ελληνική εταιρία με βότανα
Courtesy of rhoeco
IT'S TEA O'CLOCK

Rhoeco: Το ελληνικό brand με βιoλογικά βότανα και συσκευασία που μπορείς να φυτεύσεις


Όταν ένας φίλος μου μίλησε για την ιδέα και το project της Rhoeco, πίσω περίπου στο 2016, είχα πραγματικά ενθουσιαστεί.

Αρχικά με τον ρομαντισμό της ιδέας: τρεις φίλοι από το πανεπιστήμιο, o Χάρης Καζάς, η Βάγια Μήτσιου και η Κατερίνα Χατζηαγγελάκη, που αγαπούν τις σπουδές και τη δουλειά τους ως γεωπόνοι, ερωτευμένοι με τη φύση και τις ιδιότητες της, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Έπειτα, λάτρεψα την ιδέα την ίδια.

Ελληνικά, βιολογικά βότανα, συλλέγονται και επεξεργάζονται με το χέρι, μπαίνουν στην πιο minimal και elegant συσκευασία, που κρύβει τη δική της ξεχωριστή ιστορία, την ιστορία του «drink it, plan it». Μια βιοδιασπώμενη συσκευασία, που κρύβει ένα δείγμα των βοτάνων που μόλις απολαύσαμε και μπορεί να φυτευτεί απευθείας στην γλάστρα σας.

Νέο, πρωτοποριακό και απόλυτα προσαρμοσμένο με την οικολογική σκέψη και συνείδηση που όλοι θα πρέπει να έχουμε, ήταν κάτι που με έκανε να σκεφτώ, πως τελικά η νεανική επιχειρηματικότητα δεν έχει μόνο αξία, αλλά έχει και νόημα, και σίγουρα θα έχει και μεγάλη επιτυχία (παρά τα όποια ρίσκα έπρεπε φυσικά να παρθούν).

Και, φυσικά, είχα δίκιο για τη δεδομένη ανοδική πορεία τους, όχι από ένστικτο, αλλά με βάση το καταπληκτικό αυτό concept, το οποίο με είχε αμέσως βάλει σε mood να αρχίσω να ψάχνω πιο πολύ τα προϊόντα που καταναλώνω και βάζω στο καλάθι μου.

Μπορεί, λοιπόν, μια απλή ιδέα να προκαλέσει όλα αυτά; Από ό,τι φαίνεται, μπορεί, και το όνειρο της ομάδας της Rhoeco έγινε πραγματικότητα: ένα προϊόν που ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του μπροστά στα μάτια μας!

Η ομάδα της rhoeco: Κατερίνα, Χάρης και Βάγια

Τυχαίνει εγώ προσωπικά να γνωρίζω την ιστορία σας, που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Πείτε μας, πώς ξεκινήσατε τρεις φίλοι για να πραγματοποιήσετε αυτό που είναι σήμερα το brand Rhoeco; Και γιατί, λοιπόν, τσάι και όχι κάτι άλλο;

Με γυρνάτε πίσω στο 2014, στο Ην. Βασίλειο όπου πραγματοποιούμε εκεί και οι τρεις μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στον κλάδο μας, τη Γεωπονία. Εκεί που με την ελαφρότητα και ανεμελιά της φοιτητικής ζωής και με την ενέργεια να ρέει άφθονη σε κάθε κύτταρό μας, αποφασίσαμε ότι είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε το μέλλον μας, όπως το θέλουμε. Τί θέλαμε; Να χτίσουμε κάτι γνήσιο, που θα δίνει νόημα στην κάθε ημέρα και θα γεμίζει τις ζωές μας ενθουσιασμό. Θέλαμε να ασχοληθούμε με κάτι το οποίο να γνωρίζουμε ως αντικείμενο αλλά να μην έχει ταβάνι, να μας εξιτάρει. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι έπρεπε να ασχοληθούμε με τα φυτά, τον ανεκμετάλλευτο πλούτο αυτής της χώρας -συγκεκριμένα τα αρωματικά φυτά. Άλλωστε, είχαμε διαπιστώσει από αρκετά νωρίς, ότι δεν υπήρχαν ελληνικά brands στα ράφια του εξωτερικού. Αισθανθήκαμε λοιπόν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να εισάγουμε στην αγορά ένα ιδιαίτερο ελληνικό προϊόν που θα αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο της χώρας, ενώ παράλληλα θα προωθεί έναν πιο αργό και οικολογικά έντιμο τρόπο ζωής.

Το brand Rhoeco κρύβει πίσω του μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την οικολογία και το well being. Πείτε μας για την ιδέα της βιοδιασπώμενης συσκευασίας «drink it, plant it».

Στόχος μας εξαρχής, ήταν: Ο σεβασμός στον πλανήτη και στον άνθρωπο, η απλότητα, η διαφάνεια, το δίκαιο εμπόριο, οι ειλικρινείς τιμές. Να διαφοροποιηθούμε από τα μεγάλα brands που πασχίζουν για όλα αυτά αλλά αδυνατούν να καταφέρουν. Θέλαμε η Rhoeco να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ευσυνείδητου και ενημερωμένου νεαρού κοινού. Γι’ αυτό και κατά το σχεδιασμό της 1ης μας σειράς, ψάξαμε πολύ και καταφέραμε και εφαρμόσαμε το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Το «drink it, plant it» δίνει τον τρόπο στον καταναλωτή, αφού τελειώσει το βοτανικό του μείγμα, να επαναχρησιμοποιήσει τη βιοδιασπώμενη συσκευασία, καλλιεργώντας μέσα σε αυτή τα δικά του βιολογικά βότανα, αφήνοντας πίσω μηδενικά υπολείμματα. Ο κύκλος της ζωής!

Ως ειδικοί πείτε μας λίγα πράγματα για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων της ελληνικής γης. Τι είναι αυτό που προσφέρουν στον οργανισμό τα αφεψήματα, όπως αυτά που παρασκευάζετε;

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθώ στον πλούτο των βοτάνων της ελληνικής γης, ο οποίος αριθμεί πάνω από 6000 είδη και υποείδη εκ των οποίων περίπου τα 700 είναι ενδημικά, εμφανίζονται δηλαδή μόνο στην Ελλάδα. Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η χώρα μας είναι ένας παράδεισος βοτάνων, το μεσογειακό κλίμα του οποίου κάνει τα φυτά αυτά μοναδικά ως προς την ποιότητά τους. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και οι χρήσεις τους πολλές, τόσο ως αφεψήματα όσο και ως καλλυντικά ή φάρμακα.

Η δική μας προσέγγιση ως προς την ορθή αξιοποίηση αυτού του πλούτου είναι η επιστροφή στην απλότητα με όλη τη γνώση φυσικά που μας έχει προσφέρει η επιστήμη. Να γνωρίσουμε το σώμα μας και τις ανάγκες του και να το βοηθήσουμε με φυσικό τρόπο να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής. Για τους περισσότερους από εμάς μία normal ημέρα αποτελείται από βιασύνη, multitasking, καταπίεση, υπερπροσπάθεια και πάλι από την αρχή. Το στρες είναι το φυσικό υποπροϊόν των πιεστικών ρυθμών του δυτικού κόσμου, το οποίο έχει πολλές εκφράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τρόπους που ενεργοποιούν την ευεξία μας. Τα βότανα δρουν ολιστικά στον οργανισμό μας, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες μας και προσφέροντάς μας την ισορροπία που χρειαζόμαστε με μοναδικό τρόπο που μόνο η φύση μπορεί. Βασισμένοι στις ιδιότητες τους (χαλαρωτικές, δυναμωτικές, καταπραϋντικές κ.α.) συνθέσαμε τα μείγματά μας τα οποία μπορούν να καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς δεν περιέχουν καφεΐνη.

Δεν μπορούμε να μην κάνουμε την γνωστή ερώτηση για την νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Πόσο εύκολο ήταν αλήθεια να στήσετε την δική σας επιχείρηση, με τις προδιαγραφές που θέλατε, στην σημερινή Ελλάδα; Ποιες οι δυσκολίες που συναντήσατε;

Δεν μπορώ να απαντήσω στο αν ήταν εύκολο ή δύσκολο γιατί δεν έχω μέτρο σύγκρισης στησίματος επιχείρησης σε άλλη χώρα. Το μόνο που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι χρειάστηκε πολλή προσωπική δουλειά με ατελείωτες ώρες έρευνας, συζητήσεων, επαναπροσδιορισμού του πλάνου, δοκιμών, εναλλαγής συναισθημάτων και εσωτερικής αναζήτησης. Όντας αυτοχρηματοδοτούμενοι από το ξεκίνημα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, έπρεπε να εγκαταλείψουμε πολλά από τα αρχικά μας πλάνα και να πορευτούμε με μικρά και σταθερά βήματα γιατί όσο η οικονομική κατάσταση στη χώρα ήταν ρευστή άλλο τόσο [και παραπάνω] ήταν και η rhoeco. Ήταν τέτοια η θέληση και ο ενθουσιασμός μας ωστόσο που στις προδιαγραφές που είχαμε θέσει για την ποιότητα και την βιωσιμότητα των προϊόντων μας, δεν έγινε καμία έκπτωση. Αυτό πιστεύω ότι ήταν και το δυνατό μας χαρτί, που με μηδενικό marketing budget και με μόλις 5 προϊόντα στην γκάμα μας, καταφέραμε να μας προσέξουν, να μας ακούσουν και τελικά να εμπιστευτούν τα προϊόντα μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εύκολο ή δύσκολο – άξιζε κάθε στιγμή και κοιτάζοντας πίσω, δεν μένει παρά μια υπερηφάνεια για το όσα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μαζί με τη Βάγια και το Χάρη.

Τα βότανα που χρησιμοποιείτε είναι 100% ελληνικά και βιολογικά. Πόσο εύκολη είναι η συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς και η όλη διαδικασία της πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων;

Δεν σου κρύβω ότι στην αρχή ήμασταν πολύ διστακτικοί στο θέμα των συνεργατών και των πιστοποιήσεων. Γι’ αυτό και το αρχικό μας πλάνο ήταν να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την καλλιέργεια. Έτσι ξεκινήσαμε με έναν πειραματικό αγρό (τον οποίο διατηρούμε έως και σήμερα) αλλά πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι είναι αδύνατον να τα κάνουμε όλα εμείς. Δεν είχαμε το χρόνο να ασχοληθούμε βαθιά ώστε να αποκτήσουμε την εμπειρία που απαιτείται για ένα άρτια ποιοτικό προϊόν. Ευτυχώς λοιπόν, με το που ξεκινήσαμε την αναζήτηση συνεργατών διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν παραγωγοί που δεν είναι απλά έμπειροι, είναι και πολύ διαβασμένοι και συνειδητοποιημένοι με την επιλογή τους να καλλιεργούν βιολογικά. Κάπου εκεί διαπιστώσαμε και τον τεράστιο όγκο άριστου προϊόντος που πολλές φορές μένει ανεκμετάλλευτος. Εμείς χρειαζόμαστε αυτούς και αυτοί εμάς, μία ειλικρινής σχέση ‘αλυσίδας’ που κρατάει γερά από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει και τη σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί τους.

Πίνουν οι Έλληνες τσάι; Τα προϊόντα σας διατίθενται ήδη σε χώρες του εξωτερικού, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία. Ποια ήταν η υποδοχή τους εκεί;

Φυσικά και πίνουν! Είναι κάτι που λίγο ή πολύ οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε στην κουλτούρα μας καθώς σε κάθε σπίτι υπάρχουν στο ντουλάπι βάζα από βότανα της γιαγιάς ή της θείας από το χωριό. Το μόνο που διαπιστώνουμε είναι ότι οι Έλληνες επαναφέρουν αυτήν την οικεία συνήθεια μετά από κάποιο κρυολόγημα. Είναι όμως εκπαιδευμένο κοινό το οποίο σιγά-σιγά επαναπροσδιορίζει τις αξίες και αναζητά ποιοτικές συνήθειες, μέσα στις οποίες βρίσκεται σίγουρα και ένα ποιοτικό ρόφημα βοτάνων!

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Εδώ και χρόνια παρατηρείται μία στροφή στην κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο κοντινά καλλιεργημένων αγαθών και στη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, όπως η rhoeco. Έτσι τα μεσογειακά βότανα στην Ευρώπη κερδίζουν έδαφος από τα ασιατικής προέλευσης τσάι. Ο καταναλωτής δείχνει ενδιαφέρον για τις ιδιότητες τους και με την κατανάλωσή τους αποβλέπει σε μία ευεργετική συνήθεια – για το πνεύμα, το σώμα και τη συνολική του ευεξία.

Το τελευταίο διάστημα είδαμε και τα νέα σας προϊόντα με βάση πάντα τα βότανα αλλά και το κακάο. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτά αλλά και για το πώς έρχεται η έμπνευση για όλα αυτά τα νέα blends.

Είναι η νέα μας λατρεία, τα cacao teas μας! Ένα προϊόν το οποίο από την ημέρα που το δοκιμάσαμε τυχαία σε ένα αρτιζανάλ σοκολατοποιείο στο Παρίσι, δεν βλέπαμε την ώρα να το κάνουμε δικό μας. Είναι ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο πατάει ακριβώς επάνω στη φιλοσοφία της rhoeco ενώ ταυτόχρονα είναι νόστιμο και υγιεινό. Στοχεύει στην απόλαυση και απενοχοποίηση μίας λατρεμένης, αλλά για πολλούς απαγορευμένης, συνήθειας - την κατανάλωση της σοκολάτας.

Φτιάχνεται από τα κελύφη των σπόρων του κακάο που δίνουν στο ρόφημα μία υπέροχη σοκολατένια γεύση που διατηρεί τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο, χωρίς να περιέχει θερμίδες! Η κατανάλωση του cacao tea προάγει την καλή διάθεση με φυσικό τρόπο ενώ η ήπια τονωτική του δράση μπορεί να γίνει η αγαπημένη εναλλακτική πρόταση του καφέ.

Καταφέραμε να λανσάρουμε τα cacao teas όταν βρήκαμε στην Ελλάδα τον κατάλληλο συνεργάτη. Ο βιολογικοί σπόροι του κακάο λοιπόν φτάνουν στο εργαστήριο του σοκολατοποιού-συνεργάτη μας απευθείας από μικρές φάρμες που καλλιεργούν τα κακαόδεντρα με πολιτικές δίκαιου εμπορίου. Ο συνεργάτης μας χρησιμοποιεί το εσωτερικό του σπόρου για να φτιάξει τις υπέροχες σοκολάτες του και δίνει σε εμάς το εξωτερικό περίβλημα που του είναι περιττό. Έτσι αξιοποιούμε το 100% του καρπού μηδενίζοντας τα υπολείμματα για ακόμη μία φορά και προσφέροντας μία ξεχωριστή εμπειρία τσαγιού. Θα το βρείτε σε 3 μοναδικές γεύσεις: Το 100% φυσικό κέλυφος κακάο με την ονομασία original. Το chai, έναν μοναδικό συνδυασμό κακάο με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στο διάσημο πικάντικο ινδικό ρόφημα masala chai, όπως κανέλα, κάρδαμο, τζίντζερ κ.α και το mint, το οποίο συνδυάζει ισορροπημένα τη σοκολάτα με τη μέντα. Σκεφτείτε το σοκολατάκι After Eight σε υγρή μορφή και χωρίς ζάχαρη, απλά μοναδικό για όσους λατρεύουν αυτή τη φρέσκια version της σοκολάτας.

Ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος συνδυασμός βοτάνων;

Χμμ.. δύσκολη η επιλογή καθώς έχουμε φτιάξει κάθε πακέτο με πολύ σκέψη και προσπαθώντας να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες! Η Βάγια από την πρώτη ημέρα δοκιμών δηλώνει φανατική θαυμάστρια του FOREST, ενώ ο Χάρης δεν μπορεί να αποχωριστεί τη συνήθεια μιας τεράστιας κούπας με ζεστό χαμομήλι το βράδυ. Εγώ (Κατερίνα εδώ!) δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα σε ζεστό cacao tea με λίγες σταγόνες γάλα και στο νέο μείγμα που φτιάξαμε και λανσάραμε πριν από μερικές ημέρες σε συνεργασία με το γραφείο εξορμήσεων Lamda3, το υπέροχο The Outdoors blend!

SHARE