χέρια με σερβιέτα
Φωτογραφία: Unsplash Annika Gordon
13|05|2022 13:12
SHARE
ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία εγκαινιάζει τριήμερη άδεια περιόδου για τις γυναίκες και δωρεάν σερβιέτες στα σχολεία


Μια νέα εποχή για τις γυναίκες που υποφέρουν από πόνους περιόδους (ίσως) ξημερώνει στην Ισπανία.

Σύμφωνα με πληφοροφες για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης που διέρρευσαν στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, οι γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια θα δικαιούνται τρεις ημέρες άδειας το μήνα, ενώ σε βαριές περιπτώσεις θα προβλέπονται ως και 5 μέρες.

Η άδεια θα χορηγείται μόνο με χαρτί γιατρού και θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων.

Το σχέδιο, που δεν έχει εγκριθεί ακόμη, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αν ψηφιστεί, η Ισπανία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με τέτοια νομοθεσία.

Εκτός από την άδεια περιόδου, η μεταρρύθμιση που γίνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιαμόρφωσης του συστήματος υγείας, θα προβλέπει την παροχή σερβιετών υποχρεωτικά, από όλα τα σχολεία στα κορίτσια που τις χρειάζονται.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν θα παρέχονται επίσης δωρεάν σε γυναίκες που βρίσκονται σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές συνθήκες, ενώ πρόκειται να αφαιρεθεί και το “pink tax”, δηλαδή ο ΦΠΑ από την τιμή πώλησής τους στα σούπερ μάρκετ -κάτι που έχει υπάρξει ένα πάγιο αίτημα των γυναικών στην Ισπανία.

Το προσχέδιο της μεταρρύμθισης περιλαμβάνει επίσης παρατεταμένη άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών πριν από τον τοκετό αλλά και αλλαγές στους νόμους για τις αμβλώσεις που σκιαγραφήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος από την υπουργό Ισότητας Irene Montero.

Αυτό περιλαμβάνει την άρση της απαίτησης οι γυναίκες ηλικίας 16 και 17 ετών να κάνουν άμβλωση με την άδεια των γονέων ή των κηδεμόνων τους, η οποία εισήχθη το 2015 από άλλη κυβέρνηση. Προβλέπει επίσης την παροχή υπηρεσιών αμβλώσεων στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Αλλά οι γιατροί στην παραδοσιακά Ρωμαιοκαθολική Ισπανία θα εξακολουθούν να μπορούν να εγγραφούν σε ένα μητρώο αντιρρησιών συνείδησης, αναφέρει η El País.

Ο προτεινόμενος νόμος θα περιλαμβάνει επίσης αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, η οποία απαγορεύεται στην Ισπανία.

SHARE