γυναίκες με παλτό στην εβδομάδα μόδας
Φωτογραφία: Shutterstock
03|03|2024 09:00
SHARE
WARDROBE WASH

Αυτή είναι η συχνότητα με την οποία πρέπει να πλένετε τα παλτό και τα μπουφάν σας -Ανάλογα το στιλ και το ύφασμά τους


Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αργά αλλά σταθερά και η άνοιξη πλησιάζει, είναι λογικό να φοράμε όλο και λιγότερο τα χειμωνιάτικα παλτό μας, αντικαθιστώντας τα με τα αμέσως πιο ελαφριά πανωφόρια της γκαρνταρόμπας μας.

Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς φροντίζουμε κάθε χρόνο να τα δίνουμε στο καθαριστήριο ή να τα πλένουμε προσεκτικά στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία, ορισμένοι δεν μπαίνουν στον κόπο να καθαρίσουν σωστά τα πανωφόρια τους.

Σύμφωνα με άρθρο της New York Post, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Joules αποκαλύπτει ότι ένας στους πέντε ανθρώπους πλένει τα χειμερινά τους πανωφόρια μία φορά το χρόνο, ενώ το 17% παραδέχτηκε ότι δεν τα πλένει ποτέ.

Η ειδικός σε θέματα καθαριότητας Sarah Dempsey κατανοεί ότι μπορεί να μη φαίνεται απαραίτητο να πλένετε τα πανωφόρια σας από το πλυντήριο σε τακτική βάση, αλλά υπενθυμίζει σε όσους ζουν σε πιο ψυχρά κλίματα τη σημασία της διατήρησης των παλτό σε άψογη κατάσταση.

«Τον χειμώνα συνηθίζουμε να φοράμε layers και τα παλτό μας είναι το εξωτερικό «στρώμα» του ντυσίματος. Έτσι, δεν λερώνονται τόσο από τις οσμές του σώματος και τον ιδρώτα όσο τα ρούχα μας, αλλά ταλαιπωρούνται από τον καιρό, βρέχονται από βροχή και μαζεύουν ρύπους και βρωμιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα», είπε η Dempsey στο Bristol Live.

Getty Images/Ideal Image

Αν και όλων των ειδών τα πανωφόρια χρειάζονται καθάρισμα, η μέθοδος θα πρέπει να διαφέρει ανάλογα με το υλικό, το χρώμα, το πόσο συχνά το φοράτε και πώς έχει αποθηκευτεί από την τελευταία φορά που το φορέσατε.

Πώς πρέπει να πλένουμε λοιπόν τα διαφορετικά πανωφόρια;

Μάλλινα παλτό

Τα μάλλινα παλτό πρέπει να καθαρίζονται μόνο μία φορά ανά σεζόν, σύμφωνα με την Dempsey. Και όταν αποφασίσεις να καθαρίσεις το χειμερινό παλτό, δεν έχει σημασία αν είναι αμέσως μόλις το βγάλετε από την αποθήκη ή όταν είστε έτοιμοι να το αποθηκεύσετε ξανά στο τέλος της σεζόν.

«Το μαλλί περιγράφεται ως αυτοκαθαριζόμενο υλικό, καθώς περιέχει κερατίνη, η οποία σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν οσμές, οπότε αυτά τα παλτά χρειάζονται συνήθως μόνο έναν καθαρισμό ανά σεζόν», δηλώνει η Dempsey.

Ωστόσο, αν το παλτό σας βραχεί στη διάρκεια μιας βροχερής ημέρας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι απόλυτα στεγνό πριν το αποθηκεύσετε ξανά. «Βεβαιωθείτε ότι το αερίζετε και το στεγνώνετε καλά πριν το αποθηκεύσετε, αλλιώς θα καταλήξει να μυρίζει μούχλα. Αν το μάλλινο ή κασμιρένιο παλτό σας είναι αναμεμειγμένο με μετάξι, μπορεί να χρειάζεται πιο συχνό καθάρισμα για να διατηρήσει την απαλότητά του», προσθέτει.

Shutterstock

Δερμάτινα τζάκετ

Τα δερμάτινα τζάκετ πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο, αλλά αν τα φοράτε συχνά, μπορεί να χρειαστούν συχνότερο καθάρισμα. «Καλό είναι να σκουπίζετε ένα δερμάτινο παλτό μεταξύ των επαγγελματικών καθαρισμών, καθώς η βρωμιά και άλλοι ρύποι μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο δέρμα, αν δεν απομακρύνονται τακτικά», λέει η Dempsey.

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, η διαδικασία καθαρισμού θα διαφέρει. Όταν πρόκειται για δέρματα υψηλής ποιότητας, η Dempsey προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό πανί βουτηγμένο σε ήπιο απορρυπαντικό διάλυμα ή καθαριστικό δέρματος για να σκουπίσετε το παλτό σας.

Καπιτονέ τζάκετ και παρκά

Όσον αφορά τα καπιτονέ μπουφάν και τα παρκά, η Dempsey συνιστά να τα πλένετε δύο φορές κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ειδικά αν φοριούνται καθημερινά. Αλλά πριν το ρίξετε στο πλυντήριο, διαβάστε την ετικέτα του ρούχου και ελέγξτε αν το παλτό σας είναι γεμισμένο με φτερά ή συνθετικά.

«Αν το παλτό σας έχει συνθετική γέμιση, μπορεί να είναι δυνατό να το πλύνετε στο σπίτι», λέει. «Τα μπουφάν με γέμιση πούπουλου πρέπει πάντα να καθαρίζονται επαγγελματικά, αλλά μπορούν να καθαρίζονται επιτόπου μεταξύ των επαγγελματικών καθαρισμών».

Πάντως, εναλλακτικοί τρόποι να κρατήσετε ένα πανωφόρι καθαρό είναι να το αερίζετε πάντα αφού το έχετε φορέσει ή να χρησιμοποιείτε σπρέι φρεσκάδας υφασμάτων για να απομακρύνετε τυχόν οσμές.

Επίσης, αποφύγετε να στριμώχνετε τα χειμωνιάτικα παλτό σας μέσα σε μια ντουλάπα και κρεμάστε τα αντί γι' αυτό σε έναν κρύο χώρο, ώστε να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια και να εξαλειφθούν τυχόν μυρωδιές από τους εξωτερικούς χώρους.

SHARE