Η Καμάλα Χάρις
Φωτογραφία: AP Images
ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ

Η ιστορική ομιλία της Καμάλα Χάρις: «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία»


Η Καμάλα Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Είμαστε πρόθυμοι να πολεμήσουμε για την ψυχή της Αμερικής και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας αρχίσουμε» ήταν τα πρώτα λόγια της Καμάλα Χάρις μετά την μεγάλη νίκη σε ανάρτησή της στο Twitter.

Λίγες ώρες μετά, άνοιξε την πανηγυρική συγκέντρωση στο Ντέλαγουερ, πριν εμφανιστεί στη σκηνή ο Τζο Μπάιντεν, με μια ομιλία που έστειλε ένα δυνατό μήνυμα ενότητας, δύναμης και ισότητας.

«Ο John Lewis πριν τον θάνατό του έγραψε: «Η Δημοκρατία δεν είναι κατάσταση. Είναι πράξη», εννοώντας ότι η δημοκρατία στην Αμερική δεν είναι εγγυημένη.

Είναι ισχυρή μόνο αν είναι η ισχυρή η θέλησή μας να παλέψουμε για εκείνη, να την διαφυλάξουμε και να μην την έχουμε δεδομένη. Η προστασία της δημοκρατίας μας απαιτεί αγώνα. Θέλει θυσίες. Αλλά υπάρχει χαρά σε αυτό, πρόοδος. Γιατί εμείς οι άνθρωποι έχουμε την δύναμη να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Σε όσους εργάστηκαν για την καμπάνια μας και τους εθελοντές, αυτή την εκπληκτική ομάδα, έχω να πω ένα ευχαριστώ που φέρατε ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην δημοκρατική διαδικασία και κάνατε εφικτή την νίκη».

Στους ανθρώπους που εργάστηκαν ακούραστα στις κάλπες και στην εκλογική διαδικασία σε όλη την χώρα για να διαβεβαιώσουν ότι κάθε ψήφος έχει μετρηθεί, θα ήθελα να πω ότι σας χρωστάμε ευγνωμοσύνη. Προστατεύσατε την ακεραιότητα της δημοκρατίας μας.

Με αριθμούς ρεκόρ κάνατε τις φωνές σας να ακουστούν. Σε καιρούς δύσκολους με πόνο, ανησυχία, δυσκολίες δείξατε κουράγιο, αντοχή και γενναιότητα τους τελευταίους μήνες.

Με την ψήφο σας στείλατε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Επιλέξατε την ελπίδα, την ενότητα, την αξιοπρέπεια, την επιστήμη και την αλήθεια. Επιλέξατε τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η γυναίκα που είναι υπεύθυνη για την παρουσία μου σήμερα εδώ είναι η μητέρα μου Shyamala Gopalan Harris, που είναι πάντα στην καρδιά μας.

Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ 19 ετών από την Ινδία, δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή.

Αλλά πίστευε βαθιά σε μια Αμερική που θα έκανε δυνατή αυτή ακριβώς τη στιγμή. Την σκέφτομαι, όπως, επίσης, σκέφτομαι τις γενιές των γυναικών –Αφροαμερικανές, Ασιάτισσες, λευκές, Λατίνες- στην πορεία του έθνους μας μέσα στην ιστορία που άνοιξαν τον δρόμο για αυτή την στιγμή απόψε.

Γυναίκες που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ισότητα, την ελευθερία και την δικαιοσύνη για όλους, και μέσα σε αυτές οι Αφροαμερικανές που πολύ συχνά τις αγνοούν αλλά συχνά αποδεικνύουν ότι είναι η ραχοκοκκαλιά της δημοκρατίας μας.

Τι απόδειξη για τον χαρακτήρα του Τζο, το γεγονός ότι είχε το θάρρος να σπάσει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού που υπάρχει στη χώρα μας: να επιλέξει μια γυναίκα για αντιπρόεδρό του.

Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών».

SHARE