Φωτογραφία / Shutterstock
Φωτογραφία / Shutterstock
12|04|2024 10:11
SHARE
TIPS

Φυτά εσωτερικού χώρου: Διώξτε την σκόνη από τα φύλλα τους σε πέντε εύκολα βήματα


Καθώς βρισκόμαστε σχεδόν στην καρδιά της άνοιξης θα πρέπει να περιποιηθούμε τα φυτά εσωτερικού χώρου που διακοσμούν το σπίτι μας.

Αρχικά παρατηρήστε προσεκτικά ένα-ένα τα φυτά σας και κάντε τους τον απαραίτητο έλεγχο. Έχουν το ηλιακό φως που χρειάζονται; Μήπως είναι περισσότερο από ό,τι πρέπει; Είναι σωστό το μέγεθος της γλάστρας και το χρώμα των φύλλων; Μετά την αρχική παρατήρηση ίσως να διαπιστώσετε πως είναι η στιγμή να μεταφυτεύσετε κάποια από αυτά ή απλώς να τα μεταφέρετε για να καθαρίσετε το μέρος τους.

Πώς να καθαρίσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Για να καθαρίσετε φυτά τα οποία έχουν μεγάλα και γυαλιστερά φύλλα χρησιμοποιήστε απλώς ένα υγρό πανάκι. Αν βρείτε έντομα να πετούν γύρω από το φυτό σας προσθέστε μία σταγόνα υγρού πιάτων στο πανί και καθαρίστε ξανά.

Αν έχετε φυτά τύπου «Αφρικανικές Βιολέτες» όπου τα φύλλα τους είναι κάπως χνουδωτά μπορείτε να καθαρίσετε προσεκτικά χρησιμοποιώντας ένα πινέλο έτσι ώστε να καθαρίσετε την σκόνη ή την βρομιά. Καλύτερα να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου νερό καθώς μπορεί να αφήσει σημάδια και να τραυματίσει τα φύλλα τους.

Φωτογραφία/Shutterstock

Αν έχετε κάκτους ή μικρά κακτάκια μπορείτε να τα ψεκάσετε με λίγο νερό, ούτως ή άλλως οι κάκτοι είναι φυτά τα οποία αντέχουν και ευδοκιμούν χωρίς πολύ νερό.

Αν έχετε κισσούς μπορείτε να αφαιρέσετε ελαφρά τα φύλλα.

Αν στα φυτά σας έχετε παρατηρήσει κίτρινα ή καφέ φύλλα κόψτε τα χρησιμοποιώντας ψαλίδι, μην τα τραβήξετε.

Στα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και όχι ιδιαίτερα ζεστό ή κρύο καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να το βλάψουν.

SHARE