τραμπάλες ΗΠΑ-Μεξικό
Γέφυρες όχι τείχη /Φωτογραφία: AP images
ΡΟΖ ΤΡΑΜΠΑΛΕΣ

Οι ροζ τραμπάλες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού που χτίζουν γέφυρες και ενώνουν δύο κόσμους


Μια σειρά από ροζ τραμπάλες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν, κέρδισε το βραβείο «Design of the Year».

Οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι η δουλειά τους θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χτίσουν γέφυρες ανάμεσα στις κοινωνίες και όχι τείχη.

Το τείχος «Teeter Totter» που είναι χτισμένο ανάμεσα στο Ελ Πάσο του Τέξας και την Σιουδάδ Χουάρεζ του Μεξικό χαρακτηρίστηκε ως «συμβολικά σημαντικό» από τους κριτές του διαγωνισμού.

Οι δημιουργοί του έργου, ο Ronald Rael, καθηγητής αρχιτεκτονικής στα University of California στο Berkeley και η Virginia San Fratello, καθηγήτρια σχεδίου στο San José State University, είχαν την ιδέα πριν από 10 χρόνια.

Ήθελαν το σχέδιό τους να βοηθήσει τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των συνόρων και να ενθαρρύνει τον διάλογο και όχι τον διχασμό.

τραμπάλες
Φωτογραφία: AP images

«Τα τείχη δεν σταματούν τον κόσμο από το να μπει στο Καπιτώλιο, δεν σταματούν τους ιούς, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα συνδεθούμε και θα είμαστε μαζί χωρίς να πληγώνουμε ο ένας τον άλλον», αναφέρουν στον Guardian.

Βίντεο με ανθρώπους και παιδιά να παίζουν και να αλληλεπιδρούν χρησιμοποιώντας τις τραμπάλες έγιναν viral το 2019 με τους δημιουργούς να αναφέρουν ότι πρόσφεραν κυριολεκτικά ένα «υπομόχλιο» ανάμεσα στις δύο χώρες.

τραμπάλες
Φωτογραφία: AP images

Το έντονο ροζ χρώμα εμπνεύστηκαν από τις γυναικοκτονίες στην Χουάρεζ, με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής στις πολλές γυναίκες που δολοφονήθηκαν σε αυτή την πόλη.

Το τείχος που χωρίζει τις δύο χώρες αποτελεί μέρος της «κληρονομιάς» της θητείας του Ντόλαντ Τραμπ, αν και κομμάτια του ήταν ήδη κατασκευασμένα.

τραμπάλες
Φωτογραφία: AP images
SHARE