Mette Sørrig Andersen
Φωτογραφία: Mette Sørrig Andersen/Instagram
SCANDI LIFESTYLE

Οι 4 καθημερινές συνήθειες των Σκανδιναβών για μια ευτυχισμένη ζωή


Οι σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται σταθερά από το 2012 στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου και δεν είναι λίγες οι φορές που άλλες χώρες ακολουθούν τις συνήθειές τους για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

ευτυχία είναι αυτές οι στιγμές που όλοι αναζητούμε. Οσο μεγαλώνουμε, οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται και οι ανθρώπινες σχέσεις όλο και περισσότερο δυσκολεύουν. Και είναι γεγονός ότι παντού ακούμε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να μην κάνουμε αρνητικές σκέψεις. Η ευτυχία έχει γίνει τόσο δύσκολη υπόθεση πια, αλλά όχι ακατόρθωτη.

Προσπαθούμε να εστιάζουμε στα θετικά και να απομακρύνουμε κάθε αρνητική σκέψη και πρόβλημα που απασχολεί το μυαλό μας. Οι ρυθμοί της ζωής μας δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για να κάνουμε όσα θα θέλαμε για τον εαυτό μας, ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, και ο όγκος πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά είναι μεγάλος.

Επειδή πολλές φορές ξεχνάμε να κάνουμε ορισμένες κινήσεις ώστε να νιώσουμε καλύτερα μέσα στη μέρα, συγκεντρώσαμε 4 καθημερινές συνήθειες των Σκανδιναβών για μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου θα έχει ακούσει πως στις εκθέσεις Παγκόσμιας Ευτυχίας, οι σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. 

Για το 2023 η Δανία επιλέχτηκε ως η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, ενώ η Σουηδία βρέθηκε στην 6η θέση και η Νορβηγία στην έβδομη. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Φινλανδία για έκτη συνεχή χρονιά. Τι συμβαίνει λοιπόν με τις Σκανδιναβικές χώρες και οι άνθρωποι σε αυτές είναι πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους; Και αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια, οπότε δεν μιλάμε για μια απλή σύμπτωση.

Φωτογραφία: Κοπεγχάγη /Pixabay

Οι 4 καθημερινές συνήθειες των Σκανδιναβών για μια ευτυχισμένη ζωή

Οι Σουηδοί, οι Δανοί και οι Νορβηγοί έχουν αρκετές καθημερινές συνήθειες και κανόνες ζωής που οδηγούν σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Ας δούμε παρακάτω 4 από αυτές που αξίζει να υιοθετήσουμε για να νιώσουμε πιο χαρούμενοι στην καθημερινότητά μας.

«Φίκα» (Fika)

Μία λεξούλα με 4 γράμματα, φίκα, είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών. Πρόκειται για μία σουηδική παράδοση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από την δουλειά για να γεμίσουν λίγο τις μπαταρίες τους και να χαλαρώσουν. Ο όρος φίκα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Σουηδία και δεν είναι τίποτε άλλο από το διάλειμμα για καφέ και σνακ. 

Το φίκα είναι τόσο εδραιωμένο στη Σουηδία, που ακόμα και οι ίδιες οι εταιρείες ή οι προϊστάμενοι προτρέπουν τους εργαζόμενούς τους να κάνουν διάλειμμα για καφέ. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει. Το πρώτο διάλειμμα οι Σουηδοί το κάνουν γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ευκαιρία χαλάρωσης. 

Για τους Σουηδούς, όμως, το φίκα δεν είναι ένα απλό διάλειμμα για καφέ. Είναι τρόπος ζωής. Είναι ένας τρόπος για να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα, να μιλήσουν με φίλους, να μείνουν λίγο μόνοι και να χαλαρώσουν. Πρόκειται για ένα κομμάτι της κουλτούρας τους, το οποίο θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό.

«Χούγκα» (Ηygge)

Αλλο ένα μυστικό για την ευτυχία έχει προέλευση την... Δανία!  Το όνομα αυτού hygge (χούγκα). Αλλά τι είναι η χούγκα; Είναι η δανέζικη αντίληψη για τη χαρά. Ουσιαστικά η λέξη «χούγκα» περιγράφει το συναίσθημα ή τη διάθεση που προκύπτει από την ευχαρίστηση που σου δημιουργείται όταν κάνεις τις απλές, καθημερινές στιγμές πιο όμορφες. Σαν να ήταν κάτι ιδιαίτερο. Δηλαδή δεν φτιάχνεις τον καφέ και τον βάζεις σε μια κούπα, αλλά τον σερβίρεις στον εαυτό σου με κάθε πολυτέλεια. Ή ανάβεις πάντα πριν από κάθε γεύμα κεριά στο τραπέζι. Είτε έχεις καλεσμένους, είτε τρως μόνος. Και ακόμη όταν συχνά πυκνά σταματάς στο ανθοπωλείο για να πάρεις λίγα λουλούδια για να στολίσεις το σπίτι σου.

Αν και δεν υπάρχει μία και μόνη λέξη που να μεταφράζει ακριβώς τη χούγκα, είναι η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς, του άνετου, χαλαρού και του απολαυστικού. Πώς μπορείς να πετύχεις τη χούγκα; Η φιλοσοφία της χούγκα είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας χωρίς άγχος. Για παράδειγμα, σκεφτείτε εσάς στον καναπέ σας, σκεπασμένους με μια ζεστή κουβέρτα, απλώς να χαλαρώνετε με μία κούπα καφέ. 

«Λαγκόμ» (Lagom»)

Τα πάντα στη Σουηδία έχουν να κάνουν με το μέτρο, όπου η τάση ακούει στο όνομα «lagom». Η λέξη αυτή μεταφράζεται στην ουσία ως «ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, ακριβώς όσο πρέπει» και σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να υιοθετήσει μία περισσότερη ισορροπημένη και ολιγαρκή στάση στη ζωή του. 

Στην ουσία πρόκειται για μια νοοτροπία ζωής που στοχεύει στην ισορροπία και στην αρμονία. Σύμφωνα με αυτή, το κλειδί για όλα αυτά είναι το μέτρο. Δηλαδή να ζεις και να απολαμβάνεις «ούτε πολύ, ούτε λίγο». Με άλλα λόγια, να ζεις μέχρι εκεί που σε παίρνει. Χωρίς υπερβολές. 

«Friluftsliv»

Στην κουλτούρα των Νορβηγών σημαντική θέση κατέχει η έννοια του friluftsliv, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ζωή στη φύση». Όλοι οι Σκανδιναβοί κάνουν πεζοπορία και απολαμβάνουν την φύση. Μια τέτοια συνήθεια μειώνει το στρες, ξυπνάει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη (τις ορμόνες της χαράς), ηρεμεί και αποτελεί το κλειδί για την παραγωγή νέων, δημιουργικών ιδεών. Το friluftsliv προσφέρει σύνδεση με τη φύση, αναζωογόνηση και συνειδητοποίηση ότι ακόμα και μικρά διαστήματα έξω από το σπίτι, αρκούν για να βελτιώσουν τη διάθεση και την πνευματική και σωματική μας υγεία.

SHARE