Πώς να καθαρίσετε τη μούχλα από το σπίτι
Φωτογραφία: Shutterstock
05|02|2024 15:04
SHARE
ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Πώς να καθαρίσετε τη μούχλα από τους τοίχους και το ταβάνι του σπιτιού σας


Αν νομίζετε ότι οι μαύρες κηλίδες μούχλας εμφανίζονται μόνο σε σκοτεινά, υγρά υπόγεια, ξανασκεφτείτε το.

Οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι μπορεί να είναι ευάλωτο στη μούχλα, αν υπάρχει ανεξέλεγκτη υγρασία. Και ενώ μια μικρή ποσότητα γενικά δεν θα σας αρρωστήσει, είναι σημαντικό να απαλλαγείτε από τη μούχλα γρήγορα.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας είναι να σταματήσετε τη μούχλα πριν ξεκινήσει. Το κλειδί για την πρόληψη είναι να διατηρείτε τα δωμάτια του σπιτιού σας στεγνά και δροσερά. Αλλά μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές, βρισκόμαστε μπροστά σε αυτά τα επίμονα σημεία. Αν, λοιπόν, έχετε μια κατάσταση μούχλας στους τοίχους του σπιτιού σας, δείτε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε γρήγορα και εύκολα.

Shutterstock

Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τοίχους και ταβάνι

Αν εντοπίσετε μούχλα σε τοίχους ή οροφές από γυψοσανίδα ή σοβά, μπορείτε να την εξαφανίσετε χωρίς να αντικαταστήσετε κανένα υλικό. Αν όμως η μούχλα εμφανιστεί σε μια πολύ πορώδη επιφάνεια, όπως ένα πλακάκι οροφής, είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε αμέσως.

Shutterstock

Σε κάθε περίπτωση με καθαριστικό η μούχλα φεύγει. Είναι ωστόσο σημαντικό να φοράτε προστατευτικά για τα μάτια, ώστε να αποφύγετε το πιτσίλισμα των καθαριστικών στα μάτια σας κατά την αφαίρεση της μούχλας από το ταβάνι ή τις υπερυψωμένες περιοχές.

  • Καθαρίστε την επιφάνεια. Εφαρμόστε τον προστατευτικό σας εξοπλισμό και βεβαιωθείτε ότι η περιοχή αερίζεται καλά. Αναμείξτε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα για να εφαρμόσετε το διάλυμα με μικρές κυκλικές κινήσεις.
  • Ξεπλύνετε και αφήστε το να στεγνώσει. Καθαρίστε καλά το σφουγγάρι, στη συνέχεια βουτήξτε το σε καθαρό νερό και στύψτε το καλά πριν σκουπίσετε την επιφάνεια. Αφήστε το να στεγνώσει εντελώς στον αέρα.
  • Συνεχίστε με διάλυμα νερού και χλωρίνης: Αναμείξτε ¾ ενός φλιτζανιού χλωριούχου λευκαντικού με περίπου τρία λίτρα ζεστό νερό ή 3 κουταλιές της σούπας λευκαντικό σε 1 λίτρο νερό για μικρότερα σημεία. Φορώντας λαστιχένια γάντια, εφαρμόστε το μείγμα νερού-λευκαντικού στους λεκέδες με ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα καθαρισμού.
  • Αφήστε το να δράσει για πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, τρίψτε. Δώστε χρόνο στο διάλυμα να διεισδύσει στα μουχλιασμένα σημεία και, στη συνέχεια, μετακινήστε το σφουγγάρι ή τη βούρτσα σε μικρούς κύκλους για να καθαρίσετε την περιοχή.
  • Ξεπλύνετε εντελώς και αφήστε να στεγνώσει. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για να καθαρίσετε την περιοχή και στεγνώστε την με ένα καθαρό πανί πριν την αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα.
SHARE