εξώφυλλο Πολωνικής Vogue για εκτρώσεις
Φωτογραφία: Vogue Polska
25|11|2020 15:03
SHARE
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΙΑ ΡΟΥΜΠΙΚ

Η πολωνική Vogue τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων με τρία συγκλονιστικά εξώφυλλα


Με τρία συγκλονιστικά εξώφυλλα, η πολωνική Vogue τάσσεται κατά του νόμου που θέλει να περάσει το κράτος, με το οποίο απαγορεύει σχεδόν καθολικά τις εκτρώσεις.

Στα εξώφυλλα ποζάρει η Πολωνή Άνια Ρούμπικ, η οποία επιμελήθηκε η ίδια τη φωτογράφιση, με στόχο να στείλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα.

«Οτιδήποτε αφορά τις γυναίκες της Πολωνίας αφορά κι εμάς. Γι’ αυτό, ζητήσαμε από το supermodel και ακτιβίστρια Άνια Ρούμπικ να επιμεληθεί το εξώφυλλό μας. Φωτογράφισε η ίδια τον εαυτό της με τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια γυναίκες της χώρας μας. Είμαστε δίπλα σας» αναφέρει σχετικά με τα πολυσυζητημένα εξώφυλλα ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Filip Niedenthal.

Το μοντέλο και ακτιβίστρια ανέφερε ότι εμπνεύστηκε από την αισθητική του Χέλμουτ Νιούτον «Είμαι γυμνή σε μια από τις φωτό. Στις πατριαρχικές κοινωνίας, το σώμα μιας γυναίκας σεξουαλικοποιείται, αντιμετωπίζεται σαν κάτι λάθος και ανήθικο, κάτι για το οποίο πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή. Η γύμνια πλέον έχει γίνει σύμβολο της επανάστασης των γυναικών. Αυτή τη στιγμή στην Πολωνία η κυβέρνηση σχεδιάζει να στερήσει από τις γυναίκες βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της αναπαραγωγής και το να αποφασίζουν οι ίδιες για τις ζωές και τα σώματά τους».

Η ίδια στη συνέχει αναφέρθηκε στο μήνυμα που ελπίζει να περάσουν τα εξώφυλλα στους αναγνώστες. «Αυτά είναι τα πιο σημαντικά και προσωπικά εξώφυλλα και πορτρέτα της καριέρας μου. Η δημιουργία εικόνων είναι ο τρόπος που μιλώ, που εκφράζομαι, η διαμαρτυρία μου, η επανάστασή μου, η δύναμή μας, ο θυμός, η ελπίδα. Πιστεύω ότι η φωτογραφία έχει τη δύναμη να κερδίσει την προσοχή, να ξυπνά συναισθήματα, να ξεκινήσει συζητήσεις, να μας κινητοποιήσει και να δείξει τον δρόμο προς την αλλαγή.

Το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή είναι η απόλυτη ένδειξη μια υγιούς και προοδευτικής κοινωνίας. Αυτή η στιγμή θα επηρεάσει την πολωνική κοινωνία για πολλές δεκαετίες. Το κράτος καταπιέζει τις γυναίκες με την καθολική απαγόρευση της έκτρωσης και τον περιορισμό των δικαιωμάτων αναπαραγωγής, αυτά που εγγυώνται την ελευθερία να αποφασίζουμε εμείς για τη ζωή, τα σώματα, την υγεία και το μέλλον μας» ανέφερε το μοντέλο.

SHARE