Αργεντινή αμβλώσεις
Νίκη για τις γυναίκες /Φωτογραφία: AP
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Ιστορική νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών: Η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις


Η Αργεντινή έγινε η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις.

Η Γερουσία ενέκρινε την ιστορική αλλαγή με 38 ψήφους υπέρ και 29 κατά.

Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τώρα στη χώρα επιτρέπονταν οι αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου της ζωής της μητέρας, βάσει νόμου που ίσχυε από το 1921.

Χιλιάδες διαδηλωτές, γυναίκες αλλά και άνδρες, που είναι υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, συγκεντρώθηκαν έξω από το νεοκλασικό κτήριο της Γερουσίας για να πανηγυρίσουν τη νίκη τους.

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, αγκαλιές αλλά και δάκρυα χαράς. «Τα καταφέραμε», «Είναι νόμος», ήταν μερικά από τα συνθήματα που είχαν γράψει αλλά και φώναζαν.

Αργεντινή αμβλώσεις
Φωτογραφία: AP

Η έγκριση του νομοσχεδίου ενδέχεται να προκαλέσει μια μεγαλύτερη αλλαγή στη συντηρητική Λατινική Αμερική, όπου αυξάνονται οι εκκλήσεις για να διευρυνθούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. Στη Λατινική Αμερική οι αμβλώσεις επιτρέπονται στην Κούβα, στην Ουρουγουάη και σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού.

Το ιστορικό νομοσχέδιο νομιμοποιεί τον τερματισμό της εγκυμοσύνης ως την 14η εβδομάδα.

Αργεντινή αμβλώσεις
Φωτογραφία: AP

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Alberto Fernández, πανηγύρισε τη νίκη με μια ανάρτηση στο Twitter: «Η ασφαλής, νόμιμη και δωρεάν άμβλωση είναι πλέον νόμος. Σήμερα γίναμε μια καλύτερη κοινωνία».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάθε χρόνο γίνονται στην Αργεντινή –μια χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων- 370.000 με 520.000 παράνομες αμβλώσεις, ενώ 38.000 γυναίκες αναγκάζονται να νοσηλευθούν λόγω επιπλοκών από τις επεμβάσεις.

SHARE