Σιμόν Μπάιλς
Σιμόν Μπάιλς /Φωτογραφία: AP
SIMON BILES

Η Σιμόν Μπάιλς αποχώρησε από το σύνθετο ατομικό για λόγους ψυχικής υγείας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ναόμι Οσάκα


Η Σιμόν Μπάιλς, η 4 φορές χρυσή Ολυμπιονίκης δεν θα αγωνιστεί στο σύνθετο ατομικό, μετά και την αποχώρησή της από το ομαδικό της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, για λόγους ψυχικής υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε η ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ μέσω email αλλά και στα social media.

«Η Μπάιλς θα αξιολογηθεί καθημερινά για να δει αν μπορεί να λάβει μέρος σε τελικούς στα ατομικά την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η σχετική δήλωση.

«Στηρίζουμε με όλη την καρδιά μας την απόφαση της Σιμόν και επικροτούμε την γενναιότητά της να βάλει προτεραιότητα την ευημερία της. Η γενναιότητά της δείχνει, για ακόμη μία φορά, ότι είναι πρότυπο για τους άλλους», κατέληξε.

Η 24χρονη σταρ της γυμναστικής είχε προκριθεί σε όλους τους τελικούς και αναμενόταν να κερδίσει το χρυσό σε τουλάχιστον 3 αγωνίσματα. Θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα κέρδιζε back-to-back τίτλους σε 53 χρόνια. Η Μπάιλς δεν έχει χάσει σε σύνθετο από το 2013 που ήταν 16 ετών, σύμφωνα με τους New York Times.

Σιμόν Μπάιλς
Φωτογραφία: AP

Ο λόγος της απόφασής της να αποσυρθεί ήταν η ψυχολογική πίεση και το βάρος των προσδοκιών. Όπως είπε η ίδια δεν μπορούσε να κοιμηθεί και έτρεμε πριν τον τελικό του ομαδικού.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τελικού, η Μπάιλς «χάθηκε» στον αέρα και δεν ήξερε που ήταν το σώμα της σε σχέση με το έδαφος. Έκανε έτσι ένα πιο απλό πήδημα και κατά την προσγείωση προσπάθησε σε ισορροπήσει στα πόδια της.

Η ίδια είπε στον προπονητή και τον γιατρό ότι δεν είχε το «μυαλό» να συνεχίσει καθώς φοβόταν μήπως τραυματιστεί ενώ δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την πιθανότητα της ομάδας να κερδίσει μετάλλιο.

Σιμόν Μπάιλς
Φωτογραφία: AP

Η Ρωσία κατέκτησε το χρυσό ενώ οι ΗΠΑ απέσπασε το ασημένιο, με τη Μπάιλς να επευφημεί την ομάδα της.

Η Μπάιλς επέλεξε, έτσι, να διασφαλίσει την ψυχική της υγεία και να ξεπεράσει το ψυχολογικό μπλοκάρισμα, βαδίζοντας στα βήματα της Ναόμι Οσάκα που αποσύρθηκε από το Roland Garros για τους ίδιους λόγους.

Η συζήτηση για την ψυχική υγεία των αθλητών και την πίεση που υφίστανται, έχει ανοίξει για τα καλά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

SHARE