μούρα

Η κατανάλωση αυτών των 6 τροφίμων μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη

Το μυστικό της νεότητας είναι κάτι που αναζητούμε όλοι μας. Κι αν σας έλεγαν ότι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων βοηθούν στην αντιστροφή της γήρανσης, τι θα κάνατε; Θα το δοκιμάζατε ή όχι;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε φυσικές ουσίες που ονομάζονται προσαρμοστικά στο μεθύλιο μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση.

Η βιολογική ηλικία είναι η ηλικία των κυττάρων και των ιστών μας -μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από τη χρονολογική μας ηλικία, η οποία είναι ο αριθμός των ετών που ζούμε. Παράγοντες όπως η γενετική, οι περιβαλλοντικές εκθέσεις, οι συνήθειες ύπνου, η διαχείριση του στρες και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη βιολογική ηλικία.

Τι έδειξε νέα έρευνα σχετικά με τη γήρανση και τη διατροφή

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και άλλα ιδρύματα θέλησαν να διερευνήσουν πώς οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία που ρυθμίζει τη γονιδιακή δραστηριότητα χωρίς να αλλάζει την ίδια την αλληλουχία του DNA.

Σταυρανθή λαχανικά

Η μεγαλύτερη μεθυλίωση του DNA σε συγκεκριμένα σημεία του γονιδιώματος σχετίζεται με υψηλότερη βιολογική ηλικία. Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν 43 υγιείς, μεσήλικες άνδρες από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Οι συμμετέχοντες είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που έδινε έμφαση σε μια φυτική διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και σε άσκηση, ύπνο και μείωση του στρες.

Αυτά τα 6 τρόφιμα βοήθησαν στη μείωση της βιολογικής ηλικίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο κουρκουμά, δεντρολίβανο, σκόρδο, μούρα, πράσινο τσάι ή/και τσάι oolong παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της βιολογικής ηλικίας.

Τσάι oolong

Αυτές οι έξι ουσίες περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γενετικής γήρανσης παρεμβαίνοντας στα ένζυμα που εμπλέκονται στη μεθυλίωση του DNA.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία προάγει την υγεία της καρδιάς και τη διαχείριση του βάρους, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες.

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη βιολογική ηλικία από τη χρονολογική ηλικία κατά την έναρξη της μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να γυρίσουν το ρολόι πίσω. Η ακούσια απώλεια βάρους ήταν μια συχνή παρενέργεια, αλλά δεν οδήγησε σε μείωση της βιολογικής ηλικίας. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Aging.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνώρισαν το μικρό μέγεθος του δείγματος και δήλωσαν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό, καθώς και νεότερες μετρήσεις βιολογικής ηλικίας για να επιβεβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Τι προτείνει η «δίαιτα μεθυλίωσης»

Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν καθημερινή κατανάλωση σκούρων φυλλωδών λαχανικών, σταυρανθών λαχανικών (όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο), πολύχρωμων λαχανικών, κολοκυθόσπορων ή ηλιόσπορων, τεύτλων, άπαχων κρεάτων, φρούτων με χαμηλή γλυκαιμία (μήλα, γκρέιπφρουτ και κεράσια) και μιας μερίδας ή περισσότερων από την ομάδα των προσαρμογόνων του μεθυλίου.

Οι επιλογές είναι οι εξής:

  • Μούρα: Μισό φλιτζάνι
  • Δενδρολίβανο: Μισό κουταλάκι του γλυκού
  • Κουρκουμάς: Μισό κουταλάκι του γλυκού
  • Σκόρδο: 2 σκελίδες
  • Πράσινο τσάι: 2 φλιτζάνια
  • Τσάι Oolong: 2 φλιτζάνια

Τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα όσπρια και το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται.

«Αν και η έρευνα για τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα υποστηρίζει την κατανάλωση αυτών των τροφίμων ως προαγωγικών για την υγεία», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, «παραλείφθηκαν από τη διατροφή της μελέτης για να μειωθεί το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων γαστρεντερικών παρενεργειών».