ο Θάνος Μικρούτσικος στο πιάνο του
Ο Θάνος Μικρούτσικος ως καρναβαλικό άρμα στην γενέτειρά του /Φωτογραφία: NDP Photo Agency
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

Όταν ο Θάνος Μικρούτσικος με το πιάνο του έγινε άρμα στο Πατρινό Καρναβάλι -Η ρετρό φωτογραφία από το 2005


Το Πατρινό Καρναβάλι ετοιμάζεται και φέτος να διασκεδάσει χιλιάδες καρναβαλιστές, μικρούς και μεγάλους, με ένα ξέφρενο πάρτι.

Αν και τυπικά έχει ξεκινήσει ήδη από την Έναρξή του στις 18 Ιανουαρίου, οι καρναβαλικές δραστηριότητες κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με τις δύο μεγάλες παρελάσεις.

Τα καρναβαλικά άρματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης. Το καρναβαλικό εργαστήρι της κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Πατρέων αναλαμβάνει κάθε χρόνο την κατασκευή των αρμάτων με βασικό τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Σατιρίζουν την επικαιρότητα, την πολιτική ζωή της χώρας, τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και πολλά άλλα.

Μια vintage -πλέον- φωτογραφία κάνει εδώ και λίγες ώρες το γύρο του Διαδικτύου, καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τη μεγάλη γιορτή της Πάτρας.

Το 2005, ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος έγινε άρμα, στην γενέτειρά του, την Πάτρα.

Συγκεκριμένα, ο γεννημένος στην μεταπολεμική Πάτρα το 1947, έζησε δύο σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Υπήρξε Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας από το 1986 έως το 1990 και Καλλιτεχνικός διευθυντής στην «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2006», από το Νοέμβριο του 2003 έως τον Ιανουάριο του 2006.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ως καρναβαλικό άρμα
Ο Θάνος Μικρούτσικος ως καρναβαλικό άρμα /Φωτογραφία: Άρης Μπετχαβάς

Στο Καρναβάλι του 2005 οι πατρινοί θέλησαν να του αφιερώνουν ένα σατιρικό άρμα που παρέλασε στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Ο Θάνος Μικρούτσικος απεικονίστηκε μπρος στο πιάνο του, υποβασταζόμενος από τους πολίτες της Πάτρας, που σήκωσαν στους ώμους τους τα βάρη του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2006», όπως αναφέρει ο φωτογράφος Άρης Μπετχαβάς στο BOVARY, παραχωρώντας τη vintage, υπέροχη φωτογραφία. Φορά τα γυαλιά του και καπνίζει την πίπα του, όπως τον έχουμε αποτυπωμένο στο μυαλό μας.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι του Άρη Μπετχαβά, την οποία την μοιράστηκε αρχικά στο group του Facebook Patras Memories.

Σε βίντεο της μεγάλης Κυριακάτικης Παρέλασης, βλέπουμε στο 20ο λεπτό, το άρμα να περνά από την Πλατεία Γεωργίου Α’.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή καριέρα και σημαντική παρακαταθήκη.

SHARE