μαρία Τζομπανάκη ήταν τότε 24 ετών και ενσάρκωνε την Λάουρα Κονταρή.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1982 πρωταγωνιστούσε μαζί με τον πρώην σύζυγό της, Ντίνο Αυγουστίδη στην σειρά της ΕΡΤ «Το γυμνό κορίτσι», όπου υποδυόταν μια γοργόνα, την Αγγέλα και καθήλωνε το ανδρικό κοινό.

Δείτε εδώ τη φωτογραφία τους:

H Μαρία Τζομπανάκη έχει μιλήσει στη BOVARY και έχει σημειώσει: «Στην Κρήτη γεννήθηκα κι έζησα ως τα 18 μου. Μετά ήρθα στην Αθήνα για τη Νομική. Μεγάλωσα με την κλασική κρητική ανατροφή, με τρεις αδελφούς και με τη μάνα μου να λέει "θα σε σφάξει στο γόνατο ο πατέρας σου και θα σε κρατάω εγώ, για να σε σφάξει"...

Ασχολήθηκα με το θέατρο από το δημοτικό. Ο μπαμπάς μου ήταν ο μέντοράς μου και ένας δάσκαλός μου στο σχολείο. Ο μπαμπάς μου στην Γ΄ δημοτικού μού έδωσε την "Ασκητική" του Καζαντζάκη και μου είπε να αρχίσεις να τη διαβάζεις από τώρα για όλη σου τη ζωή. Ήταν παραγωγός κρασιών ο πατέρας μου, μορφωμένος άνθρωπος, όχι καλλιεργημένος –παιδί του πολέμου. Εγώ ήθελα να γίνω γιατρός. Μετά αποφάσισαν οι γονείς μου, κατά κάποιον τρόπο, ότι δεν μπορώ να περάσω όλη μου τη ζωή σπουδάζοντας. Ήθελαν να παντρευτώ, να κάνω οικογένεια. Με έστρεψαν στη Νομική –ήμουν άριστη μαθήτρια.

Ημουν πολύ όμορφη και δεν μου έδιναν ρόλους με χαρακτήρα. Με είχε δει ο Μινωτής στο Εθνικό, στις εξετάσεις, στον ρόλο της Πόρσια, στον "Εμπορο της Βενετίας" και είχε πει "αυτή η Κρητικιά θα κάνει καριέρα, αλλά ρόλους θα παίξει μεγάλη –αν αντέξει". Τον ρώτησα γιατί και μου είπε "είσαι πολύ όμορφη, ποιος θα δει τίποτε άλλο; Κι εσύ, είναι φυσικό, ότι θα το ακολουθήσεις". Αντέδρασα. Είπα πολλά "όχι" στο εμπορικό θέατρο. Μου έλεγε ο Γιώργος ο Λεμπέσης, αυτός ο υπέροχος παραγωγός και θεατράνθρωπος που μας προστάτευε σαν πατέρας, "πότε θα μπεις κανονικά στο θέατρο".

SHARE