Stonewall Inn
Stonewall Inn/ Φωτογραφία: AP Images
STONEWALL INN

Stonewall Inn -Η απίστευτη ιστορία πίσω από το πρώτο Gay Parade


Μια έφοδος αστυνομικών στο πιο διάσημο gay bar στην ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, το Stonewall Inn, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η εμβληματική επανάσταση που οδήγησε στο πρώτο gay parade.

Το 1969 το Stonewall Inn ήταν ένα από τα πιο διάσημα gay bars στη Νέα Υόρκη. Για να καταλάβετε πόσο καταπιεσμένοι ήταν η κοινότητα εκείνη την εποχή, αρκεί να ξέρετε ότι μέχρι το 1966 ήταν παράνομο να σερβίρεις αλκοόλ στους γκέι και το 1969 η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ακόμα ποινικό αδίκημα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλά γκέι στέκια να λειτουργούν χωρίς άδεια για αλκοόλ, με τους αστυνομικούς να κάνουν συχνά εφόδους, καταφεύγοντας τις περισσότερες φορές και στη βία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιουνίου του 1969, αστυνομικοί έφτασαν στο Stonewall Inn με ένταλμα έρευνας λόγω του παράνομου σερβιρίσματος αλκοόλ και ξεκίνησαν να ανακρίνουν τους πελάτες. Και μπορεί ανάλογα περιστατικά να θεωρούνταν ρουτίνα εκείνη την εποχή, αυτή τη φορά, όμως, η συνεχής καταπίεση της LGBTQI+ κοινότητας από τις αρχές είχε ως αποτέλεσμα εκείνη η μέρα να γίνει η αρχή της επανάστασης για ένα καλύτερο αύριο συμπερίληψης και ορατότητας.

Οι αστυνομικοί κλείδωσαν τις πόρτες του μπαρ και άφησαν να φύγουν μόνο όσοι πάνω τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης. Οι «cross-dressers» και άλλοι gender non-comforming πελάτες του μπαρ συνελήφθησαν -εκείνη την εποχή ήταν παράνομο να ντύνεσαι με ρούχα που δεν συνάδουν με το βιολογικό σου φύλο. Συνολικά 13 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι και άτομα που παραβίαζαν το νόμο της πολιτείας για την κατάλληλη για το φύλο ενδυμασία (οι γυναίκες αστυνομικοί οδηγούσαν τους ύποπτους για cross-dressing θαμώνες στο μπάνιο για να ελέγξουν το φύλο τους).

Η ιστορία πίσω από το πρώτο Gay Parade στην ιστορία
AP Images

Όπως είπαμε και παραπάνω, εκείνη την εποχή, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις θεωρούνταν παράνομες σχεδόν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και τα μπαρ και τα εστιατόρια που είχαν ομοφυλόφιλους υπαλλήλους ή εξυπηρετούσαν ομοφυλόφιλους πελάτες κινδύνευαν με λουκέτο. Και παρά το γεγονός ότι η έφοδος της αστυνομίας σε gay bars ήταν κάτι συνηθισμένο εκείνη την εποχή, αυτή τη φορά, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποφάσισαν να αντισταθούν, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας εξέγερσης με στόχο ίσα δικαιώματα στη ζωή και την ελευθερία.

Η ιστορία πίσω από το πρώτο Gay Parade στην ιστορία

Τα νέα της εφόδου της αστυνομίας στο Stonewall Inn μαθεύτηκαν και άτομα της κοινότητας από όλη τη Νέα Υόρκη συγκεντρώθηκαν έξω από το μπαρ για να διαμαρτυρηθούν, κουρασμένοι πια από τα τόσα χρόνια καταπίεσης, με τον θυμό τους να συσσωρεύεται καθώς παρακολουθούσαν τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών. Κάποια στιγμή, ένας αστυνομικός χτύπησε τη λεσβία τραγουδίστρια Stormé DeLarverie στο κεφάλι, καθώς την ανάγκαζε να μπει στο αστυνομικό φορτηγάκι κι εκείνη φώναξε σε όσους παρακολουθούν το περιστατικό να δράσουν. Το πλήθος άρχισε να πετάει πέτρες, νομίσματα, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στην αστυνομία.

Η ιστορία πίσω από το πρώτο Gay Parade στην ιστορία
AP Images

Ο γνωστός ακτιβιστής Mark Segal ήταν ένας από τα πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το μπαρ, μεταξύ των οποίων η εμβληματική drag queen Marsha P. Johnson, η οποία λέγεται ότι σήκωσε το πρώτο τούβλο που πετάχτηκε με οργή στους αστυνομικούς. Έτσι, ξεκίνησε η εξέγερση της κοινότητας κατά των αρχών, με τα επεισόδια να διαρκούν έξι μέρες.

«Εκείνη τη νύχτα, τον Ιούνιο του 1969, νιώσαμε οργή για την αστυνομία», δήλωσε ο Segal στο EΤ. «Ήμασταν εξοργισμένοι επειδή, κατά μία έννοια, είχαμε συσσωρεύσει μέσα μας 2000 χρόνια καταπίεσης. Και όταν εκείνο το βράδυ, αστυνομικοί από το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης μπήκαν βίαια στο Stonewall και άρχισαν να χτυπούν τον κόσμο, να τον κολλούν στον τοίχο και να του αποσπούν χρήματα, νιώσαμε τεράστια οργή. Εκείνη τη νύχτα είπαμε στην αστυνομία: “Θέλουμε πίσω το στέκι μας. Αυτή είναι η γειτονιά μας. Δεν πρόκειται πλέον να μας ελέγχετε. Δεν πρόκειται πλέον να μας εξουσιάζετε. Θα δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι την ταυτότητά μας. Θα δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα, παρά το γεγονός ότι δεν μας επιτρέπατε να έχουμε κοινότητα» πρόσθεσε.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1970, χιλιάδες κόσμου περπάτησε από το Stonewall Inn στο Central Park, για να τιμήσει την πολύ σημαντική αυτή μέρα για το γκέι κίνημα, κάτι που θεωρείται το πρώτο parade στην ιστορία, το οποίο μάλιστα είχε σαν μότο «Say it loud, gay is proud».

Ουσιαστικά αυτό είναι και το νόημα της παρέλασης που γίνεται κάθε Ιούνιο -που χαρακτηρίζεται «Μήνας Υπερηφάνειας». Να μας θυμίζει τους αγώνες που έκαναν οι gay, οι τρανς και τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας για να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε περισσότερη ελευθερία και περισσότερα δικαιώματα.

Και από τη στιγμή που ακόμα θεωρείται ταμπού η ομοφυλοφιλία και άνθρωποι κρύβουν τον εαυτό τους ή τους ανθρώπους που αγαπούν με τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος, πόσα έχουν κερδηθεί, πόσα πρέπει ακόμα να κερδηθούν και πόσα ακόμα στερούνται άνθρωποι της LGBTQI+ κοινότητας.

Κάποιοι δεν ταυτίζονται με κανένα φύλο, κάποιοι ταυτίζονται με περισσότερα από ένα, κάποιοι με άλλο από αυτό που γεννήθηκαν. Κάποιοι έλκονται από ένα φύλο, κάποιοι από περισσότερα. Όσο νωρίτερα καταλάβουν όλοι ότι όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά, τόσο το καλύτερο για όλον τον κόσμο. Happy pride month!





SHARE