Όντρεϊ Χέμπορν
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
EGOT

EGOT: Η ελίτ των ηθοποιών που έχουν κερδίσει Emmy, Grammy, Oscar και Tony


Η λέξη «ΕGOT», που στον χώρο της τέχνης θεωρείται ένα σπουδαίο επίτευγμα, καθώς πρόκειται για το ακρωνύμιο των μεγάλων βραβείων Emmy, Grammy, Oscar και Tony και αποδίδεται σε όσους καλλιτέχνες έχουν καταφέρει να κερδίσουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους και τα τέσσερα.

Η Ρίτα Μορένο που πρωταγωνιστεί στο παλιό, αλλά και το καινούργιο «West side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι μια από τους δεκαέξι συνολικά καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να πετύχουν αυτή τη σπάνια διάκριση, με τελευταία να προστίθεται στη λίστα η Jennifer Kate Hudson, η οποία κέρδισε πρόσφατα Tony ως παραγωγός μιούζικαλ «A Strange Loop», που παρουσιάστηκε στο Μπρόντγουεϊ. Μάλιστα, είναι η δεύτερη μαύρη γυναίκα που το καταφέρνει, μετά από τη Whoopi Goldberg. Η Hudson βέβαια δεν είναι η μοναδική σταρ, που συμμετείχε στην εν λόγω παραγωγή. Μαζί της βρίσκονται κι άλλα σημαντικά ονόματα του θεάματος, όπως οι RuPaul, Don Cheadle, Mindy Kaling, Billy Porter και Alan Cumming.

Ο συνθέτης Ricahrd Rogerήταν ο πρώτος που μπήκε στο περιβόητο EGOT Club και μάλιστα πριν εφευρεθεί η ονομασία του. Έχει αποσπάσει Tony για τη μουσική του στο «South Pacific», Grammy για το κλασικό «The Sound of Music», Oscar για το τραγούδι από το «State Fair» και Emmy για τη μουσική του στο «Winston Churchill: The Valiant Years». Επιπλέον, έχει τιμηθεί και με το βραβείο Pulitzer και γι' αυτό θεωρείται ότι ανήκει στο ακόμα πιο ελιτίστικο κλαμπ «PEGOT».

H Helen Hayes, που θεωρείται η Πρώτη Κυρία του Αμερικανικού θεάτρου, έγινε η πρώτη γυναίκα EGOT το 1977. Kέρδισε Emmy για την ερμηνεία της στο «Schlitz Playhouse of Stars: Not a Chance», Grammy για την ηχογράφηση του «Great American Documents», Oscar για τις ταινίες «The Sin of Madelon Claudet» και «Airport» και Τony για τις θεατρικές της ερμηνείες στα έργα «Happy Birthday» και «Time Remembered».

O μεγάλος ηθοποιός John Gielgud είναι ο γηραιότερος που κατάφερε να γίνει  EGOΤ, αφού συμπλήρωσε και τα τέσσερα βραβεία σε ηλικία 87 ετών. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους, ο Gielgud τιμήθηκε πρώτα με Tony για την ερμηνεία του στο «The Importance of Being Earnest» και για τη σκηνοθεσία του στο «Big Fish, Little Fish», στη συνέχεια κατέκτησε το Emmy για την εμφάνισή του στη μίνι σειρά «Summer's Lease», μετά πήρε Grammy για το άλμπουμ «Ages of Man» και στο τέλος απέσπασε το Oscar για την ταινία «Arthur».

Helen Hayes/ AP Images

Η Audrey Hepburn είναι η ηθοποιός που έγινε EGOT μετά από τον θάνατό της, αφού δύο από τα βραβεία, το Grammy για το άλμπουμ «Audrey Hepburn’s Enchanted Tales» και το Emmy για το «Ιnformational Gardens of the World with Audrey Hepburn» τής απονεμήθηκαν αφού η ίδια πλέον δεν ήταν στη ζωή. Εκείνη πρόλαβε να χαρεί το 1953 το Oscar της για την ταινία «Roman Holiday» και το βραβείο Tony για την «Ondine» έναν χρόνο αργότερα.

Ο συνθέτης Marvin Hamlisch έγινε  EGOT, κατακτώντας τρία βραβεία την ίδια χρονιά, το 1973 συγκεκριμένα: δύο για το «The Way We Were» και ένα για τη μουσική της ταινίας «The Sting». Επιπλέον, με το «The Way We Were» κέρδισε ένα από τα τέσσερα  βραβεία Grammy της καριέρας του, ενώ στη συνέχεια απέσπασε και δύο Emmy. Επίσης έχει τιμηθεί και με το βραβείο  Pulitzer, οπότε έγινε κι αυτός PEGOT.

Για τον συνθέτη Jonathan Tunick η πορεία στα EGOT χρειάστηκε είκοσι χρόνια, από το 1977 δηλαδή που κερδίσει Oscar για το «A Little Night Music» μέχρι το 1997, που τιμήθηκε με Tony για την ενορχήστρωση της ταινίας «Titanic».

Σπάνια περίπτωση ο Mel Brooks, που έγινε EGOT λίγο πριν συμπληρώσει τα 75 του χρόνια, αποσπώντας βραβεία σε διαφορετικές κατηγορίες. Έχει τιμηθεί με Τony για τη σκηνοθεσία του, αλλά και για τους στίχους και τη μουσική του μιούζικαλ «The Producers». Για το σενάριο της ίδιας ταινίας πήρε και Oscar, ενώ το 1967 τιμήθηκε με Emmy για τη συγγραφή του έργου «The Sid Caesar, Imogene Coca, Carl Reiner, Howard Morris Special». Το 1997 κέρδισε ακόμα τρία Emmy, αυτή τη φορά ως ηθοποιός για το «Mad About You» κι έναν χρόνο μετά απέσπασε και τρία Grammy για το άλμπουμ «The 2000 Year Old Man in the Year 2000». Το 2013 σε μια συνέντευξή του δήλωσε: «Είμαι πλέον EGOT, δεν χρειάζομαι άλλα βραβεία».

Sir John Gielgud
Sir John Gielgud/ AP Images

Ο Μike Nichols έγινε EGOT την ίδια χρονιά με τον Mel Brooks, αλλά του πήρε σαράντα χρόνια να το πετύχει. Το 1961 πήρε Grammy για το «An Evening With Mike Nichols And Elaine May», το 1964 κέρδισε το πρώτο από τα εννιά Tony της καριέρας του  για το «Barefoot in the Park», το 1967 τιμήθηκε με Oscar σκηνοθεσίας για το «The Graduate», αλλά η λίστα συμπληρώθηκε χρόνια μετά, το 2001συγκεκριμένα, όταν τελικά πήρε τα δύο από τέσσερα Emmy της διθυραμβικής πορείας του για το «Wit».

 Η Whoopi Goldberg τιμήθηκε με Grammy το 1985 για το άλμπουμ «Whoopi Goldberg—Original Broadway Show Recording», το 1990 κέρδισε Oscar δεύτερου γυναικείου ρόλου για τη ταινία «Ghost», ενώ το 2002 συμπλήρωσε τη λίστα της με ένα Emmy για την εκπομπή «Beyond Tara: The Extraordinary Life of Hattie McDaniel» και ένα Tony ως παραγωγός του «Thoroughly Modern Millie».

Ο πρώτος όμως παραγωγός που έγινε EGOT ήταν ο Scott Rudin, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από σημαντικές παραστάσεις και ταινίες, καταφέρνοντας πάντα να βρίσκεται στην κορυφή.

Ο τραγουδοποιός Robert Lopez κατάφερε να γίνει EGOT το 2014 με τη βοήθεια της συζύγου της, της Kristen Anderson-Lopez, αφού μαζί μοιράστηκαν το Oscar για το τραγούδι «Let It Go» από την ταινία «Frozen».Το 2012 στη λίστα προστέθηκε και η σύζυγός του, οπότε οι δυο τους είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής EGΟΤ ζευγάρι.

Το 2018 είναι μια σημαδιακή χρονιά για τη λέσχη, αφού τότε προστέθηκαν τρία νέα μέλη. Ο λόγος για τους Adrew Lloyd Weber, John Legend και Tim Rice, που μοιράστηκαν από κοινού τα βραβεία για το μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar». Ο Legend μάλιστα είναι το νεότερο μέλος και ο πρώτος μαύρος άνδρας που έγινε EGOT.

Πρόσφατη προσθήκη στο club ο συνθέτης Alan Menken, που κατάφερε να συγκεντρώσει και τις τέσσερις διακρίσεις που απαιτούνται το 2020. Παρ’ όλα αυτά όμως από το 1989 που βρίσκεται στη βιομηχανία της μουσικής, ο Menken έχει τιμηθεί με 21 βραβεία συνολικά.





SHARE