Πάστα φλώρα
Πάστα φλώρα /Φωτογραφία: pexels/nataliya-vaitkevich
ΠΙΡΟΧ

Πιρόχ’: Η λαχταριστή ποντιακή πάστα φλώρα που θα σου μείνει αξέχαστη


Τα γλυκά είναι αδυναμία. Σε όλους αρέσει να δοκιμάζουν νέες, πρωτότυπες συνταγές που έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου και να εξερευνούν νέες γεύσεις.

Αν ψάξεις λίγο στο Διαδίκτυο, θα βρεις πολλές συνταγές για ευφάνταστα γλυκά. Εμείς βρήκαμε και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μια συνταγή με πολύ ενδιαφέρον background: Το πιρόχ’.

Πρόκειται για ένα γλυκό ρωσικής προέλευσης, το οποίο υιοθετήθηκε από τους Έλληνες του Πόντου που έζησαν στη Ρωσία το 1922-193. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ποντιακή πάστα φλώρα.

Είναι λαχταριστό γλυκό και τρώγεται ιδανικά σαν σνακ μαζί με τον καφέ.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να το φτιάχνεις:

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. μαργαρίνη (η αυθεντική συνταγή γίνεται με βούτυρο γάλακτος)
1 φλ. ζάχαρη
3 αυγά
ξύσμα από 1 λεμόνι
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

1 φλ. μαύρες σταφίδες
1 φλ. καρύδια
1 κ.γ. κανέλλα
½ φλ. Ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γέμιση

Βράζουμε τις σταφίδες με λίγο νερό και τη ζάχαρη, και όταν δέσουν προσθέτουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα και ανακατεύουμε.

Ζύμη

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα για τάρτα, σε ομοιόμορφο πάχος. Πάνω στη ζύμη που έχουμε στρώσει στο ταψί απλώνουμε τη γέμιση.

Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε λωρίδες φάρδους περίπου 1 εκ., από τις οποίες τις μισές τοποθετούμε πάνω στη γέμιση παράλληλα και με μικρή απόσταση μεταξύ τους και από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες σε σχήμα ρόμβου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Προαιρετικά: Βγάζουμε το πιρόχ’ από το φούρνο, αλείφουμε γύρω-γύρω με λιωμένη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα ή αλεσμένους ξηρούς καρπούς.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το pontos-news.gr





SHARE