η Κιάρα Φεράνι
Φωτογραφία: Splash /Ideal Image
08|02|2023 11:47
SHARE
ΚΙΑΡΑ ΦΕΡΑΝΙ

Τα 4 Dior looks της Κιάρα Φεράνι στο φεστιβάλ του Sanremo και τα υπέροχα μηνύματά τους


Το 73ο φεστιβάλ του Sanremo ή αλλιώς ο μεγαλύτερος μουσικός θεσμός της Ιταλίας που σύστησε στο ευρύ κοινό πολλούς διάσημους μουσικούς, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με παρουσιάστρια την Chiara Ferragni.

Η Ιταλίδα influencer έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας και σχεδιαστές και αξιοποίησε την συγκεκριμένη περίσταση για να περάσει κάποια κοινωνικά μηνύματα από τη σκηνή του θεάτρου Ariston.

Συγκεκριμένα, η Φεράνι εμφανίστηκε όχι με μία, ούτε με δύο αλλά με 4 διαφορετικά φορέματα, κάθε ένα από τα οποία είχε σκοπό να αφηγηθεί μια διαφορετική ιστορία.

Τα φορέματα εμπνεύστηκε η Maria Grazia Chiuri από τον οίκο Dior, συζητώντας με τη Φεράνι και αντλώντας έμπνευση από φεμινίστριες καλλιτέχνιδες.

Παρακάτω, δείτε τα 4 φορέματα που φόρεσε η Φεράνι και διαβάστε τις ιστορίες τους.

Το ρούχο -ωδή στην ελευθερία

«Όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τα ρούχα για τις δύο βραδιές του Sanremo, καταλάβαμε αμέσως ότι δεν θέλαμε ρούχα μόνο και μόνο επειδή ήταν εκκεντρικά ή επιτηδευμένα όμορφα, αλλά νιώσαμε την ανάγκη να προβάλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα στην πιο δημοφιλή διοργάνωση της Ιταλίας , ακόμα και μέσα από τη μόδα», έγραψε η Φεράνι στο Instagram.

Η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, έχει παράδοση στη συνεργασία με φεμινίστριες καλλιτέχνιδες και εικαστικούς για τις συλλογές της, και αυτή τη φορά άντλησε έμπνευση από το έργο «Pensati Libera» της εικαστικής κολλεκτίβας Claire Fontaine, που με τη σειρά του αποτίει φόρο τιμής στη διάσημη «Κρήνη» του Μαρσέλ Ντισάν.

Η Chiuri δημιούργησε μια μαύρη τουαλέτα με τονισμένη μέση στη χαρακτηριστική New Look silouette του Dior, και το μήνυμα αποτυπώθηκε σε μια λευκή κάπα που έπεφτε χαλαρά στους ώμους της Φεράνι.

«Το μήνυμα είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που θέλουν απλώς να νιώθουν ο εαυτός τους χωρίς να κρίνονται, μακριά από τους ρόλους που τους έχει επιβάλλει η κοινωνία», έγραψε μεταξύ άλλων η Φεράνι στο Instagram.

Το naked dress

Το δεύτερο look της Κιάρα Φεράνι ήταν μια ιδιαίτερη εκδοχή του διάσημου naked dress, που η ίδια και η Chiuri εμπνεύστηκαν μεταξύ άλλων και από την Εύα.

Ο στόχος ήταν το φόρεμα να μοιάζει με το πραγματικό γυμνό σώμα της Φεράνι, φυσικό, απενοχοποιημένο και απαλλαγμένο από κάθε ντροπή.

«Το να "ντύνεις" μια γυναίκα με το δικό της γυμνό σημαίνει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει, ότι δίνει στο σώμα της ένα νόημα που ξεπερνά την ανδρική επιθυμία», γράφει η Chiuri. «Το γυμνό προκαλεί αντιδράσεις επειδή η έλλειψη ντροπής για το σώμα θεωρείται επίθεση κατά των ηθών. Αυτό το φόρεμα αποτίει φόρο τιμής στην ομορφιά του γυναικείου σώματος σε μια εποχή που, σε ορισμένες χώρες του κόσμου, τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα απειλούνται, η ελευθερία σπουδών και εργασίας τους αφαιρείται, το δικαίωμά τους για μια ειρηνική ζωή καταπατείται από τον πόλεμο».

Το φόρεμα-απάντηση στο μίσος

Το τρίτο φόρεμα της Κιάρα Φεράνι ήταν κυριολεκτικά κεντημένο με τα hate comments που δέχεται καθημερινά κάτω από τις φωτογραφίες της στο Instagram. Η Chiuri δημιούργησε μια λευκή μίνιμαλ τουλέτα, πάνω στην οποία κέντησε με ανάγλυφα μαύρα μαργαριτάρια εκφράσεις όπως «αηδιαστική», «γιατί δεν ξαναφτιάχνεις το στήθος σου;», «σύντομα και μια ταινία πορνό...».

Δείχνοντας αυτά τα σεξιστικά σχόλια σε χιλιάδες θεατές, η Φεράνι θέλησε να πει με τον τρόπο της στις γυναίκες να αγνοούν τα σχόλια μίσους, αφού εκείνα που πραγματικά έχουν σημασία είναι μόνο τα λόγια όσων μας αγαπούν.

Το φόρεμα -κλουβί

Για την τελευταία εμφάνιση της Φεράνι, η Chiuri δημιούργησε μια ολόσωμη κολλητή nude φόρμα κεντημένη με στρας, και την «εγκλώβισε» μέσα σε μια σκληρή τούλινη φούστα που θύμιζε κλουβί. Η έμπνευση αντλήθηκε αυτή τη φορά από τη φεμινίστρια Τσέχα καλλιτέχνιδα Jana Sterbak και το έργο της Remote Control του 1989 -ένα σχόλιο πάνω στους περιορισμούς που επιβάλλονται στο γυναικείο σώμα.

«Αυτό το φόρεμα αντιπροσωπεύει την ελπίδα να σπάσουμε τις συμβάσεις που επιβάλλει η πατριαρχία. Μια ελπίδα που εναποθέτουμε στα κορίτσια του σήμερα που θα είναι οι αυριανές γυναίκες. Αυτή είναι η ευχή μιας μητέρας για το κοριτσάκι της», έγραψε η Φεράνι στο Instagram, αναρτώντας μια φωτογραφία με την κόρη της να φορά το ίδιο ακριβώς φόρεμα.





SHARE