Γυναίκα κρατάει πλακάτ
Φωτογραφία: Getty/ Ideal Image
2020

7+1 σπουδαίες νίκες των γυναικών το 2020


Μπορεί το 2020 να είναι μια χρονιά που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ γιατί την περάσαμε σχεδόν ολόκληρη κλεισμένοι στα σπίτι μας, υπήρξαν όμως στιγμές και γεγονότα που θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας, για τους σωστούς λόγους.

Χρόνο με τον χρόνο, τα δικαιώματα των γυναικών αποκτούν φωνή. Η εποχή που αναφέρονταν σε αυτές ως «το ασθενές φύλο» έχουν περάσει ευτυχώς ανεπιστρεπτί, τουλάχιστον στις σύγχρονες κοινωνίες, και οι ίδιες αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα ότι μπορούν να καταφέρουν ακριβώς ό,τι κι ένας άνδρας. Αν και σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα υποφέρουν από τις αναχρονιστικές, ανδροκρατούμενες και θρησκόληπτες πεποιθήσεις, στιγμιότυπα όπως τα παρακάτω, ρίχνουν λίγο φως και δείχνουν τον δρόμο προς μια κοινωνία ισότητας.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
NDO Photo Agency

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ορκίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και -παρά το γεγονός ότι απορούμε γιατί αυτό δεν είχε συμβεί τουλάχιστον 20 χρόνια πριν (για να είμαστε επιεικής)-, η εικόνα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην ορκωμοσία της ήταν τουλάχιστον ιστορική.

«Είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες»

Η ίδια έχει δηλώσει ότι πρότυπο στα χέρια που υπηρετεί τη δικαιοσύνη είναι η Αμερικανίδα ανώτατη δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

«Είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες» επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πάγωμα του πολωνικού νόμου που απαγόρευε τις αμβλώσεις

Πολωνία αμβλώσεις
Getty/ Ideal Image

Ο κατάπτυστος νόμος της πολωνικής κυβέρνησης που απαγόρευε την διακοπή της κύησης ακόμη και αν το έμβρυο παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες και την επέτρεπε μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, πάγωσε.

Ύστερα από τις κινητοποιήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τις πορείες χιλιάδων γυναικών που ζητούσαν τα αυτονόητα -το δικαίωμα της επιλογής- η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν στη δημοσίευση της νομοθεσίας, με τις Πολωνές να μετρούν μια πρώτη νίκη στον αγώνα τους προς την ελευθερία.

Η κραυγή δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα

Η κραυγή δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα
Intimenews/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αν και όλοι -τουλάχιστον, η συντριπτική πλειοψηφία (ελπίζω)- ξεφυσύξαμε με ανακούφιση στην ανακοίνωση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και της φυλάκισης της ηγετικής ομάδας της, η πραγματική νίκη ανήκει στη Μάγδα Φύσσα, στη μάνα του Παύλου και τη γυναίκα που από τότε που σκότωσαν το παιδί της μάχεται να δικαιώσει το όνομά του. Φυσικά, η απόφαση δεν άλλαξε κάτι, το παιδί της είναι ακόμα νεκρό. Αλλά η κραυγή της «Τα κατάφερες γιε μου» έφερε δάκρυα στα μάτια όλων και την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό αύριο. Από δω και πέρα.

Η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία που εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου, ύστερα από τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. «Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών» είπε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη νικητήρια ομιλία της. Πρόκειται για μια ιστορική νίκη για τις γυναίκες της πολιτικής, η οποία άνοιξε και τον δρόμο και για την επόμενη γυναίκα Πρόεδρο των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό (και ιστορικό πια) το tweet της Καμάλα Χάρις, στο οποίο τη βλέπουμε να καλεί τον Μπάιντεν για να του ανακοινώσει τη νίκη του.

Δωρεάν προϊόντα περιόδου στη Σκωτία

Δωρεάν προϊόντα περιόδου στη Σκωτία
Getty/ Ideal Image

Μια ιστορική απόφαση ανακοινώθηκε στη Σκωτία στις αρχές Δεκεμβρίου: σερβιέτες και ταμπόν θα διανέμονται δωρεάν, δίνοντας τέλος στη λεγόμενη «φτώχεια περιόδου» -όπου γυναίκες κάθε ηλικίας δυσκολεύονται οικονομικά να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα υγιεινής που τους χρειάζονται για εκείνες τις ημέρες του μήνα. «Δεν είναι σωστό να ανησυχεί μία γυναίκα για το αν και που μπορεί να βρει ταμπόν, όταν το χρειάζεται» τόνισε η βουλευτής του σκωτσέζικου Εργατικού Κόμματος, Μόνικα Λένον, η οποία εισήγαγε το νομοσχέδιο. Ήδη τα προϊόντα για την περίοδο διανέμονται δωρεάν σε σχολεία και Πανεπιστήμια.

Δανία: Ποινικοποίηση του σεξ χωρίς ρητή συναίνεση.

Όχι σημαίνει όχι. Η σιωπή δεν σημαίνει ναι. Από την πρώτη ημέρα του 2021 ισχύει η νέος νόμος που ψηφίστηκε από το δανέζικο Κοινοβούλιο, το οποίο διεύρυνε τις περιπτώσεις που μπορεί να συνιστούν βιασμό. «Τώρα, θα είναι σαφές, ότι εάν δεν συναινούν και οι δύο πλευρές στο σεξ, τότε αυτό είναι βιασμός» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ σε ανακοίνωση. Βιασμός δεν είναι μόνο αυτός που ασκείται με τη βία ή ύστερα από επίθεση. Βιασμός είναι οτιδήποτε πραγματοποιείται χωρίς συναίνεση. Καμία ανοχή.

Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε κατά του Covid-19

Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε κατά του Covid-19
AP Images

Φαίνεται ότι ο εφιάλτης της πανδημίας του κορωνοϊού φτάνει σταδιακά στο τέλος του. Λίγο πριν κλείσει το 2020, μια χρονιά που κανείς δε θα ξεχάσει ποτέ, μια 91χρονη Βρετανίδα, ονόματι Μάργκαρετ Κίναν είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer, εκτός του πλαισίου των κλινικών δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του. «Αυτό σημαίνει ότι μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος, καθώς είμαι μόνη μου για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου» είπε η ίδια, χαρούμενη για το εμβόλιο κατά του Covid-19.

Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή

Στην εκπνοή του 2020 οι γυναίκες στην Αργεντινή πέτυχαν μια ιστορική νίκη. Διεκδικώντας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση (να διαθέτουν το σώμα τους με τον τρόπο που θέλουν και στο άτομο το οποίο επιθυμούν οι ίδιες να το διαθέσουν), κατάφεραν να κάνουν τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις. Μέχρι τώρα επιτρέπονταν οι αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου της ζωής της μητέρας, βάσει νόμου που ίσχυε από το 1921. Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, αγκαλιές αλλά και δάκρυα χαράς. «Τα καταφέραμε», «Είναι νόμος», ήταν μερικά από τα συνθήματα που είχαν γράψει αλλά και φώναζαν.

SHARE