Φωτογραφία: unsplash/@fedotov_vs
Φωτογραφία: unsplash/@fedotov_vs
27|02|2024 13:18
SHARE
SOCIAL MEDIA

Αυτοί είναι οι 4 τύποι ανθρώπων που πρέπει να διαγράψετε από τα social media


Τα social media μας απορροφούν πολύ χρόνο μέσα στην ημέρα επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην μας στρεσάρει η περιήγησή σε αυτά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης αλλά η κλειδαρότρυπα και τα love to hate είναι κάποιες φορές αναπόφευκτα.

Είτε πρόκειται για κάποιον celebrity, influencer είτε για έναν παλιό συμμαθητή ή πρώην, αυτός ο τύπος σχέσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να γίνει πολύ τοξικός και μαντέψτε, εσείς πληγώνεστε στο τέλος, λέει στο Reader’s Digest η Diane Gottsman,συγγραφέας του Modern Etiquette for a Better Life και ιδρυτής του The Protocol School of Texas.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να διαγράψετε φίλους από τα social media

Στον κόσμο των social media, λοιπόν, υπάρχουν κάποια red flags ή ελληνιστί προειδοποιητικά σημάδια τα οποία υποδηλώνουν πως η ψυχική σας υγεία όσο σκρολάρετε στο Instagram βάλλεται.

Σας προκαλούν άγχος

Εάν αισθάνεστε ένα υψηλότερο από το συνηθισμένο επίπεδο άγχους, είναι καιρός να επαναξιολογήσετε τη χρήση των social media και ενδεχομένως να σταματήσετε να ακολουθείτε ορισμένους λογαριασμούς. Όπως εξηγεί στο BYRDIE η επαγγελματική σύμβουλος και αδειοδοτημένη σύμβουλος χημικής εξάρτησης, Becca Burns, είναι σύνηθες να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως έναν τρόπο να καταπραΰνουμε ή να μουδιάζουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα, κάτι που όμως δεν είναι καθόλου χρήσιμο.

Έρχεστε σε σύγκριση με τα πρότυπα των social media

«Ένα από τα μεγαλύτερα red flags που βλέπω μερικές φορές είναι τα άτομα να συγκρίνουν τον εαυτό τους με συγκεκριμένα πρότυπα», λέει η Burns. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι ακίνδυνο να ακολουθείτε δεκάδες «φιλόδοξους» influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αν πέφτετε στην παγίδα της σύγκρισης και την αμφισβήτησης του εαυτούς σας, καλό είναι να κάνετε μερικά unfollow.

Φωτογραφία: unsplash.com/@beccatapert

Το σκρολάρισμα δεν σας διασκεδάζει πια

«Εάν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει σταματήσει να σας διασκεδάζει ή βρίσκετε τον εαυτό σας να “μισεί να ακολουθεί” κάποιον, ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές» συμβουλεύει η Burns.

Η εμμονή και το στρες των social media

«Εάν περνάτε πολύ χρόνο για να δείτε τι ανέβασε κάποιος, αν σχολιάζετε πόσο fake είναι τα post του και τσαντίζεστε ή ακόμη, αν κοιτάτε διαρκώς πού πήγε εκείνος ο παλιός φίλος και τι έκανε, κοινώς, αν ξοδεύετε πολύ χρόνο κοιτάζοντας τη σελίδα κάποιου και αυτό καταντά εμμονή, τότε ήρθε η ώρα να τον διαγράψετε από τους φίλους σας», εξηγεί η Diane Gottsman .

Οι 4 τύποι ανθρώπων που πρέπει να διαγράψετε από τα social media

Τους πρώην

Ενώ μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, δηλαδή να διατηρείτε φιλικές σχέσεις με έναν πρώην, είναι πολύ πιθανό η φιλία σας στα social media με κάποιον πρώην να σας κρατά στάσιμους. Αν θέλετε να προχωρήσετε στη ζωή σας δεν χρειάζεται να εμφανίζεται στη ροή σας το προφίλ κάποιου πρώην.

Τους τοξικούς φίλους

Είναι δύσκολο να διαγράψετε κάποιον φίλο από τα social media, λόγω της σχέσης σας, όμως, ένας φίλος που έχει φανερώσει ζήλια ή και φθόνο προς το πρόσωπό σας είναι περιττό να είναι αφενός στον κύκλο σας και αφετέρου στη λίστα με τους φίλους του Instagram σας. Είτε πρόκειται για κάποιον από τον κύκλο σας που σας κακολογεί, είτε για κάποιον φίλο που παριστάνει στα social media κάτι εντελώς ξένο από αυτό που είναι πραγματικά, δεν αξίζει, ούτε να «βαραίνει» το προφίλ σας αλλά ούτε να ξέρει τι κάνετε.

Φωτογραφία: unsplash/@wildlittlethingsphoto

Πρότυπα που σας δημιουργούν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τα προφίλ των influencers στο Instagram μπορεί να αποτελούν πηγή έμπνευσης είναι όμως πολύ πιθανό να σας κάνουν να νιώθετε «λίγοι» και εξηγούμαστε: στα social media είναι ευρέως γνωστό πως μια καλή και άρτια εικόνα πουλάει, επομένως, πολλές είναι οι γυναίκες που ξεχνούν πως πρόκειται απλώς για ένα φιλτραρισμένο και επεξεργασμένο στιγμιότυπο το οποίο διαφέρει από την πραγματικότητα. Είτε πρόκειται για φωτογραφίες με τέλειες σιλουέτες, είτε για στιγμιότυπα με απαλές, βελούδινες επιδερμίδες, αν οι εικόνες αυτές ρίχνουν την αυτοεκτίμησή σας τότε καλύτερα να ακολουθήσετε κάποιον άλλον λογαριασμό.

Τους συναδέλφους που δεν έχετε στενή επαφή

Στην περίπτωση αυτή οι απόψεις διίστανται, όμως, τα όρια είναι ξεκάθαρα προσωπικό σας θέμα. Στις περιπτώσεις των συναδέλφων υπάρχουν δύο κατηγορίες. Από τη μία, εκείνοι που τσεκάρουν τις κινήσεις σας -κοινώς τις εξόδους σας- και πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάποια πληροφορία από την προσωπική σας ζωή εναντίον σας, και από την άλλη, εκείνοι που η σχέση σας είναι τεταμένη και δεν θέλετε να δίνεται αφορμές για συζήτηση πίσω από την πλάτη σας. Μην ξεχνάτε πως, ο εργασιακός χώρος διαφέρει από εκείνον του φιλικού. Το προφίλ σας πολύ πιθανό να περιέχει πληροφορίες της προσωπικής σας ζωής που δεν θα θέλετε να μοιραστείτε με τους υπαλλήλους της εταιρίας που εργάζεστε επομένως η απόφαση για το αν κρατήσετε στη λίστα φίλων σας κάποιους από τους συναδέλφους σας ή όχι εξαρτάται από το πώς νιώθετε εσείς και όχι πώς θα νιώσουν οι άλλοι σε ένα unfollow.

SHARE