γυναίκα με ψάθινη τσάντα Amphora
Φωτογραφία: Αmphora
AMPHORA COLLECTION

Amphora Collection -Το ελληνικό brand που δημιουργεί τσάντες εμπνευσμένες από αρχαιοελληνικά αγγεία


Οι τσάντες του Amphora Collection έχουν κάτι από Ελλάδα, κάτι από γλυπτική τέχνη και κάτι από το μέλλον της μόδας.

Κατασκευασμένες από μαλακή ψάθα, πλασμένες σε σχήματα που παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικά αγγεία αλλά εκπέμπουν ένα σύγχρονο, fashionable vibe που αποτελεί αλάνθαστο effect κάθε statement αξεσουάρ.

Διατηρώντας το μέγεθός τους μικρό, η σχεδιάστρια και ιδρύτρια του brand Ζήνα Αμπαριώτη πετυχαίνει τον αρχικό της σκοπό -να δημιουργεί αξεσουάρ που θυμίζουν γλυπτά αλλά και portable και wearable.

Έχοντας ήδη σπουδάσει σχέδιο μόδας με ειδίκευση στα αξεσουάρ στην Αμερική, η νεαρή Ελληνίδα δούλευε στο Polo brand του Ralph Lauren. «Στις καλοκαιρινές συλλογές συνάντησα για πρώτη φορά την ψάθα σαν υλικό και αποφάσισα να ξεκινήσω το δικό μου brand, σαν side project παράλληλα με τη δουλειά. Έκανα ένα μικρό launch event, πήγε πολύ καλά, και όταν γύρισα οριστικά από τη Νέα Υόρκη αποφάσισα να το μεταφέρω στην Ελλάδα».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ωστόσο, χρειάστηκε να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν. «Έκανα έρευνα από την αρχή, βρήκα τους παραγωγούς και τα υλικά και έκανα το επίσημο λανσάρισμα το καλοκαίρι του 2022».

ελληνικές τσάντες Amphora Collection
Φωτογραφία: Αmphora Collection

Η έντονη ελληνική αναφορά στις δημιουργίες της, προκύπτει πράγματι από μια σταθερή πηγή έμπνευσης που κρατά χρόνια. Μάλιστα, ως φοιτήρια είχε σχεδιάσει μια menswear συλλογή εμπνευσμένη από ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές.

«Για τις τσάντες του Amphora Collection εμπνεύστηκα τόσο από ελληνικά αγγεία όσο και από πιο σύγχρονους εικαστικούς και καλλιτέχνες, που με τη σειρά τους εμπνέονται από την παράδοση και δημιουργούν κεραμικά και γλυπτά. Ήθελα οι ττσάντες να μοιάζουν με μικρά γλυπτά, με έργα τέχνης που όμως μπορείς και να τα φορέσεις, να τα εντάξεις στην εμφάνισή σου».

ελληνικές τσάντες Amphora Collection
Φωτογραφία: Αmphora Collection

Όλες οι τσάντες της SS'22 συλλογής είναι κατασκευασμένες από εύπλαστη ψάθα σε σοφιστικέ αποχρώσεις. Το ζεστό καφέ, εναλλάσσεται με το φυσικό χρώμα της ψάθας, φωτίζεται ενίοτε από γραμμές λευκού, ενώ την παράσταση κλέβει ένα φωτεινό, statement πορτοκαλί.

ελληνικές τσάντες Amphora Collection
Φωτογραφία: Αmphora Collection

«Αυτο που μου αρέσει στην ψάθα είναι ότι είναι ένα εύπλαστο υλικό που παίρνει τη μορφή που θέλεις κάθε φορά. Είναι ένα μαγικό υλικό με πολλές δυνατότητες, με πολλά χρώματα και θέλω να το εξερευνήσω. Για την ώρα, λόγω του υλικού τους οι τσάντες είναι κυρίως καλοκαιρινές, ωστόσο σκοπεύω να πειραματιστώ με πιο χειμωνιάτικα υλικά. Ως προς την παλέτα, σκοπεύω να διατηρήσω τις natural αποχρώσεις ως βάση και στις επόμενες συλλογές -είναι κλασικές και οικείες στο μάτι. Ωστόσο λατρεύω το χρώμα και ως accessories designer πιστεύω ότι οι πινελιές έντονου χρώματος μπορούν να ζωντανέψουν το ντύσιμο. Κράτησα επί τούτου το μέγεθος μικρό, ακολουθώντας την λογική του κεραμικού γλυπτού -έτσι η τσάντα έχει statement χαρακτήρα».

Το Amphora Collection φέρει και επίσημα την ταυτότητα ενός ελληνικού brand, αφού οι τσάντες κατασκευάζονται εξ'ολοκλήρου στην Ελλάδα, από Έλληνες τεχνήτες, με ψάθα από την Ελβετία, ελληνικά και ιταλικά δέρματα. Μάλιστα, το brand ακολουθεί τη φιλοσοφία της limited παραγωγής, ώστε να μην υπάρχει waste προϊόντων αλλά και οι τσάντες να έχουν πιο προσωπικό χαρακτήρα.

ελληνικές τσάντες Amphora Collection
Φωτογραφία: Αmphora Collection

Οι επόμενοι μήνες για το Amphora Collection, περιλαβάνουν ένα μίνι χειμωνιάτικο λανσάρισμα και μετά σειρά έχει η βασική συλλογή για το καλοκαίρι του 2023.

ελληνικές τσάντες Amphora Collection
Φωτογραφία: Αmphora Collection
ελληνικές τσάντες Amphora Collection
Φωτογραφία: Αmphora Collection
SHARE