Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
30|11|2022 12:39
SHARE
LIFE HACK

6+1 tips για να διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό χωρίς να ξοδεύετε πολλά χρήματα


Όπως έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό, οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας προοικονομούν την άφιξη ενός πολύ απαιτητικού χειμώνα από οικονομική σκοπιά.

Εν όψει της ενεργειακής κρίσης που έχει πλήξει την παγκόσμια αλλά και εγχώρια σκηνή τους τελευταίους μήνες, πολλά νοικοκυριά αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση της τιμής της κιλοβατώρας και την δραματική αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Καθώς ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει και οι τιμές του ρεύματος δεν φαίνεται να πέφτουν, είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε διάφορες «πατέντες» με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Κάνοντας μία έρευνα στο διαδίκτυο εμείς συγκεντρώσαμε μία λίστα με έξυπνα tips που σας βοηθάνε να ζεστάνετε τους χώρους σας με ευρηματικούς τρόπους και να εγκλωβίσετε τη θερμότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο.

1. Xρησιμοποιήστε τις κουρτίνες σας

Η θερμότητα από τον ήλιο είναι δωρεάν, οπότε εκμεταλλευτείτε την στο έπακρο. Ανοίξτε τις κουρτίνες σας και αφήστε το φως του ήλιου να μπει μέσα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αξιοποιήσετε αυτή τη δωρεάν θερμότητα. Όταν σκοτεινιάζει ωστόσο είναι σημαντικό να κλείσετε τις κουρτίνες και τα παντζούρια σας, καθώς θα λειτουργήσουν ως ένα ακόμη επιπλέον στρώμα μόνωσης και θα διατηρήσουν τη ζεστασιά στα δωμάτιά σας.

2. Μετακινήστε τον καναπέ σας

Μπορεί η αίσθηση του να αράζετε στον ζεστό καναπέ σας δίπλα στο καλοριφέρ να είναι ό,τι πιο κόζι και χουχουλιάρικο, ωστόσο δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Ο καναπές απορροφά τη θερμότητα που θα μπορούσε να ζεστάνει το σπίτι σας, συνεπώς, μετακινώντας τον μακριά από το καλοριφέρ, ο ζεστός αέρας μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Το ίδιο ισχύει και για τις κουρτίνες σας ή τα ρούχα που στεγνώνετε - κρατήστε τα μακριά από το καλοριφέρ, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πηγή θερμότητας.

3. Στρώστε χαλιά

Τα χαλιά δεν αναβαθμίζουν απλώς την αισθητική ενός δωματίου, αλλά είναι και ο ιδανικός τρόπος για κρατάτε τα πόδια σας ζεστά -ειδικά αν έχετε δάπεδο από πλακάκια, μάρμαρο ή ξύλο. Τα χαλιά προσθέτουν ένα στρώμα μόνωσης στο πάτωμα, παγιδεύοντας τον δροσερό αέρα από κάτω και εμποδίζοντάς τον να διαρρεύσει και να ψύξει το δωμάτιο.

4. Αξιοποιήστε τη θερμότητα του φούρνου

Μόλις το δείπνο βγει από το φούρνο, έχουμε συνηθίσει προφανώς να κλείνουμε την πόρτα. Γιατί όμως να σπαταλήσουμε αυτή τη θερμότητα; Αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή και αφήστε τη θερμότητα να διαρρεύσει αργά στην κουζίνα σας, αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το σπίτι σας ζεστό όσο τρώτε. Και, φυσικά, κρατήστε τα παιδιά μακριά από την πόρτα.

5. Εξαερώστε τα καλοριφέρ

Ελέγξτε ότι τα καλοριφέρ σας θερμαίνονται μέχρι πάνω. Εάν όχι, οι πιθανότητες είναι ότι πρέπει να το εξαερώσετε ένα θερμαντικό σώμα, δηλαδή να απελευθερώσετε τον παγιδευμένου αέρα στην κορυφή, ο οποίος εμποδίζει την άνοδο του ζεστού νερού. Απλά χρησιμοποιήστε ένα κλειδί εξαέρωσης καλοριφέρ για να ανοίξετε τη μικρή βαλβίδα στην κορυφή. Θα ακούσετε τον αέρα να σφυρίζει και μόλις δείτε μια σταγόνα νερού, κλείστε την ξανά.

6. Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο πίσω από τα καλοριφέρ

Καλύψτε ένα λεπτό φύλλο χαρτονιού με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το πίσω από τα καλοριφέρ σας. Μ 'αυτόν τον τρόπο η θερμότητα θα αντανακλάται πίσω στα δωμάτιά σας αντί να απορροφάται από τον τοίχο, με αποτέλεσμα ο χώρος να ζεσταίνεται πιο γρήγορα και να διατηρεί περισσότερη θερμότητα. Αν δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα οι ερασιτεχνικές κατασκευές, μπορείτε επίσης να αγοράσετε έτοιμη μόνωση από αλουμινόχαρτο.

7. Αξιοποιήστε τον ατμό του ντους

Αν είναι εφικτό, αφήστε την πόρτα ανοιχτή όταν κάνετε ντους ώστε να εξαπλωθούν οι ζεστοί ατμοί και σε άλλους χώρους του σπιτιού. Περάν της θερμότητας, οι υδρατμοί βοηθούν και στη μείωση του ξηρού αέρα του χειμώνα.

SHARE