γυναίκες Περού βιασμός
Facebook/Ni Una Menos - Ica
ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ

«Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση»: Βιαστής στο Περού αθωώθηκε επειδή το θύμα φορούσε κόκκινα εσώρουχα


Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στην πόλη Ica του Περού όταν το δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει κατηγορούμενο βιαστή λόγω του χρώματος του εσωρούχου του θύματος.

Συγκεκριμένα, το κόκκινο εσώρουχο μιας νεαρής γυναίκας που έπεσε θύμα βιασμού θεωρήθηκε τεκμήριο αθωότητας καθώς σύμφωνα με τους δικαστές «οι γυναίκες φορούν κόκκινα εσώρουχα μόνο όταν προτίθενται να κάνουν σεξ».

Η απόφαση αυτή πυροδότησε την οργή των γυναικών που προέβησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στον σεξισμό των δικαστών με σύνθημα «μην χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα για να δικαιολογήσετε τον βιασμό», «η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση».

Γυναίκες κατέκλυσαν τους δρόμους του Περού διαμαρτυρόμενες για την αδιανόητη δικαστική απόφαση, που βασίστηκε σε στερεότυπα και έμφυλες διακρίσεις σε βάρος ενός ακόμα θύματος σεξουαλικής βίας που είναι γυναίκα.

Οι γυναίκες φορούσαν κόκκινα εσώρουχα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξοργιστική απόφαση του δικαστηρίου αλλά και συμπαράστασης προς το θύμα.

γυναίκες περού
Facebook/Ni Una Menos - Ica

«Ακούστε, δικαστές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα μου για να δικαιολογήσετε έναν βιασμό», «η δαντέλα είναι απλώς μια δαντέλα, δεν είναι συγκατάθεση», «Περού, χώρα των βιαστών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι γυναίκες και είχαν γραμμένα πάνω τους.

γυναίκες περού
Facebook/Ni Una Menos - Ica

Τελικά, η Γενική Εισαγγελία του Περού αιτήθηκε μια ημέρα μετά την δίκη την ακύρωση της απόφασης και τη διεξαγωγή νέας δίκης σε διαφορετικό δικαστήριο. Η Υπηρεσία Ελέγχου της Δικαιοσύνης του Περού έχει ξεκινήσει έρευνα για τα παραπτώματα των δικαστών, ενώ αναμένεται να αποφασίσει εάν πρέπει να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα.

SHARE