Φωτογραφία: Instagram/@inealexakis
Φωτογραφία: Instagram/@inealexakis
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Πώς θα πεις στα αγγλικά;»: H Ινέ Αλεξάκη κατάφερε να κάνει τα αγγλικά viral στο Instagram


Η Ινέ είναι η καθηγήτρια αγγλικών που πάντα ήθελες να έχεις.

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τον όρο Business English course;

Η αλήθεια είναι πως εμείς οι Έλληνες είμαστε εξοικειωμένοι με τα αγγλικά. Μπορούμε στην πραγματικότητα όμως να εκφράσουμε κάθε μας σκέψη σε μια ξένη γλώσσα; Τί είναι εκείνο που μας «μπλοκάρει» σε μια συζήτηση και πώς μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τις δεξιότητές μας;

Ένα πρόσωπο που μπορεί να δώσει λύση στα παραπάνω προβλήματά μας είναι αναμφισβήτητα η Ινέ Αλεξάκη η οποία έχει βάλει σκοπό της να βοηθήσει με τις αγγλικές εκφράσεις της καθημερινότητας, με πρακτικά και σύντομα βίντεο.

Μεγάλωσε στην Αθήνα, μισή Κρητικιά -από την πλευρά του μπαμπά- και μισή Πόντια -από την πλευρά της μαμάς- και, εκτός από την πιο fun καθηγήτρια αγγλικών είναι και εκείνη που θα μας εμπνεύσει, πασπαλίζοντας με χρυσόσκονη και χρώματα τις λέξεις.

Με μια σύντομη περιήγηση στο προφίλ της Ινέ θα διαπιστώσει κανείς πως, είναι πιο εύκολο από ό,τι φαινόταν να μιλήσει κανείς στα Αγγλικά σε κάθε επίπεδο και σε κάθε περίσταση.

Αλήθεια Ινέ, πώς ξεκίνησε η ιδέα με τα «Πώς θα πεις στα Αγγλικά...» βίντεο στο Instagram;

«Αυτή η ιστορία για την ακρίβεια είναι αρκετά αστεία. Έκανα ήδη βιντεάκια 2 χρόνια, από όταν δηλαδή ξεκίνησε η καραντίνα. Τον Μάρτιο του 2022 ήμουν στο Λονδίνο για να επισκεφτώ την αδερφή μου και όσο εκείνη δούλευε γυρνούσα μέσα στην πόλη ώσπου πήγα να κάνω το καθιερωμένο μου βίντεο. Είχε πολύ αέρα και μου χαλούσε τα μαλλιά, έτσι, ενώ είχα μια μικρή εισαγωγή για το βίντεο, προκειμένου να προλάβω να το γυρίσω πριν ξαναρχίσει να φυσάει, είπα αυθόρμητα αυτό που μου ήρθε στο μυαλό. “Πώς θα πεις στα Αγγλικά....” Όλοι αγάπησαν το καινούριο στιλ των βίντεο οπότε το καθιέρωσα!»

Η Ινέ, είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα φωτεινό και αισιόδοξο. Ένα πρόσχαρο κορίτσι που, όπως μου λέει, αγαπά το glitter, τα χρώματα και, τα μάτια που χαμογελούν όταν τους πεις κάτι όμορφο. Μεταξύ μας Ινέ, όλα αυτά τα εκπέμπεις, τα είχαμε καταλάβει ήδη.

Και για να σε ξεναγήσουμε στα σοκάκια του Business English και να περιηγηθείς με την ησυχία σου, πρέπει πρώτα η Ινέ να μας εξηγήσει κάποια βασικά πράγματα.

Ινέ, έχεις αναπτύξει μια δική σου μέθοδο όσον αφορά την διδασκαλία και θα ήθελα να μου πεις μερικά λόγια για αυτήν. «Η μέθοδός μου αναπτύσσεται και εξελίσσεται εδώ και 18 χρόνια που διδάσκω. Συγκεκριμένα, είναι αντικατοπτρισμός της προσωπικότητάς μου και βασίζεται στην ενδυνάμωση και την απελευθέρωση της επικοινωνίας του ατόμου μέσω της επιστήμης της Ψυχολογίας και του Marketing. Γίνεσαι περισσότερο από το άτομο που είσαι, στα Αγγλικά! »

«Μέσα από σχεδόν 2 δεκαετίες διδασκαλίας σε ενήλικες έχω διαπιστώσει ότι όταν ακούω τις ατάκες «Δεν έχω λεξιλόγιο», «Σκέφτομαι στα ελληνικά», το άτομο έχει αναπτύξει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του τί χρειάζεται. Επί της ουσίας, δε λείπει λεξιλόγιο ούτε το πρόβλημα είναι πως σκέφτονται στα ελληνικά. Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται να χτίσουν στρατηγικά τα Speaking/ Business English/conversational English skills τους γιατί τα πτυχία δεν καλύπτουν αυτές τις επικοινωνιακές ανάγκες.»

«Η μέθοδός μου είναι χτισμένη ακριβώς σε αυτόν τον άξονα: γρήγορα και πρακτικά hacks ώστε το άτομο να νιώθει από το πρώτο κιόλας μάθημα ενδυναμωμένο και εμπνευσμένο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.»

Η Ινέ σχεδίασε το καινοτόμο «Business English Course»

«Όταν ξεκίνησα πριν 2 χρόνια το Business English course δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια, ούτε τώρα υπάρχει.»

«Με τον όρο Business English course τι ακριβώς εννοούμε και τί κερδίζει κανείς από αυτά τα μαθήματα σου Ινέ;Είναι ό,τι πιο καινοτόμο θα βρεις γιατί το σχεδίασα από τη δική μου επαγγελματική εμπειρία. Μην ξεχνάς πως στα 35 μου τώρα, έχω έναν μοναδικό συνδυασμό 18 χρόνων εμπειρίας ως καθηγήτρια Αγγλικών για ενήλικες, και πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στο Marketing (ως Brand Manager, Community Manager, Head of Content, Social Media Manager), σπουδές στο Marketing (ΑΣΟΕΕ), εμπειρία από τα startups και διεθνείς διαγωνισμούς στα startup.»

«Έχω περάσει από meeting rooms, trade shows, presentations, pitching competitions και έχω ιδία γνώση για τους γλωσσικούς αλλά και ψυχολογικούς μηχανισμούς που χρειάζεται ένα σύγχρονο άτομο. Κάπως έτσι ήρθε γρήγορα η στιγμή που αποφάσισα να συνδυάσω τα μεγάλα μου ερευνητικά ενδιαφέροντα με το πάθος για την Ψυχολογία και το Personal Branding/ Marketing. Όλα αυτά μαζί με την Αγγλόφωνη Επικοινωνία.»

«Χάρη σε αυτά τα 2 «απρόσμενα» συστατικά, το μείγμα μου για το Business English είναι ακαταμάχητο γιατί οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες δουλεύουν πολυεπίπεδα. Για παράδειγμα, από εκεί που φοβάται κάποιος να μιλήσει μέσα σε ένα meeting, ή αγχώνεται σε μία παρουσίαση και αποφεύγει να εκφράσει την άποψή του, εντρυφούμε στην πηγή των συναισθημάτων αυτών και, οδηγούμαστε έξω από τα δαιδαλώδη αυτά συναισθήματα μέσω των συγκεκριμένων τεχνικών και εκφραστικών μέσων που διδάσκω στους μαθητές μου. »

«Έτσι, το κάθε άτομο με το οποίο συνεργάζομαι μεταμορφώνεται μέσα σε 2 μήνες σε έναν άνθρωπο που επιζητά να μιλά, να εκφράζεται και να επικοινωνεί! Δεν κάνουμε μαγικά, αλλά είναι μαγικό να το βιώνεις!»

Η Ινέ έχει ένα φανατικό κοινό που την ακολουθεί στα social media με τους followers να αγγίζουν το 1 εκατομμύριο.

Ποια είναι η ανταπόκριση των followers σου; «Είναι superstars! Τί να πρωτοπώ για τα ενθαρρυντικά σχόλια και τα μηνύματα αγάπης; Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Στους followers μου έχω βρει ανθρώπους με τους οποίους μπορώ να μοιράζομαι γνήσια και αυθεντικά την αγάπη μου για τα αγγλικά, την επικοινωνία, αλλά και τις μικρές χαρές της καθημερινότητας. Επίσης, πολύ βασικό, αντέχουν τα dad jokes μου (έξτρα πόντοι για αυτό), μου στέλνουν άπειρη αγάπη και μοιράζονται όμορφες ιστορίες μαζί μου. Με καταλαβαίνουν και τους καταλαβαίνω. Όταν δε, με συναντούν τυχαία στο δρόμο και μιλάμε, είναι λες και γνωριζόμαστε χρόνια!»

«Εννοείται πως μου ζητούν επικοινωνιακές συμβουλές. Επαγγελματικές, motivational αλλά και συμβουλές προφοράς για τις λέξεις! Ίσως σε ξαφνιάσει, αλλά δε βρίσκω καμία
ερώτηση περίεργη. Βλέπεις, ό,τι και να ρωτήσεις, ουσιαστικά αναζητάς τον καθρέφτη του στην άλλη γλώσσα, τον γλωσσικό του ισοδύναμο, κάπως να το πλησιάσεις για να εκφραστείς με άνεση. Αυτή είναι μια διαδικασία όχι μόνο γλωσσολογική/λεξιλογική, αλλά και πολιτισμική, ώστε να βρεις τη λέξη ή φράση που θα έχει αντίστοιχη βαρύτητα ή ύφος. Οπότε τίποτα δε μου κάνει εντύπωση -αλλά όλα με εξιτάρουν!»

«Εδώ και 2 χρόνια ανεβάζω σχεδόν κάθε μέρα βιντεάκια και εκφράσεις με σκοπό όσο γίνεται να καλύπτω όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Έτσι ξεκίνησα από την πρώτη ημέρα και έτσι συνεχίζω και σήμερα. Νιώθω ευτυχισμένη που έχω τόσο κόσμο που αγαπά να μαθαίνει και να εξελίσσεται, άλλωστε είναι χαρά μου να δημιουργώ περιεχόμενο για όλους, να μοιράζομαι αυτά που η ζωή και οι εμπειρίες μου μού έχουν διδάξει ως τώρα.»

«Ο στόχος μου μέσα από τα βίντεο είναι να μοιραστώ αυτά που οι εμπειρίες μου μού έχουν μάθει σε 2 καριέρες, ως καθηγήτρια και ως Marketer/ Startup Founder. Έχω αλλάξει πολύ από τότε που παραιτήθηκα από τη δουλειά μου στο corporate world και έχοντας μεταβολίσει όλες τις αλλαγές και τα μαθήματα έρχομαι να μοιραστώ τα δικά μου hacks ώστε να κερδίσουμε χρόνο, να κερδίσουμε χώρο και να ξεδιπλωθούμε ως προσωπικότητες, ως άνθρωποι. Θέλω να βεβαιωθώ πως την αστερόσκονη που θάψαμε μέσα μας θα τη φέρω στην επιφάνεια.»

SHARE